Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Secimi'nin ikinci turuna yonelik "referandum" ifadesini kullanarak millete yalan soylediğini belirterek, "Cunku bu secim bir referandum değil. Referandumda tek bir şeyi oylarsınız. Eğer ikinci turda tek adayla secime gidilirse o zaman referandum olur." dedi. Bozdağ, Şanlıurfa'dan yapılan yerel televizyonların "Anadolu Soruyor" ortak canlı yayınında gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Milletin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 14 Mayıs'taki secimde acık ara birinci yaptığını ifade eden Bozdağ, milletin ikinci turda kimi sececeğini de işaretlediğini soyledi.
Turkiye Buyuk Millet Meclisinde salt coğunluğu Cumhur İttifakı'nın aldığını hatırlatan Bozdağ, milletin bu sonucla "parlamenter sisteme donme benim gundemimde yok" mesajını verdiğini aktardı.
Bozdağ, "Halk, parlamenter sisteme donme isteklerini veto etmiştir. Onları salt coğunluğun da altına itmek suretiyle parlamenter sisteme referandumlu ya da referandumsuz donme iradesini de veto etmiştir. 'Boyle bir iradeyle karşıma gelmeyin' mesajını vermiştir. Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'ne devam kararı vermiştir." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Secimi'nin ikinci turuna ilişkin "referandum" tanımlaması yaptığının belirtilmesi uzerine Bozdağ, "Şimdi Sayın Kılıcdaroğlu ve yanındakiler referandum konusunda millete cok net soyluyorum, yalan soyluyorlar. Cunku bu secim bir referandum değil. Referandumda tek bir şeyi oylarsınız. Millet ona ya 'evet' der, ya 'hayır' der. İşte bir Anayasa değişikliği goturursunuz ya 'kabul' ya da 'ret' anlamında 'evet', 'hayır' kullanır. Ama iki kişi arasında bir tercih yapılıyorsa bu referandum değildir." ifadelerini kullandı.
Anayasa'nın Cumhurbaşkanı Secimi'ni duzenleyen 101'inci maddesini hatırlatan Bozdağ, bu maddede referandumun cumhurbaşkanlığı seciminde hangi halde mumkun olduğunun acıkca anlatıldığını belirtti.
Bakan Bozdağ, şoyle devam etti:
"Eğer ikinci turda tek adayla secime gidilirse o zaman referandum olur. Eğer şimdi Sayın Kılıcdaroğlu oyle bir şey duşunuyorsa adaylıktan cekilirse yalancı cıkmaz, secim referanduma donuşur o zaman referandum şeklinde olur. Ama eğer iki aday gidiyorsa bu demokratik bir yarıştır. Bu referandum değildir. İki adaydan birini secmektir, tercihtir. Ama ne yapıyorlar? Anayasa'daki acık ifadeyi bile carpıtarak bu bir referandum diyor. Yani Anayasa, referandumun tek adayla gidilen secim olduğunu soyluyor. O zaman Sayın Kılıcdaroğlu kendini aday olarak kabul etmiyor demektir. O zaman niye adaysın? Cekil aday değilsen, aday olarak kendini gormuyorsan, bunu bir referandum goruyorsan resmen muracaat et adaylıktan cekil. O zaman referandum olsun. Hem adaylıkta ısrar edip hem iki isimden birini tercih seceneği arasında takdirine vatandaşın sunup sonra da buna referandum demek millete yalan soylemektir. Yalanı millet sevmez. Yalancıya da iktidar vermez."
- "U donuşunden daha keskin bir donuş bu"

Kılıcdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Secimi'nin ikinci turu oncesinde "milliyetcilik" soylemlerini kullanmaya başladığının aktarılması uzerine Bozdağ, şunları soyledi:
"U donuşunden daha keskin bir donuş bu. Yani bir insan bir gun once soylediği fikirlerin yuzde 100 zıddını bir gun sonra soyluyorsa ona guvenmeme hakkımız var. Hani diyor ya 'Sana soz.' O zaman Sayın Kılıcdaroğlu'na vatandaşımızın ve benim de şunu sorma hakkım var, 'Soz' de hangi soz? 14 Mayıs'tan once soylediğin sozlere mi guveneceğiz, 14 Mayıs'tan sonra soylediğin sozlerine mi guveneceğiz? Şimdi teror orgutlerinin, Kılıcdaroğlu'nun adaylığını destekleyen onca acıklamasına karşı tek bir cumle soylemeyip, suskun gecip, oraları yok sayıp arkasından da vatandaşın 'Teror orgutlerinin borazanın oteceği bir iktidar duzeni biz Turkiye'de istemiyoruz' diyerek sandığa iradesini yansıtıp tavrını gorunce milliyetci bir dile sarılması, vatandaşlarımızı aldatmaya donuk stratejik bir değişimdir. Ama bu samimi bir değişim değildir."
