Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk tur secimleriyle Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi tartışmalarının artık geride kaldığını belirterek, "Biz inanıyoruz ki vatandaşımız ikinci turda, buyuk bir coğunlukla, buyuk bir teveccuhle Sayın Cumhurbaşkanımızı sandıklardan cıkaracak ve Turkiye gemisinin kaptan koşkune Sayın Cumhurbaşkanımızı bir daha oturtacak." dedi. Varank, AK Parti Esenyurt İlce Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta Cumhur İttifakı'nın Turkiye Buyuk Millet Meclisi'nde gayet ezici bir ustunluk elde ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilk turu acık ara onde bitirdiğini soyledi.
28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferiyle bu işin neticeleneceğini ifade eden Varank, onun icin son 6 gunu de en guzel şekilde değerlendirerek calışmalara devam ettiklerini bildirdi.
Bu secim surecinde 6 tane birbirine benzemez partinin bir araya geldiğini belirten Varank, "Bunlar şu iddiayla ortaya cıktılar; dediler ki 'Turkiye'de bir sistem problemi var. Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nden vatandaşlarımız rahatsız. Bu sistemi değiştireceğiz ve biz guclendirilmiş parlamenter sistem diye bir sistemi bu ulkeye geri getireceğiz.' Gunun sonunda, geldiğimiz noktada vatandaşlarımızın bu sistemle bir probleminin olmadığı artık tescillendi. Cumhur İttifakı'nın 323 milletvekiliyle Meclis'te coğunluğu alması, aslında vatandaşlarımızın bu sistemle bir probleminin olmadığının da tescili anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
Varank, vatandaşın tercihiyle muhalefetin ortaya koymaya calıştığı ucube sisteme inanmadığının ortaya cıktığını ifade ederek, "İnşallah ilk turda bu sistem tartışmaları artık geride kaldığı icin biz inanıyoruz ki vatandaşımız ikinci turda, buyuk bir coğunlukla, buyuk bir teveccuhle Sayın Cumhurbaşkanımızı sandıklardan cıkaracak ve Turkiye gemisinin kaptan koşkune Sayın Cumhurbaşkanımızı bir daha oturtacak." dedi.
Millet İttifakı ya da yedili koalisyonun secim doneminde ortaya koyduğu vaatlerin tamamının aslında yasama faaliyetiyle yapabilecekleri işler olduğunu belirten Varank, şoyle devam etti:
"Artık Meclis'te bir coğunluğu olmadıkları icin aslında vaatlerinin hepsi de boşa duşmuş oldu. Yani artık o vaatlerinin bir tanesini bile yerine getirme şansları yok. Cunku Turkiye Buyuk Millet Meclisi'nde coğunluğu elde edemediler. Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nin duzgun calışabilmesi, verimli calışabilmesi icin de mutlaka yasamanın desteğine ihtiyacı var. Dolayısıyla Meclis coğunluğunu kazanamamış bir Millet İttifakı'nın Turkiye'yi yonetme şansı da aslında yok. Bunu vatandaşımız goruyor, biliyor ve inşallah sandıklara da bu şekilde gidecek ve tercihini bu şekilde kullanacak."
- "Vatandaşımız kimin doğru soylediğini, kimin samimi olduğunu gayet iyi biliyor"
Mustafa Varank, secim doneminde surekli yalan konuşan, secim gecesi Turkiye'yi aldatmaya calışan, en fazla da kendi taraftarlarını aldatmaya, kandırmaya, umut tacirliği yapmaya calışan belediye başkanları olduğunu soyledi.
Varank, konuşmasını şoyle surdurdu:

"Ekranlara cıkan belediye başkanlarını gordunuz. 'Biz kazanıyoruz, 13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıcdaroğlu olacak' diye 3 kere değil, 4 kere, 5 kere ekranların karşısına cıktılar. Yalan soylediler. Vatandaşı kandırdılar. Gunun sonunda yalan soyledikleri ortaya cıktı. Ama hic ozur dilediler mi? Bunların kitabında ozur dilemek yok. Ozur dilemeyi sadece iktidarın yapması gereken bir haslet olarak goruyorlar. Kardeşim, siz butun gece ekranlara cıktınız, genel başkanınız 'Biz ondeyiz' diye sosyal medya paylaşımı yaptı. Ama onde olmadığınız, kazanamadığınız ortaya cıktı. Neden ozur dilemiyorsunuz? Cıkıp deyin ki 'Ya şurada hata vardı. Onun icin biz de yanılmışız. Vatandaşımızı aldatmışız.' Bunu da demiyorlar. Ama o yalanları yanlarına kar kalacak zannediyorlar.
