Brent petrolun varili uluslararası piyasalarda 73,47 dolardan işlem goruyor. Dun 73,72 dolara kadar yukselen Brent petrolun varil fiyatı, gunu 72,50 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolun varil fiyatı bugun saat 09.29 itibarıyla kapanışa gore yuzde 1,3 artışla 73,47 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas turu (WTI) ham petrolun varili 69,44 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki yukselişte, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek donemde faiz artışını durduracağına ve buyuk petrol ureticilerinin haziranda yapılacak bir sonraki toplantısında uretim kesintisine gidebileceğine yonelik beklentiler etkili oldu.
Fed'in carşamba gunu yayımlanan karar metninde, "yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde etmek icin bazı ek politika sıkılaşmasının uygun olabileceğinin ongorulduğune" ilişkin ifadenin cıkarılması, bankanın sıkılaştırma dongusunde olası duraksamanın sinyali olarak yorumlandı.
OPEC+ grubunun nisan toplantısında yeni uretim kesintileri acıklamasına rağmen petrol fiyatlarının ekonomik durgunluk ve faiz oranlarındaki artışlarla ilgili endişeler nedeniyle duşmeye devam etmesi, gozleri grubun 4 Haziran'da yapılacak bir sonraki toplantısına cevirdi.
Suudi Arabistan ve Rusya'nın başı cektiği OPEC+ grubu, 48. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi Toplantısı'nda ekimden bu yana devam eden gunluk 2 milyon varillik uretim kesintisine ilaveten, bazı ulkelerin mayıs itibarıyla gunluk yaklaşık 1,6 milyon varil seviyesinde gonullu kesinti yapma kararı aldığını teyit etmişti.
Ote yandan, ABD ve Cin'de talepte yavaşlama beklentileri fiyatları baskılıyor.
Geride kaldığı duşunulen bankacılık krizi ABD'de yeniden etkili olurken, Pacwest'in, stratejik varlıkların satışı dahil olmak uzere opsiyonlarını değerlendirdiğini ve son donemde ilgi gosteren potansiyel yatırımcı ve partnerlerle goruşmelerin surduğunu acıklaması sonrası hisseleri yuzde 50'nin uzerinde değer kaybetti.
Cin'de imalat faaliyeti, siparişlerin duşmesi ve zayıf ic talep nedenleriyle nisanda beklenmedik bir şekilde daraldı. Bugun Cin'de acıklanan hizmet sektoru Satınalma Yoneticileri Endeksi (PMI) ise 56,4'e geriledi.
Brent petrolde teknik olarak 73,70 ile 74,86 dolar aralığının direnc, 71,40 ile 70,26 dolar aralığının ise destek bolgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.