"Secimi kazanmamız durumunda eylul ayından başlayarak 2 yılda sığınmacıların tumunu Suriye'ye geri gondereceğiz, 6 siyasi partinin ortak politikalar metninde anlaştığımız buydu. Sayın Ozdağ, bunu 1 yıla almış, benim acımdan sorun yok, yapılabildiği taktirde 1 yılda da gonderilebilir" İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Secimi kazanmamız durumunda eylul ayından başlayarak 2 yılda sığınmacıların tumunu Suriye'ye geri gondereceğiz, 6 siyasi partinin ortak politikalar metninde anlaştığımız buydu. Sayın Ozdağ, bunu 1 yıla almış, benim acımdan sorun yok, yapılabildiği taktirde 1 yılda da gonderilebilir." dedi.
Akşener, FOX TV canlı yayınında gundeme ilişkin soruları yanıtladı.
Turkiye'ye mesajına ilişkin soru uzerine ısrarla uzerinde durduğu noktanın sistem olduğunu vurgulayan Akşener, parlamenter sisteme geciş yapılması gerektiği goruşunu paylaştı.
Meclis coğunluğunun AK Parti'de olduğuna işaret ederek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun ikinci turda cumhurbaşkanı secilmesi halinde denge ve denetlemenin sağlanacağını belirten Akşener, "Ozellikle AK Parti'li secmenler, Sayın Erdoğan'ı cok sevenler bu secimde Sayın Kılıcdaroğlu'na oy versinler ki biz parlamenter demokrasiye geciş yapalım ve artık şu rovanş işinden vazgecelim, Turkiye Cumhuriyeti kuruluş ayarlarına donsun." ifadesini kullandı.
Akşener, 14 Mayıs'taki secim sonuclarına ilişkin soru uzerine, birinci turda secimi kazanacaklarına samimiyetle inandığını ama alınamayınca bu durumun nedenlerinin ele alındığını anlattı.
Gecersiz oy kullanan veya sandığa gitmeyen secmen oranlarına dikkati cekerek, 2,5 milyon secmene ulaşanın secimi kazanacağını aktaran Akşener, 14 Mayıs oncesi secmenler icin vaatlerinin yaşanan "kakofoni" icerisinde tam yerine ulaşamadığını, seslerini tam olarak duyuramadıklarını ve şimdi bunun icin gayret ettiklerini dile getirdi.
- Sığınmacıların vatanlarına geri donuşu
Akşener, İstanbul'da hane ziyareti yaptığı evlerde ciddi ekonomik sıkıntılar bulunduğunu soyleyerek, sosyal devlet anlayışıyla kira odeyecek durumu olmayan kişilere destek verilmesi ve sosyal konut yapılması gerektiğini soyledi.
Kendileriyle ilgili "terore destek verdikleri" yonunde "montaj" videolarla kara propaganda yapıldığını, tuzak kurulduğunu, iftira atıldığını savunan Akşener, ikinci tur oylamanın bir "referandum" olduğunu aktardı.
Akşener, gecmişte İYİ Parti'den ihrac edilen Zafer Partisi Genel Başkanı Umit Ozdağ'ın Cumhurbaşkanı Secimi'nin ikinci tur oylamasında Kılıcdaroğlu'nu destekleyeceklerini acıklaması ve sığınmacıların vatanlarına geri gonderilmesine ilişkin goruşlerinin sorulması uzerine, bugune kadar prensip olarak partiden ayrılan hicbir arkadaşı hakkında rencide edici bir kelime kullanmadığını vurguladı.
Ozdağ'ın partilerindeyken de sığınmacılar konusunda cok hassas olduğunu, bu konuda calışmalar yaptığını ve aynı goruşu paylaştıklarını anlatan Akşener, sozlerini şoyle surdurdu:
"Secimi kazanmamız durumunda eylul ayından itibaren başlayarak 2 yılda sığınmacıların tumunu Suriye'ye geri gondereceğiz, 6 siyasi partinin ortak politikalar metninde de anlaştığımız buydu. Sayın Ozdağ, bunu 1 yıla almış. Dolayısıyla benim acımdan sorun yok, yapılabildiği taktirde 1 yılda da gonderilebilir. Ay ay, sayı sayı yazdığımız, cok ciddiye alıp calıştığımız bir konu bu. Burada hemfikiriz, demografiyi bozuyor. Entegrasyon zaten soz konusu olamıyor, bu kadar cok insana onu yapmak mumkun değil."
- "AB, ABD, Rusya, Esad ve Turkiye beraber gondermeli"
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Turk vatandaşlığına gecmiş yabancıların sayısının tam anlamıyla bilinmediğini soyleyerek, "Turk vatandaşlığına gecmiş yabancıların sayısıyla ilgili ceşitli spekulasyonlar var ama ben iddia ediyorum, biz bu secimi kaybedersek gelecek secimlerde sığınmacılardan en az 1,5-2 milyon secmen olur. Ondan sonra gokyuzune bakarız hep beraber." diye konuştu.
