TPAO Yonetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin, Gabar'da yeni keşfedilen petrolun 80 milyar dolar değerinde olduğunu soyledi. Bilgin, "Şu anda yeni sahada gunluk bin 200 varil petrol uretiliyor. Bugun 5'inci gunumuz ve yaklaşık 6 bin varil petrol urettik" dedi. TPAO Genel Muduru Melih Han Bilgin. Şehit Aybuke Yalcın Kuyusu'ndaki vana acma toreninin ardından muhabirimiz Merve Safa Akınturk'e acıklamalarda bulundu.
Turkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yonetim Kurulu Başkanı ve Genel Muduru Melih Han Bilgin, Şehit Aybuke Yalcın Kuyusu'nun 80 milyar dolarlık ekonomik buyukluğu olduğuna işaret ederek, bu kuyunun Kahramanmaraş merkezli depremlerin butun maliyetlerini karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu soyledi.
15 YIL BOYUNCA EN YUKSEK SEVİYEDE URETİM
Şehit Aybuke Yalcın Kuyusu'ndaki vana acma toreninin ardından gazetecilerle bir araya gelen Melih Han Bilgin, "Sahanın yıllara sari bir uretim sonrası 70-80 milyar dolarlık bir ekonomik buyukluğu mevcut. Ozetle, depremle beraber devletimizin sırtına binen yuk bayramın ikinci gunu hafiflemiş kaldırılmış durumda. Aybuke Yalcın kuyusu tek başına yaptığı keşifle depremin butun maliyetlerini devletimizin milletimizin sırtından alabilecek potansiyele sahip. 2 yılda maksimum uretim seviyesi olan 100 bin varile cıkacağız ve yaklaşık 15 yıllık surec icerisinde maksimum uretim kapasitesini surdureceğiz" dedi.
80 İLA 100 KUYU ACACAĞIZ
Sahada 80 ila 100 kuyu acmayı planladıklarını soyleyen Bilgin, sahanın buyukluğunun ise yaklaşık 36 kilometrekare olduğunu ifade etti. Bu kuyunun 2.5-3 milyon dolar bir maliyeti olduğuna dikkat ceken Bilgin, "Cok kısa bir sure icerisinde kendini odeyecek. Bir keşif yaptığınızda yaptığınız yatırımın kendini odemesi bu sektorde cok kolaydır. Onemli olan keşfi yapabilmektir" diye konuştu.
5 GUNDE 6 BİN VARİL PETROL URETİLDİ
Şu anda yeni sahada 1.200 varil gunluk 41 API petrol uretildiğinin altını cizen Bilgin, "Bugun 5'inci gunumuz ve yaklaşık 6 bin varil petrol urettik. Kuyunun butun verileri bunun artacağını gosteriyor. Bu taşıma ve depolama imkanlarını duşunerek bunu optimum seviyede tutuyoruz" dedi.
Bolgede boru hattı inşası yaptıklarını belirten Bilgin, "Akşamuzeri (4 Mayıs) boru hattı devreye alınmış olacak. Gecici bir boru hattı inşa ettik. Cunku yol şartları zorlu. Tankerlerle cıkmak ve inmek icin cok zorlu bir yol. Dolayısıyla boru hattı daha guvenli. Cıkan petrolu kamyonların daha rahat calışabildiği Akcay Sahası'na alacağız. Buradaki kapasiteye ulaştıktan sonra Akcay Sahası'nda depolayacağız. Şehit Aybuke Sahası'nda da 1.500 varil bir gecici depolama kurduk" bilgisini verdi.

Petrolculuğun kaderi Şırnak'ta değişti
Turkiye'de uretim yapılan 1.800 petrol kuyusu bulunduğunu ifade eden Bilgin, "Bunların uretimlerinin ortalaması gunde 35 varil. Oysa Esma Cevik'te 7 kuyu ile 10 bin varil uretiyoruz, Diğer 1.800 kuyuda 50 bin varil uretiyoruz. Turkiye'de petrolculuğun kaderi Şırnak'ta değişmiştir. Turkiye, artık buyuk yapıları olan, kaliteli petrol ureten bir ulkedir. Turkiye denizlerde yazdığı başarı oykusunu karalarda da yeni bir başarı oykusu eklemiştir" diye konuştu.
Potansiyel yuksek aramaya devam
Esma Cevik Kuyusu'ndaki jeolojik modeli buraya uyarladıklarını anlatan Melih Han Bilgin, şoyle konuştu: "Daha gideceğimiz yerler var. Şırnak coğrafyasında Esma Cevik gibi, Aybuke Yalcın gibi, yeni sahalarımız var. Buralarda aramaya devam edeceğiz. Bir petrokimya ve rafineri tesisi ihtiyacı var, bunu planlıyoruz Nerede olur, nasıl olur bu konsepti geliştirip sonra detaylandıracağız.Projeler icin Şırnak artık cok guclu potansiyel aday."
Merve Sefa Akınturk