Resimli Anlatım

Aşağıda anlatacağım yontem ile Windows 7 veya Windows Vista İşletim sisteminizin acılış esnasında daha hızlı veri işlemesini sağlayarak, daha kısa surede acılmasını sağlayabiliyoruz.

Not: XP işletim sisteminde bu ozellik yoktur.

Microsoft Windows Vista ve Windows 7 acılış esnasında da Coklu cekirdeğin gucunden yararlanabilmesi icin bir ozellik geliştirmiş. Fakat işletim sistemi nedense bilgisayarınızın bu ozelliğini kullanması icin, cift cekirdekli mi, dort cekirdekli mi olduğuna karar veremiyor, onun icin bu kısmı biz elle gireceğiz.

Bu ozellik sayesinde Boot yani sistem on yuklemesi esnasında aynı anda birden fazla gorev calıştırılarak sistemin daha hızlı bir şekilde hazırlanması ve suruculerin daha hızlı yuklenmesi sağlanıyor.

Bu da cift veya dort cekirdekli ya da daha fazla cekirdeğe sahip sistemlerde performans artışı sağlıyor.

AMD Phenom II X2 550 işlemcili ve Windows 7 Ultimate 64 Bit yuklu bilgisayarda yapılan denemede normalde 55 saniyede acılan bilgisayarın acılış suresi 42 saniyede inmiştir. Bu da yaklaşık % 25′lik bir performans artışına denk geliyor.

İşte Windows’un acılışını hızlandıracak ipucu:

Başlat -> Arama Kutusu’na -> msconfig yaz ve Enter‘a bas.

Boot(On Yukleme) sekmesine gec ->
Advanced Options(Gelişmiş Secenekler)>
Number of Processors (İşlemci Sayısı) işaretle ->
Listeden işlemcinizin cekirdek sayısını secin. bunu bilmiyorsanız en yuksek rakamı secin sec>
OK(Tamam) ->
Apply(Uygula) ->
Exit Without Restart (Başlatmadan cık) –
Don’t show this message again (Bu iletiyi artık gosterme)

Bu ayarları yaptıktan sonra sisteminiz artık acılış esnasında cift veya dort cekirdeğin gucunden yararlanacaktır.

bu hızlandırma yolu acaba pcye zarar verirmi ?