Gaziantep'te yaşayan 81 yaşındaki Yaşar Elbir, ilerlemiş yaşına rağmen 3 metrekarelik dukkanındaki tezgahında dokuduğu kilimleri dunyanın bircok ulkesine ihrac ediyor. Gaziantepli kilim ustası 81 yaşındaki Yaşar Elbir, kilim dokumayı eski el tezgahıyla 1995 yılından beri yaparak tek başına mesleği ayakta tutuyor. Adına turkuler yazılan, Eski Osmanlı evlerinde ve yoruk cadırlarında cok kullanılan sedir, divan veya yerlere serilip, duvarlara asılan kulturumuzde onemli bir yeri olan kilimi, 3 metrekarelik dukkanında ureten Elbir Avrupa ulkelerine kadar ihrac ediyor. Kilim dokuma sanatının yerini makineleşmenin aldığı gunumuzde farklı desenlerde kilimler dokuyarak mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
"oğrenmek isteyen cok ama gelen yok"
Makinelere rağmen kilimlerini uretmeyi bırakmadığından ve sanatını devam ettirdiğinden bahseden Elbir, "Kilimler genellikle el dokuması olduğu icin guzel halıların uzerine, sehpalara, masalara ve duvarlara dekor olsun diye asılır. Eskiden bu sanatı devam ettiren kilim ustası cok vardı şimdi ben tek kaldım. Kilim uretimi makineleşince kilimcilik sektoru yok oluyordu, şimdi makinelerde oldu ama ben mesleğimi el dokuması olarak devam ettirmekteyim. Mesleği oğrenmek isteyen cok ama gelen yok" dedi.
"Avrupa'nın her ulkesine gonderiyorum"
Dokuduğu kilimleri dunyanın farklı ulkelerine gonderdiğini ve belirten Elbir, "Avrupa'nın her ulkesine gonderiyorum. Fransa, Almanya, Japonya ve Cin'e de cok gonderiyorum ama el dokuması zor olduğu icin ben bir tane cıkarana kadar makineler gunde yuzlerce cıkarıyor. El dokumasını makinelere karşı yaşatmaya calışıyorum. Tek olduğum icin benden sonra yapacak kimse de yok. Devamlı gelenler oluyor ve genellikle gelenlerin yuzde 90'ı kadınlar oluyor. Oğrenmek istediklerini soyluyorlar ama sonra gelmiyorlar. Bu mesleğin yaşaması icin gelsinler. Makine işi değil el işidir ve olmemesi icin vatandaşlara oğretmek istiyoruz. Bu bir sanayidir. Hem kendiler kazanır hem meslek olmez" diye konuştu.