Calışıp calışmamayı canının istemesine bağlamış bir DVD surucuye sahip olunca, Windows 7 kurulumunu başka yontemler ile yapmak gelir haliyle insanın aklına. Sayısız denemeden sonra ufak bir araştırma yapıp USB Boot yontemi ile Windows 7′yi bilgisayara kurmakla ilgili bir dokuman buldum. Herhangi bir ekstra yazılım kurulumunu gerektirmeyen birkac aşamalı ve oldukca basit işlemlerden oluşan bu yontemi ilk denemede başarıyla yaptıktan sonra 4 GB’lık USB Flash bellek ile Windows Vista’mı Windows 7′ye gecirmeyi başardım.

Genel kullanıcıya 22 Ekim 2009 tarihinde yayınlanmaya başlayacak olan 7′nin RC surumu de bir sure once cıkmıştı. Gectiğimiz hafta başında ise BizSpark programına dahil olan kurumsal muşterilere yonelik RTM surumu yayınlanan 7′yi indirip kurmak Windows Vista ve 2008 Server’ı acıkcası hic sevmeyen bizim icin zor bir karar olmadı.

1-2 saatlik uğraşının sonunda ,ki bu uğraşının icerisinde uygulama yedekleri ve 7 kurulumundan sonra yazılımların yuklenmesi de var, Vista’dan 7′ye başarılı bir geciş yapmış bulunuyorum.

CD ve DVD’lerin artık miladını tamamen doldurmuş birer teknolojik alet olduğunu duşunenlerdenseniz aşağıda yontemini verdiğim şekilde Windows Vista işletim sisteminizi USB Boot ile Windows 7′ye gecirebilirsiniz.

Uyarı:
Başıma dizustu bilgisayarımda geldiği icin onceden uyarmam gereken cok onemli bir nokta var: Aşağıdaki işlemleri yapmadan once bilgisayarınızın USB Boot uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Bunu bilgisayarınızın hemen acılışında menusune girebileceğiniz BIOS bolumunden kontrol edebilirsiniz. “Boot” bolumunde USB Boot gibi bir secenek mevcut değilse USB Flash bellek uzerinden bir işletim sistemini bilgisayarınıza kuramazsınız. Bu işlem icin sisteminizde hali hazırda bir Windows Vista veya 7 olması gerekmektedir. Windows XP ile daha farklı bir yontem izlenerek 7′ye geciş yapılıyor. Yani bu işlemi XP uzerinden gercekleştiremezsiniz! Ayrıca USB Flash belleğinizin boyutunun 4 GB’tan az olmaması gerekiyor. Son olarak da Windows 7 işletim sistemi .iso uzantılı dosyasını imaj dosyası olarak yazdırdığınız bir DVD‘ye ihtiyacınız var. iso dosyasını kolay bir şekilde DVD’ye yazdırmak istiyorsanız ucretsiz olan Burnaware yazılımını kullanabilirsiniz. DVD’ye yazdırma durumunda değilseniz indirmiş olduğunuz iso dosyasının iceriğini bir sıkıştırma yazılımı yardımıyla kolayca ulaşabileceğiniz bir klasore cıkartın. Ucretsiz sıkıştırma yazılımı olarak 7-Zip‘i kullanabilirsiniz. Bu klasoru mumkun oldukca ust sutunlarda tutun. Orneğin direkt olarak C: veya diğer sabit disk surucunuzun icerisinde olsun.
Bu şartları sağladıktan sonra 4 adımlık USB Boot oluşturma işlemine gecebilirsiniz.

Adım 1: USB Flash belleği formatlamak

USB Flash belleği bilgisayarınıza takın. Start > All Programs > Accessories > Command Prompt’u bulduktan sonra uzerine gelin ve sağ tıklayarak “Run as administrator” seceneğini işaretleyin. Yani Komut Satırı yoneticisini yonetici modu ile calıştırın. Acılan komut penceresinde aşağıdakileri sırasıyla yazarak USB Belleğinizin sırasını bulun. (Birden fazla USB Bellek bu sırada bilgisayarınıza takılıysa hangisi olduğunu tam olarak gorebilmeniz icin gereklidir.)diskpartlist disk Pencerede karşınıza bilgisayarınızda takılı olan USB belleklerin hangi numaralar ile belirtildikleri listesi geldi. Bir sonraki adıma gecmeden once USB Boot olarak gorevlendirmek istediğiniz USB belleğin numarasını belirleyin. ( disk 1 olduğunu varsayarak diğer işlemi anlatacağım.) Bu adımda az once belirlediğiniz USB bellek numarasındaki aygıta format atılacak. “1″ olarak varsaydığım USB bellek numaranızı girerek işleme başlamak icin aşağıdakileri sırasıyla komut satırına yazın:select disk 1clean create partition primary
select partition 1
active
format fs=NTFS
(Bu işlem USB belleğinize format atacaktır. İşlem biraz uzun surebilir. Bittikten sonra aşağıdaki işlemlerden devam edin.)
assign
exit

