YOK Başkanı Erol Ozvar:- "Uluslararası tanınırlığı olan yabancı yuksekoğretim kurumlarında calışan ve bilim dunyasının tanınmış Turk veya yabancı uyruklu oğretim uyeleri ve araştırmacılarının ulkemizdeki universitelerde calışmaları teşvik edilecek ve kolaylaştırılacak" Yuksekoğretim Kurulu (YOK), dunyanın seckin universitelerinden araştırmacıların ve Turkiye'de ozel sektor ile kamuda calışan, yenilik ve tasarım acısından katkı sağlayabilecek isimlerin, universitelerde kısmi zamanlı istihdamının onunun acıldığını duyurdu.
Uygulamayla dunyadaki seckin araştırmacıların ve Turkiye'de ozel sektor ile kamudaki nitelikli beyinlerin birikimlerini universitelere aktarması, oğrencilere ozel sektor bakış acısı kazandırılması, universite-sanayi iş birliğinin kurumsallaşması hedefleniyor.
YOK'ten yapılan acıklamaya gore, "Yuksekoğretim Kurumları Dışında Calışan Doktora Derecesine Sahip Turk veya Yabancı Uyruklu Nitelikli Araştırmacıların Kısmi Zamanlı Gorevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" belirlendi.
Buna gore, araştırma kuruluşlarında calışan en az doktora derecesine sahip, patent veya tasarım sahibi, fen, muhendislik sağlık alanlarında uluslararası bilimsel dergilerde yayını olan nitelikli Turk veya yabancı araştırmacılar universitelerde kısmi zamanlı gorev alabilecek.
- İlk 500 icinde yer alan universitelerden kabul edilecek
Yabancı araştırmacılar, YOK tarafından esas alınan Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU) ve CWTS Leiden Ranking sıralama kuruluşlarının en az ucunun listesinde dunya sıralamasında ilk 500 icinde yer alan universitelerden kabul edilecek.
Universitelerde kısmi zamanlı calışacak Turk ve yabancı araştırmacılar, bilimsel araştırma ile uygulamada, Ar-Ge'de yenilik veya tasarım calışmalarında, bilimsel araştırma projelerinde yurutucu/araştırmacı olarak gorev alabilecek, lisans veya lisans ustu oğretimde ders verebilecek, danışmanlık yapabilecek.
Araştırmacılar, suresi bir yılı gecmemek uzere haftada en az bir gun sureyle universitelerde gorevlendirilecek.
Kısmi zamanlı olarak gorevlendirilmek isteyen araştırmacılar, başvurularını calışmak istedikleri birime yapacak. Başvurular ilgili birim tarafından incelenecek ve kriterleri sağlayan araştırmacılardan calıştırılmak istenenlerin kısmi zamanlı gorevlendirme teklifleri, ilgili birim yonetim kurulunun gerekceli uygun goruş uzerine universite yonetim kurulunun kararı, kurumların karşılıklı mutabakatı ve rektorun teklifiyle Yuksekoğretim Kuruluna gonderilecek. YOK, bilimsel yayın ve yetkinlikleri dikkate alacağı değerlendirme ile araştırmacıların kısmi zamanlı gorevlendirilmelerine onay verecek.
- "Dunyanın ve ulkemizin seckin araştırmacılarına universitelerimizin kapılarını acıyoruz"
YOK Başkanı Erol Ozvar, duzenleme ile dunyadaki ve Turkiye'deki seckin araştırmacılara universitelerin kapılarını actıklarını belirtti.
Duzenlemenin yuksekoğretimin uluslararasılaşma calışmalarına onemli katkı sağlayacağını ifade eden Ozvar, "Uluslararası tanınırlığı olan yabancı yuksekoğretim kurumlarında calışan ve bilim dunyasının tanınmış Turk veya yabancı uyruklu oğretim uyeleri ve araştırmacılarının ulkemizdeki universitelerde calışmaları teşvik edilecek ve kolaylaştırılacak." ifadelerini kullandı.
Bu sayede universitelerin araştırma kapasitelerinin ve yayın uretkenliğinin de olumlu etkileneceğini belirten Ozvar, yenilikci ve girişimci universite anlayışının gelişeceğini, universitede ve kamuda uretilen bilginin yuksek teknolojili alanlarda sosyal ve ekonomik katma değere donuşturulmesini teşvik edeceğini vurguladı.
Ozvar, ayrıca araştırma altyapılarında, enstitulerde ve Ar-Ge merkezlerinde calışan, ancak herhangi bir universitenin kadrosunda bulunmayan nitelikli araştırmacıların, bilimsel araştırma, yayın ve proje birikimlerinin ilişkilendirildikleri universite ile gorunur hale geleceğini aktararak, şunları kaydetti:
"Alt mevzuat calışmaları tamamlanan duzenlemeyle universiteden sanayiye doğru tek taraflı iş birliğinin sanayiden ve kamudan universiteye doğru olması gereken eksikliği de giderilerek cift taraflı bir işbirliğinin tesis edilmesi sağlanacak. Sanayi tecrubesi ve bakış acısı universite oğrencilerine aktarılacak. Ayrıca sanayi tecrubesi olan bu araştırmacılar vasıtasıyla mezun olacak oğrencilere ozel sektor bakış acısı kazandırılmış olacak ve oğrencilerin mezun olduklarında kolaylıkla iş bulması sağlanacak."