28 Mayıs'taki ikinci tur oylamanın sığınmacılar uzerinden de bir referandum olduğunu, toplumun buyuk bolumunun sığınmacılar icin "gitmeli" goruşunde olduğunu aktaran Akşener, "Briket evler formuluyle sığınmacılara cozum bulunabilir mi?" sorusu uzerine, şunları kaydetti:
"Briket evlerle sığınmacı sorununa cozum bulunması mumkun değil. Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Esad, Turkiye beraber oturup sığınmacıları gondermelidir. Bu uluslararası hukuka gore mumkun. Esad her sene af ilan ediyor, uluslararası hukuka gore esas mesele can guvenliği. Yani orada her af ilan edildiğinde, insanları gonderme yetkiniz, hele kacakları anında deport etme imkanınız var."
Bir başka soru uzerine, "AB ile olan Geri Kabul Anlaşması'nın iptal edilmesi lazım. Bu benim şahsi goruşum" diyen Akşener, 1996'da İcişleri Bakanıyken burokratlarından "AB, Bu geri kabul anlaşmasıyla ilgili Turkiye'yi 'goc hendeği' haline getirmek istiyor. Bunu sakın yapmayın" şeklinde uyarıldığını, bu brifingin o donem her İcişleri Bakanına verildiğini dile getirdi.
- "Bir 'Guney Ordusu' kurulmalıdır"
Akşener, secildikleri takdirde Ege Ordusu gibi "Guney Ordusu" kuracakları yonelik vaatte bulunduğu hatırlatılması uzerine sınır otesinde harekatlar icin 28 farklı birlikten tugay, alay ve tabur kullanıldığını soyledi.
En etkili operasyonel birliklerin yuzde 36'sının Suriye ve Irak'ta konuşlandığını belirten Akşener, "Onun icin depremde Kıbrıs'tan asker getirmek zorunda kalmışız. Şimdi bizde diyoruz ki psikologların, sosyologların ve bu tur bilim insanlarının da bulunduğu birinci sınıf eğitimli, hem goc konusunda hem sığınmacıların gonderilmesiyle ilgili konuda hem de terorle mucadele konusunda uzman ve yani bu sınır bolgesinde kalacak bir 'Guney Ordusu' kurulmalıdır dedik. Oyle biz geldiğimizde bunu yapacağız." diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "Guney Ordusu" kurulması soylemine gosterdiği tepkiye ilişkin değerlendirmesi sorulan Akşener, Akar'ın gorevde olduğu donemde hicbir muessesenin kalmadığını one surdu.
Kurumsal anlamdaki askeriyeyi askeriye yapan her şeyin gittiğini ileri suren Akşener, " Ayrıca, (Hulusi Akar) bir teror orgutunun esiri oldu. Netice de esir alındı biliyorsunuz FETO kalkışması esnasında.. Onun icin birbirimize fazla dokunmasak iyi olur." ifadelerini kullandı.
- "Herkesi sandığa davet ediyorum"
Ekonomi ile ilgili vaatleri sorulan Akşener, sosyal konutlar inşa edeceklerini, 18-26 yaş aralığındaki genclere şartsız "İYİ Gelir Desteği" adı altında 2 bin 500 lira destek odemesi yapacaklarını ve dar gelirli ailelerin kadınlarına 2 bin 500 lira destek verileceğini ifade etti.
Koyde uretim yapmak isteyen genclerin SSK ve BAĞKUR primlerini odeyeceklerini anlatan Akşener, şoyle devam etti:
"Coban maaşını biz odeyeceğiz. Cunku besicilik gitti Turkiye'de. Onun icin insanları veremiyorlar. Mesela mazotta yuzde 30 bir başlangıc itibariyle hemen bir indirim yapılacak. Şimdi butun bunlar hem tarımın hem sanayinin hem genclerin uretime katılması icin. İkinci şans okulları diye bunu cok onemsiyorum ben. İnanılmaz universite acıldı ve o universitelerden mezun olan cocuklar iş bulamıyor. Cunku beceri uyumsuzluğu var. Buna karşılık iş insanı da, sanayici de ara eleman bulamıyor.
Emeklilerin hemen kurban bayramı oncesinde hesaplarına 15 bin lira para yatacak. Butun bunlara baktığımız zaman emeklisinden gencine, kadınından erkeğine, herkesi sandığa davet ediyorum. Mutlaka sandığa gelip oy kullanmalarını ve 13. Cumhurbaşkanını da Sayın Kılıcdaroğlu olarak secmeye davet ediyorum. "