"(Cumhurbaşkanlığı Seciminin 2. tura kalması ihtimali) Ben gereğini yaparım zamanı gelince merak etmeyin. Bizim ne yapacağımızı tahmin eder butun millet. Siyaset tehdit, 'cekil' deme işi değildir. İkna edeceksin o tabanı, o secmeni, gonlunu alacaksın, onları incitmeyeceksin, onlara hakaret etmeyeceksin. Lazım olur sana onlar" Cumhurbaşkanı adayı ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı Seciminin 2. tura kalması durumunda kimi destekleyeceğine ilişkin, "Ben gereğini yaparım zamanı gelince merak etmeyin. Bizim ne yapacağımızı tahmin eder butun millet." dedi.
İnce, NTV canlı yayında gundeme ilişkin soruları yanıtladı.
İnce, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'na yonelik "Babacan ve Davutoğlu ile yolları ayırın kayıtsız şartsız adaylıktan cekilir, size destek veririm." ifadelerine CHP'den bir donuş olup olmadığı sorusuna, "Hayır" yanıtını verdi.
Altılı masanın doğru kurulmadığını iddia eden İnce, "Bu masa boyle olmamalıydı. Bu masa uclu olmalıydı. CHP, İYİ Parti, Memleket Partisi olmalıydı. O zaman ne Turkluk ne anayasanın ilk 4 maddesi ne Ergenekon tartışması olurdu." dedi.
Acıklamasının tekrar anımsatılması uzerine İnce, şunları soyledi:
"Guvenmiyorum onlara. İş yapamazsınız onlarla. Babacan diyor ki, '2. tura İnce kalırsa ben ona oy vermem.' Babacan sen ilk turda Sayın Kılıcdaroğlu'na oy verecek misin? Ben de ona guvenmiyorum. 'AK Parti'ye gecer misiniz?' diyorlar. 'Parlamenter sistem olursa duşunurum.' diyor. Bu yapıda bunlar. Erdoğan'ın 17, 18 sene bakanlığını, başbakanlığını yapmışlar. Guvenmiyorum onlara, CHP listelerine yerleştirdikleri milletvekillerine de guvenmiyorum. Bunları soylerken fal bakmıyorum. Ama goreceksiniz Turkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları 'Muharrem İnce'den ozur diliyoruz.' diyecekler."
Deneyimli bir siyasetci olarak uyarıda bulunduğunu ifade eden İnce, "Bu 21 yılın hesabı sorulacak mı? Ozelleştirmelerin, Telekom'un, Suriyelilerin hesabı sorulacak mı? Sorulması lazım. Kılıcdaroğlu, Babacan'ı Yuce Divan'a gonderecekti şimdi yuce makama gonderiyor. Boyle bir celişki olamaz. Bu ilkesizliktir." dedi.
"Uclu ittifak teklifinizi Kılıcdaroğlu'na goturdunuz mu?" sorusuna İnce, "Hayır, oyle bir imkanımız olmadı. Ama oteden beri soyluyorum, bu yanlış. Oyu olmayan partilere bu kadar makam dağıtma. Sen makam istiyor musun? Hayır, ben memleket istiyorum. Bırak bunları at kenara, bir şey yok burada, oy filan yok. Oy istiyorsan Memleket Partisi'nde var. Diyorum ki 7 Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmaz. Bu doğru değil. Sadece Sayın Akşener, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olsun." yanıtını verdi.
- "Secim doneminde herkes muhalefettir"
"Muhalefete muhalefet yapıyor İnce" şeklindeki eleştirilerin anımsatılması uzerine İnce, şoyle devam etti:
"Yok oyle bir şey. Davutoğlu'nun muhalefetinden muhalefet mi olur? Davutoğlu bu ulkedeki 18 yılın, Suriyelilerin sorumlusu. Muhalefete gecse ne olur, iktidara gecse ne olur? Ulkenin ekonomisini 18 sene Babacan yonetmedi mi? Diyorsa ki 'ben kuklaydım Erdoğan ne diyorsa onu yapıyordum' ona bir itirazım yok.
Ortada muhalefete muhalefet eden bir şey de yok. Ortada iki tane AK Parti var. Bir gercek AK Parti var, AK Parti'den ayrılanların gittiği ikinci bir yarı AK Parti var. Bunları eleştirmeyecek miyiz? Secim doneminde iktidar muhalefet olmaz. Secim doneminde herkes muhalefettir. Kimsenin dokunulmazlığı yoktur."
Partisinin, Turkiye'nin sigortası olduğunu belirten İnce, Memleket Partisi'nin denge unsuru olarak Meclis'te bulunması gerektiğini soyledi.
CHP'nin milletvekili aday listesine değinen İnce, "77 kişinin kacı secilecek? 40, 50'si. Pazartesi istifa edecekler CHP'den. Onların tekrar AK Parti'ye gecmeyeceğinin garantisi nerede? Bana bugun kızanlara sesleniyorum, bir yıl icerisinde parlamento aritmetiğini gorduğunuzde 'İnce haklıymış' diyeceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.
- "Gorduğum ikinci tura kalıyor"
"Secim ilk turda biter mi?" sorusu uzerine İnce, "Benim gorduğum ikinci tura kalıyor." dedi.
"Şansınızı nasıl goruyorsunuz ikinci tur icin?" sorusuna İnce, siyasette 24 saatin cok uzun bir sure olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"8 istemeden 5'i alamazsın, 5 istemeden 3'u alamazsın. Siyaset yoğun emek gerektiren bir iştir. Bir iddia, ikna işidir. Siyaset tehdit işi değildir. Siyaset 'cekil' deme işi değildir. İkna edeceksin. O tabanı, o secmeni ikna edeceksin, gonlunu alacaksın, onları incitmeyeceksin, onlara hakaret etmeyeceksin. Lazım olur sana onlar. Onların gonlunu kazanacaksın. Yani Kılıcdaroğlu mu, Erdoğan mı? 'C' diyemiyor muyuz? 'C' dersek bolucu muyuz? Secenekler arasında bir tercihtir demokrasi."
"İkinci turda Kılıcdaroğlu ve Erdoğan yarışırsa tavrınız ne olacak?" sorusu uzerine İnce, birinci turu gormeden ikinci turu konuşmamak gerektiğini ifade ederek, "Memleket Partisi'nin uyeleri genelde genclerden, universite mezunu insanlardan oluşuyor. Bunlar aklı başında insanlar ve gereğini yapacaklardır. O konuda bir kuşkum yok." diye konuştu."
İnce, "İkinci tura kalması halinde siz oyunuzu kime verirsiniz?" sorusunu, "Ben gereğini yaparım zamanı gelince merak etmeyin. Bizim ne yapacağımızı da tahmin eder butun millet zaten. Herkes tahmin eder benim ne yapacağımı. Bu konuda bir kuşku yok." şeklinde yanıtladı.
Sorunun, "Kılıcdaroğlu'nu mu desteklersiniz?" şeklinde yinelenmesi uzerine İnce, "Erdoğan gitmeli tabii. Yoruldu Erdoğan 21 yıldır, yapamıyor bunu. Ama benim gonlum ister ki ben kalayım, ben secileyim. Erdoğan artık gercekliği, ortak aklı yitirmiş. Kılıcdaroğlu secilsin, gorev suresinin sonunda 80 yaşında olacak. İsterim ki daha genc, daha dinamik... Ben Muharrem İnce'nin secilmesini isterim. Ama milletimiz neyi takdir eder onu bilemiyorum." dedi.