Hasadına başlanan salebin kurusunun kilosu 2 bin TL'ye alıcı buluyor. Metrekareye duşen gelir bazında oldukca karlı olan ve ureticinin yuzunu gulduren salebin hasadına başlandı. Son yıllarda Turkiye'de bitkisel uretime oldukca onem veriliyor. Bu cercevede Samsun'un 19 Mayıs ilcesinde 2016 yılında izinle salep ekimine başlayan ciftcilerin sayısı gecen surede 7 kişiden 150'ye cıktı. Son yıllarda oldukca artan salep ureticisi sayısına rağmen, kuru salebin kilosu 2 bin TL'ye satılabiliyor.
"7 olan salep ureticisinin sayısı 150'ye cıktı"
Salep uretimine olan ilginin artığını ifade eden 19 Mayıs İlcesi Ekolojik Ureticiler Derneği Yonetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, "2016 yılında bakanlıktan alınan izinle 19 Mayıs'ta salep uretimine başladık. Doğadan alınan salepleri tarlalarımıza diktik. O donem 7 ciftciyle birlikte başladığımız salep uretimini şu anda 150 ciftciyle birlikte yapıyoruz. Samsun'da 60 donum alanda salep uretiliyor. Bunun coğu coğaltma amacıyla yapıldığından 6-7 yıldır salep uretenler sadece salep satımına gecebildiler. Ciftcilerimiz son 2-3 yıldır para kazanmaya başladılar. Duzgun koşullar sağlandığında dekarda 200 bin adet fideniz olabiliyor. Salep ciceklenme başlangıcından ciceklenmenin kozaya donuşe kadar hasat edilebiliyor. Hasatta coğalan yumruları alıp, anac fideyi yumrusuyla birlikte tekrar geri dikiyoruz. Boylece aynı alandan seneye daha fazla yumru elde ederiz" dedi.
"Yaşı 250, kurusu 2 bin TL'ye satılıyor"
Kurutulmuş salebin toz halinde yaşına gore daha pahalıya alıcı bulduğunu dile getiren Hakkı Karaman, "Duzgun ekim yapıldığında donumden 800 kilo ile 1 ton arasında urun alınabiliyor. İklim değişikliğine gore bu verim 500-600 kiloya kadar duşebiliyor. Donumunde yaş fideyi ureticiden kilosu 250 TL'ye alıyoruz. Ciftcimiz bunu kendi kurutursa kilosunu 2 bin TL'den alıyoruz. Salep, donum alandan alınan verim ve kar oranı bakımından diğer urunlerden oldukca kazanclıdır. Karadeniz Bolgesi salep uretimi icin oldukca uygun. Salep topraktan gıda almıyor. Tamamen nemden oluşan bakterilerle, mikoriza mantarlarla yetiştiği kanıtlandı. Bu bolgelerde verim yuksekliği yaşıyoruz. Daha cok kucuk alanda uretim yapan ciftcileri yonlendirmek amaclı bunu biz tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
"Uretilen salep Turkiye'deki ihtiyacı karşılamıyor"
Turkiye'nin salep ihtiyacının karşılanması ve ihrac edilebilmesi icin daha cok salep uretilmesi gerektiğinin de altını cizen Karaman, "Son yıllarda salep yetiştirmek isteyen ciftciler, yonetmeliğe takılıyor. Bu yılın sonunda yonetmelik duzenlemesi yapılacağı bizlere soylendi. Bu yonetmelikle birlikte vatandaşların salep yetiştirmesi de daha kolaylaşacak. Şu anda ulkede yapılan uretim, Turkiye'nin ihtiyacını karşılamıyor. Bizim uretimimiz birkac dondurma firmasının ihtiyacını bile karşılamıyor. Şu anda 40 ton bir uretim yapsak coğaltma nedeniyle bunun sadece 15 tonu pazara satılıyor. Bu uretimin en az bin tona kadar cıkması gerekiyor. Şu anda Samsun'da 150 ciftci yılda tamamı hasat edilse 30 ton salep uretebiliyor. Coğaltma nedeniyle en fazla 10 tonu pazara inebilir. Turkiye piyasasını duşunursek hem sıcak salep iciminde hem dondurmada kullanacak olursak yaklaşık yaş olarak 500 veya bin ton arasında uretim olması lazım" şeklinde konuştu.
Salep hakkında bilgi
Salep otsu ve koklu bir bitkidir. Ozellikle icerdiği glikomannan maddesi nedeniyle dondurma uretiminde sıklıkla kullanılır. Enerji veren, goğsu yumuşatan, zihnin calışma kuvvetini artıran, kabızlık ile ishali engelleyen ve daha bircok konuda vucuda ciddi anlamda destek sağlayan salep, taşıdığı tohum ile de girişimciler icinde ciddi fırsatlar sağlıyor.