Bu işlem de bittikten sonra elinizde artık boot edilmeye hazır formatlanmış bir USB Flash bellek var.
Adım 2: USB Flash belleği boot edilebilir hale getirmek

Bu adımda aynı komut satırında devam ederek belleği kuruluma hazır hale getireceksiniz.
Windows 7 DVD’sini bilgisayara yerleştirin. DVD uzerinden işlem yapmayacaklar bir sonraki adıma gecebilirler. Komut satırında DVD’yi acıp boot klasorunu aşağıdaki komutlar ile acın:d:cd d:boot DVD kullanmadan bu işlemi yapmak icin Windows 7 iso dosyasını cıkarttığınız klasoru ve bu klasorun icindeki boot klasorunu burada girmeniz gerekmektedir.
Bunun icin de komut satırında belirli bazı komutlar kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede komut satırında klasorler ve suruculer arasında dolaşabilirsiniz. Komut satırında dolaşabilmeniz icin kullanmanız gereken komutlar:
cd.. (Bu komut ile bir onceki sutuna cıkabilirsiniz. Ornek: c:windowssystem32 klasorundeyseniz cd.. yazarak c:windows klasorune yani bir ustteki genel klasore yukselebilirsiniz. dir (Bu komut ile bulunduğunuz sutundaki dosyaları listeleyebilirsiniz. Ornek: c:windows klasoru icindeyken dir yazdığınızda windows icerisindeki tum dosya ve klasorleri gorebilirsiniz. cd xxx (Bu komut sayesinde bulunduğunuz sutundaki bir klasoru acabilirsiniz. Ornek: c:windows icindeyken cd system32 yazdığınızda bulunduğunuz sutun artık c:windowssystem32 olacaktır.) Windows 7 iso dosyasının iceriğini C surucusu uzerinde “win7″ isimli bir klasore cıkardığınızı varsayarak aşağıdaki komutları girmeniz gerekmektedir:
cd c:win7boot Cıkartmış olduğunuz Windows 7 iso dosyasının icerisindeki “boot” klasorune komut satırı uzerinde girdikten sonra NTFS formatında Windows 7 imaj dosyasını hazırlamak icin aşağıdaki komutları girin. (USB Flash belleğinizin hangi harf ile belirlendiğine masaustunuzdeki “Bilgisayarım” menusunden bakabilirsiniz. G: olduğunu varsayarak işleme devam edeceğim.)bootsect /nt60 g: Bu işlemden sonra komut satırı ile herhangi bir işiniz kalmayacak. Komut satırını kapatabilirsiniz.
Adım 3: DVD’deki veya acmış olduğunuz imaj dosyası iceriğinin USB Flash belleğe kopyalanması

4 adım icerisindeki en basit adım bu. DVD surucunuzdeki tum iceriği veya sabit diskinize cıkartmış olduğunuz Windows 7′nin tum iceriğini USB Flash belleğe kopyalayın. Surukleyip bırakarak bu işlemi yapın.

Adım 4: BIOS ayarlarından USB Boot seceneğini aktif edin.

Tum adımları bitirdikten sonra USB Flash belleği cıkartmadan bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınızın BIOS ayar bolumune girmek icin ilk acılış ekranında yazan tuşa klavye uzerinde basarak BIOS ayarları menusune girin. (Bu tuş genellikle “F2″ olmaktadır.) Bu bolumde kendi BIOS ayarları menunuz uzerinden “Boot” sekmesine giderek USB Boot seceneğini aktifleştirin. Her anakart markasının BIOS bolumu farklı olacağı icin Turkce veya İngilizce olan bir menu karşınıza cıkabilir. Yapmanız gereken Turkce ise daha kolay ancak İngilizce ise sadece “USB Boot” seceneğini “Enable” hale getirmek veya “Primary Boot Device” seceneğini “USB” olarak en uste almak. Bu işlemi de başarıyla gercekleştirdikten sonra ayarları kaydedip BIOS menusunden cıkın ve Windows 7 işletim sisteminizi USB Flash bellek uzerinden kurmaya başlayın.

CNT ofisindeki bilgisayarıma Windows 7′yi bu şekilde kurdum. Yeterince acık anlattığımı umuyorum. Yine de bilgisayar bilgisine guvenmeyen kullanıcılar işi bir bilene bıraksın.