Bekir Bozdağ, Kılıcdaroğlu'nun daha once "Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istiyorsanız bize katılın" dediğini aktardı.
Kemal Kılıcdaroğlu'nun "Ben Selahattin Demirtaş'ı bırakamam, Suriye'den Turk askerini cekmeyeceğim, Mavi Vatan'da petrol gaz aramaya devam edeceğim" demesi gerektiğine işaret eden Bozdağ, Kılıcdaroğlu'nun bunları soyleyemediğini kaydetti.
Bakan Bozdağ, "Bunları derse PKK teror orgutu, FETO, diğer teror orgutlerinin desteği nedeniyle sandığa giren oylar var. Bir defa o oyları urkutmek istemiyor. Onları kusturmek istemiyor. Ote yandan da bu taraftaki milliyetci oylara oynuyor. Muhafazakar oylara oynuyor. Onları sandığa almak istiyor." diye konuştu.

Bin bir kılığa burunenlere itibar edilmemesi gerektiğinin altını cizen Bozdağ, soylemlerin milliyetci, muhafazakar secmeni aldatmaya yonelik olduğunu soyledi.
- "Hedef birliği yapmaya kim ikna etti?"
Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Zafer Partisi Genel Başkanı Umit Ozdağ'ın ise Kılıcdaroğlu'nu destekleyeceğini acıklaması hatırlatılan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
"Şimdi Mithat Sancar, Kılıcdaroğlu ile 'Hedef birliği yaptık' dedi. Şimdi teror orgutleri de belli ki hedef birliği yapıyorlar, PKK'sı, FETO'su. Amerika da hedef birliği yapıyor. Kimi AB ulkeleri de hedef birliği yapıyor. Uluslararası medya, dergiler onlar da hedef birliği yapıyor. Şimdi bunların butun hepsinin hedefinde Tayyip Bey'i indirmek, Kılıcdaroğlu'nu getirmek var. Ote yandan Turkiye'de baktığınız zaman işte Millet İttifakı bileşenleri şimdi Sayın Ozdağ da oraya dahil oldu, bunlar da hedef birliği yapıyor. Şimdi ben buradan soruyorum, fikirleri, hedefleri, yaşam tarzları, yetişme tarzları, kulturleri bu kadar birbiriyle catışan insanı aynı hedefe, hedef birliği yapmaya kim ikna etti? Sayın Ozdağ'ın sozleri ortada, savunduğu fikirler ortada. Şimdi Kandil'in acıklamaları da ortada. Diğer teror orgutlerinin acıklamaları da ortada. Şimdi bunu nasıl izah edecek? Ben de merak ediyorum, başkaları da merak ediyor. Şimdi benim esas merak ettiğim bu kadar birbiri ile fikren, ahlaken, yaşam tarzı olarak zıt ve karşı karşıya olan insanı Cumhurbaşkanı'mıza karşı hepsini bir araya ne topladı? Esas soru burada."
İlkesiz duruş sergileyenlerin siyasi mevta haline geleceğini kaydeden Bozdağ, Sinan Oğan'ın ilkeli duruş ortaya koyarak, "Turk siyasetinde, yarın da var olacak bir aktor olduğunu gosterdi." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bunların hepsi gercek hepsi net"
Bekir Bozdağ, 28 Mayıs'tan sonra muhalefette buyuk değişimlerin, tasfiyelerin yaşanacağını soyledi.
Milletin, ilkeleri ayaklarının altına alanları hicbir zaman baş tacı yapmayacağını vurgulayan Bozdağ, Millet İttifakı'nın "ilkesizler ittifakı" haline geldiğini soyledi.
