Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yılın ilk dort ayında otomotiv uretiminin arttığını, ic satışların ise ihracatın neredeyse 3 katı olduğunu soyledi. Cip krizi ve pandemi sebebiyle tedarik zincirlerinin kopmasıyla Turkiye'de de ciddi bir daralmaya giren otomotiv sektoru, yılın ilk dort ayında toparlanma sinyalleri verdi. EGOD Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, sektorun her gecen gun eski dinamizmine kavuştuğunu soyledi.
Otomobil guvenli yatırım aracı
İc satışlarda sıfır otomobil bulunamıyor olmasına ve teslimatların satış sozleşmesi kurulduktan en erken 3-4 ay sonra gercekleşiyor olmasına rağmen talebin surekli arttığına dikkat ceken Torun, "Talepteki bu yoğunluğun sebebi otomobilin guvenli bir yatırım aracı olması.
Enflasyonun ve kurun surekli yukarı eğilimde olduğu bir donemde otomobil hem kazandıran, hem guvenli hem de hızla nakde cevrilebilen bir yatırım aracı. Bankaların kredi koşullarını daha sıkı hale getirmesi ve Hukumetin aldığı tedbirler nedeniyle yakın zamanda talebin daha da artmasını bekliyoruz" dedi.
Yılın ilk 4 ayında uretimde yuzde 17, ihracatta yuzde 9, ic satışlarda ise yuzde 57 oranında artış olduğunun acıklanan rakamlarda gorulduğunu soyleyen EGOD Başkanı Torun, "2022 yılı ile kıyasladığımızda buyuk bir artış soz konusu. Bu surecin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini duşunuyorum" dedi.
İhracatın da arttığını soyleyen Torun, asıl artışın ic satışlarda gercekleştiğini belirterek, "Enflasyondan korunmak isteyen tuketici, arac alımını da bir yatırım aracı olarak goruyor. 2023'un 4 aylık doneminde toplam pazar, gecen yılın aynı donemine gore yuzde 57 buyudu. Satışlar 350 bin 78 adet olarak acıklandı.
Bu donemde, otomobil satışları 252 bin 819 adede ulaştı" dedi. 2023 yılı Ocak-Nisan doneminde gecen yılın aynı donemine gore toplam hafif ticari arac satışlarının da yuzde 63, yerli hafif ticari arac yuzde 41 ve ithal hafif ticari arac satışlarının yuzde 94 oranında arttığına dikkat ceken Torun, "Hem sektorumuz hem de Turkiye zorlu bir donemecten geciyor.
Otomotiv sektorumuzun toparlanması demek, ulke ekonomisinin duze cıkması demektir. Bu guclenmenin devam etmesi icin ozellikle OTV indirimi başta olmak uzere uretimi ve satışı destekleyecek hamlelerin yapılması gerekiyor. Secim donemini tamamladıktan sonra bu surecin hızlanacağını duşunuyorum" diye konuştu.