İşte o yalanları konuşan belediye başkanı, gecen gun cıkmış diyor ki 'İstanbul Buyukşehir Belediyesi'nde meclis AK Parti'de, Cumhur İttifakı'nda, ben de belediye başkanlığı yapıyorum. Gayet guzel bir şekilde yapıyorum. Hicbir sıkıntı yok.' İşte başka bir yalan da bu... Bundan 6 ay once, 'Mecliste bizim altımızı oyuyorlar. Bize belediye başkanlığı yaptırmıyorlar' diyen sen değil miydin? 'Bizi calıştırmıyorlar, belediyeyi batırmaya calışıyorlar.' diyen sen değil miydin? Meclisten cıkan kararları onaylamayan, sumen altı eden sen değil miydin? İşte bu yalanlarla vatandaşımızı ikna edebileceklerini zannediyorlar. Ama bizim vatandaşımızın yalanlara karnı tok. Vatandaşımız kimin doğru soylediğini, kimin samimi olduğunu, kimin tiyatro oynadığını gayet iyi biliyor."
- "Muhalefet de bu secimden sonra yerli yerine oturacak"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Millet İttifakı'na, Cumhuriyet Halk Partisi'ne samimiyetle oy veren vatandaşlar icin cok uzulduğunu ifade ederek, "Gercekten bir tane adam gelmiş. 11 secim kaybetmiş. 11 secim kaybetmesine rağmen o partinin başında durmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partili vatandaşlarımız da bu sefer belki değişim olur diye her seferinde gidip ona oy veriyor. Ben buradan kendilerine bir cağrı yapmak istiyorum; Cumhuriyet Halk Partililer değişim istiyorsa once Kemal Kılıcdaroğlu'nu değiştirsin." dedi.
Bu secimden sonra, artık Kemal Kılıcdaroğlu'nun 12. kez yenilince de o partinin başında durmayacağı değerlendirmesinde bulunan Varank, şunları kaydetti:

"Ben bunu soyleyince vatandaşlarımız diyor ki 'Sayın Bakanım, bekliyorsunuz ama o partinin başından gitmez, 12 kere değil, 112 kere de kaybetse o partiyi bırakmaz.' Cunku demokrasi nerede yok biliyor musunuz? Asıl Cumhuriyet Halk Partisi'nde yok. Delegelerini bağlamış, 12 kere secim kaybedeceksin, o delegelerle gene iktidarda, partinin başında kalmaya devam edeceksin. Onun icin biz bu uzuntumuzu buradan da, Esenyurt'tan da bu arkadaşlarımıza dile getirmiş olalım.
İnşallah muhalefet de bu secimden sonra yerli yerine oturacak. Hani meydanlara cıkıp 'Ben başbakan olacağım, benim partim birinci parti olacak' diyen Meral Akşener'e, herhalde İYİ Partililer soracaklardır; 'Sen meydan meydan gezdin, birinci parti olacağım dedin. Başbakan olacağım dedin. Ortada bir şey yok. Eski oyunu bile alamadın.' Bunu İyi Partililer sorar diye duşunuyorum. Ekranların karşısına gecip gece boyunca 'Biz birinci oluyoruz, oylarımız daha cok, biz bitiriyoruz bu işi' diyen belediye başkanlarına vatandaşlarımız hesabını sorar diye duşunuyorum."
Yalan soyleyerek siyaset yapılamayacağını belirten Varank, "Muhalefetin en buyuk hatası ne biliyor musunuz? Soruyu yanlış soruyorlar. Diyorlar ki 'Recep Tayyip Erdoğan bu oyu nasıl alıyor?' Onun icin bir Recep Tayyip Erdoğan'a benzemeye calışıyorlar, bir Sinan Oğan'a benzemeye calışıyorlar. Ama bilmiyorlar ki taklitler aslını yaşatır. Soru yanlış. Şu soruyu sormaları lazım; 'Biz bu ulkede siyaset yapıyoruz. Bu vatandaş neden bana oy vermiyor? Ben bu vatandaşı neden ikna edemiyorum?' Soruyu doğru sorsalar aslında cevabı alacaklar. Soruyu yanlış sordukları icin sucluyu hep secmende arıyorlar." ifadelerini kullandı.