İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Meclis yasamadır. Bu sistemde Cumhurbaşkanı tek başına yurutmedir. Milletvekillerinin bir kıymetiharbiyesi yok, Meclis'in bir gucu yok." dedi. Akşener, Cekmekoy'de gercekleştirdiği ev ziyaretinin ardından bal uretimi yapan bir fabrikanın tesislerine geldi.
Fabrikada calışanlar ile bir araya gelmeden once basın mensuplarına acıklamalarda bulunan Akşener, 3 yıl boyunca esnafı dolaşarak dertlerini dinlediğini, yoksul ailelere yonelik ev ziyaretleri gercekleştirdiğini soyledi.
Calışan emekcileri de ziyaret ettiğini dile getiren Akşener, "Bugun ise Kılıcdaroğlu'na oy istemek, referanduma donen bu secimi kazanmak amaclı yapılan calışmalar. Evlerde gorduklerimin yaşattığı dehşet bu secimin mutlaka alınması gerektiğini, değişimin olması gerektiğini bize soyluyor." diye konuştu.
Gezdiği evlerde ortaokul ve liselere giren silah, icki ve haptan soz edildiğini aktaran Akşener, şoyle devam etti:
"Girdiğim evlerde hem eğitimdeki bozukluk, devlet okullarındaki meseleler, parası olan cocuğunu okutabildiği bir Turkiye. Ama buna karşılık bağımlılığın arttığı, arka sokaklarda cok daha fazla uyuşturucunun satıldığı, hapın satıldığı ve daha sonra onların bağımlılığa alıştırıldıktan sonra bu genclerin satıcı haline cevrildiği bir İstanbul ara sokakları diye bir tarif. Kaynamayan tencerelerin yanında şiddet goren kadınlar. Bir turlu kilo alamayan ya da 13-15 yaşını doldurduktan sonra obezleşen, ortaokul, liseye gidip universiteyi hic aklından gecirmeyen, tamirhanede bir taraftan okuyup, bir taraftan calışan cocuklar."
Bu ziyaretlerde vatandaşların kira meselesini dile getirdiğini kaydeden Akşener, Turkiye'yi yonetenlerin yardım edebilme imkanlarının ortadan kalktığını one surdu.
Akşener, "'Bu yardım kesildi, şu yardım kesildi' diyen kadınlar ve cocuklarına, eşlerine, iş isteyen kadınlar gosteriyor ki bize bu ucube sistem Turkiye'yi gercekten ucurum eşiğine cok getirmiş. Sonuc itibarıyla bu secimi kazanmak durumundayız." değerlendirmesini yaptı.
- "AK Parti'nin gayretiyle de vazgecileceğine inanıyorum"
"Millet İttifakı secimin sonuclarına gore Meclis coğunluğunu kaybetti. Bu acıdan bakıldığında Kemal Kılıcdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olması neyi değiştirir ya da neye fayda sağlar?" şeklindeki soruyu, Akşener şoyle cevapladı:
"Meclis yasamadır. Bu sistemde Cumhurbaşkanı tek başına yurutmedir. Milletvekillerinin bir kıymetiharbiyesi yok, Meclis'in bir gucu yok. Cumhur İttifakı Meclis'te coğunluğu aldığı icin ben bunu Allah şahit bir şans olarak goruyorum. İkisini beraber almayı cok isterdik, o başka bir şey ama bu da bir şans getiriyor. O da şu: Meclis Cumhur İttifakı'nın, Millet İttifakı'nın adayı Sayın Kılıcdaroğlu cumhurbaşkanı secildiği andan itibaren, bakın goreceksiniz en kısa surede hem de referanduma gerek kalmadan, AK Parti'nin de icinde yer aldığı, belki hepimizin goruşlerinin dikkate alındığı, Millet İttifakı'nın onerileriyle Cumhur İttifakı'nın bileşenlerinin onerilerinin cok ters duşeceğini duşunmuyorum, parlamenter sisteme gecişte. Hukukun ustunluğu, liyakat, şeffaflık, yargının bağımsızlığı konularında cok rahat anlaşılıp bu ucube sistemden hem de AK Parti'nin gayretiyle de vazgecileceğine inanıyorum. Belki de hayır burada oldu. Bahsettiğim o. Sayın Kılıcdaroğlu secildiği andan itibaren elindeki o buyuk imkanların ve o acayip gucun kullanılması halinde en fazla AK Partililer bu işe gıcık olur. Onun icin hep beraber el birliğiyle parlamenter sisteme geciş olabilir ve daha hızlı olabilir diye duşunuyor ve ben buna inanıyorum."
Akşener, dun akşam katıldığı televizyon programında Hur Dava Partisinin (HUDAPAR) programına yonelik sozlerinin ardından bu partiden gelen tepkilerin kendisi icin şeref madalyası olduğunu kaydetti.
Zafer Partisi Genel Başkanı Umit Ozdağ ile CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıcdaroğlu arasında konuşulan mutabakat metninin henuz kendisine gelmediğini ifade eden Akşener, metnin nihai halini almasının ardından muhtemelen kendilerine iletileceğini sozlerine ekledi.