Montaj video iddialarının hatırlatılması uzerine ise Bozdağ, şunları kaydetti:
"Sayın Kılıcdaroğlu, Cumhurbaşkanı'mızın soylediği bir sozu de carpıtarak, milletin de gozunun icine baka baka yalan soyluyor. Yani ben şimdi soyluyorum, buradan da acık acık ifade ediyorum. Teror orgutu elebaşlarından Murat Karayılan medyaya acıklama yaptı mı? Kendileri yaptı. Kendileri de yayınladı. Montaj mı bu? Mustafa Karasu acıklama yaptı mı? Yaptı. Yayınlandı mı? Yayınlandı. Bese Hozat acıklama yaptı mı? Yaptı. Yayınlandı mı? Yayınlandı. Avrupa kanadından teror orgutunu temsil edenler acıklama yaptılar. Yayınlandı mı? Yayınlandı. Kendileri yayınlıyor. Acıklamayı kendi yapıyor. Yayını kendi yapıyor ve butun medya da oradan alıyor. Bunun neresi montaj? Şimdi cıkıp demesi lazım, 'Murat Karayılan boyle bir acıklama yapmamıştır, bu acıklamayı montajlamıştır iktidar. Murat Karayılan adına yapıyor, yaptırıyormuş gibi gosteriyor' demesi lazım. Bunu diyebilir mi? Diyemez. Cunku boyle bir şey yok. İkincisi, HDP, Yeşil Sol Parti, acık acık, uzun uzun metinler yayınladılar. Şimdi baktığınız zaman bunların hangisi montaj? Diyebilir mi bunlara montaj? Bunların hepsi gercek hepsi net. Hepsi tartışmasız. Şimdi ikinci tura kalınca yine teror orgutunden Kılıcdaroğlu'nu destekleme cağrısı geldi. Yine HDP, Yeşil Sol Parti, Kılıcdaroğlu'nu destekleme kararı aldı."
- "Bunu diyenler, yalanıcının şahıdır"
"Yani Pervin Buldan her yerde 'Bir oy Yeşil Sol Parti'ye, bir oy Kılıcdaroğlu'na.' Mithat Sancar da, diğer butun meydanlardaki isimler de oy istediler. Şanlıurfa'da da boyle oldu, her yerde boyle oldu." ifadesini kullanan Bozdağ, şunları kaydetti:
"O yuzden şimdi Sayın Kılıcdaroğlu'na sormak lazım, bunlar montaj mı? Montajsa 'montaj' de. Yoksa kalkıp montaj montaj deyip de neymiş montaj onu bir acıkla. Hangi şey montaj. Ortada bir montaj yok ki. Hakikat var, onu carpıtıyor. Bunun otesinde eğer siz teror orgutlerinin size verdiği destekten rahatsızsanız soylemeniz gereken basit, 'Ben PKK, DHKP-C, FETO ve bilumum teror orgutlerinin destek acıklamalarını kabul etmiyorum, reddediyorum. Onların destekleriyle iktidar olmaktansa iktidarı kaybetmeyi yeğliyorum. Ben sırtımı teror orgutlerinin desteğine değil aziz milletimin temiz oylarına dayıyorum' deyip reddetmesi lazım. Bugune kadar Sayın Kılıcdaroğlu'nun bu teror orgutlerinin desteğini reddettiğine dair ima yoluyla bile bir acıklamasını duydunuz mu?"
Secimlerin ardından depremzedelere yonelik soylemlere ilişkin de acıklamada bulunan Bozdağ, bu ifadeleri lanetlediğini bildirdi.
"Millet İttifakı'nın bileşenleri, Sayın Cumhurbaşkanı tekrar kazanırsa kadın haklarından ulkenin geriye gideceğini soyluyor. Siz bu konuda neler soyleyeceksiniz?" sorusu uzerine Bozdağ, "Bunu diyenler, yalanıcının şahıdır. Biz 21 yıldır iktidardayız. Bu ulkede kadın hakları konusunda 21 yıldır geriye gitmemişiz de 22'nci yıl mı geriye gideceğiz?" dedi.
Kadınlar icin pozitif ayrımcılığı Anayasaya hukum olarak koyduklarını aktaran Bozdağ, kadınlarla ilgili eğitimden istihdama bircok alanda reformlara imza attıklarını sozlerine ekledi.