Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yurutulen "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı" Turkiye genelinde belirlenen pilot okullarda uygulanmaya başladı. Pilot okul TOKİ Şehit Hakan Can Anaokulu Muduru Ekin Ozgur Gencer Yılmazer, programın okullarda sağlıklı beslenmenin onemini ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını kazandırmak amacıyla başlatıldığını soyledi.
Yılmazer, "Program kapsamında cocuklarımıza kucuk yaşlardan itibaren bu farkındalığı kazandırmayı amaclıyoruz. Bu program hakkında bir dijital eğitim portalı var. Burada oğrencilere ve oğretmenlere ayrı ayrı dijital bilgiler iceren videolar oluşturulmuş onlardan faydalanıyoruz." dedi.
Yılmazer, oğretmenlerin programa calışırken, Oğretmen Bilişim Ağı (OBA) ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformlarından yararlandığı bilgisini verdi.
Okullarında bulunan yemekhanede gorevli personelin, hijyen ve sağlık konusundaki gerekli tum belgelere sahip olduğunu belirten Yılmazer, "Bizim mutfağımızda yemeklerimiz kendi aşcı ve aşcı yardımcılarımız tarafından yapılıyor ve mutfağımızdan hic bir yemek artığı atılmıyor. Biz ciğ ve pişmiş yemek artıklarını toplayıp okulumuzda bulunan kompost alanına goturuyoruz, bu alanda onu gubre haline getiriyoruz ve oradan cıkan gubreyi de tarım bahcemizde kullanıyoruz." diye konuştu.
Yılmazer, Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı kapsamında ilce milli eğitim mudurluklerinde gorevli diyetisyenlerce belirlenen ornek menulerin kendilerine resmi yazıyla ulaştırıldığını, oğrencilerine sundukları menuleri oluştururken buna uygun hareket ettikleri ifade etti.
- 1320 pilot okulda uygulanacak
Program ile oğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığı, gıda guvenliği, guvencesi ve kalitesi konularında farkındalığını artırmak ve onları fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaclanıyor. Okul bahceleri ve koridorlarında aktiviteler planlayıp fiziksel uygunluk karnesi hazırlayarak oğrencilere sağlıklı bir yaşam icin rehberlik ediliyor.
Beslenme menuleri ve takvimi, ozel durumlarda beslenme, kurumsal standardizasyon ve belgelendirme calışmalarını iceren program sayesinde sağlıklı yemek yeme kulturunun topluma eğitim yoluyla yayılımı hızlandırılıyor.
Program kapsamında, 2022-2023 eğitim yılı sonuna kadar 1320 pilot okulda 360 bin 708 oğrenci ile 36 bin 40 oğretmenin eğitim alması planlanıyor.