
Zorunlu eğitim cağında 5-17 yaş arası 500 bin cocuk, ailelerince sınıftan alınıp calışmaları icin başka illere tarlalara goturuldu. Şanlıurfa, Adana, Ankara, Antalya gibi 47 ilde mevsimlik işci oğrencilerin adresi MEB'e, "Tarla Başı" ve "Cadır" diye bildirildi Tarım urunlerinde ekim ve hasat zamanının başlamasıyla, mevsimlik cocuk işci gocu de başladı. Son 1.5 ayda 500 binin ustunde cocuk, aileleriyle birlikte calışmak icin başka illere goctu. Milli Eğitim Bakanlığı, 11 Mayıs 2023'te goc eden oğrencilerin tespiti icin en cok goc alan ve goc veren 47 il başta olmak uzere, 81 ilde calışma başlattı.
TARLADAN COCUK CIKACAK
MEB, "Mevsimlik Tarım İşcileri ile Gocer ve Yarı Gocer Ailelerin Cocuklarının Eğitime Erişimi" adlı resmi yazıyla, oğrencilerin gittikleri illerde bulunup, okula devamının sağlanmasını istedi. Yoksulluk nedeniyle aileleriyle başka illere mevsimlik işci giden ve halen
e-okulda kayıtlı zorunlu eğitim cağındaki ilkokul, ortaokul ve lise oğrencilerini her ilde milli eğitim mudurlukleri arıyor.
VİRANŞEHİR BOŞALDI
Şanlıurfa'da ilk belirlemelere gore 802 oğrenci okulu bırakıp, tarlalara mevsimlik işci olarak gitti. Şanlıurfa Milli Eğitim Mudurluğu kayıp oğrencilerinden bulduklarının adres bilgisini resmi kayıtlara, "Tarla başı' ve 'Cadır' olarak kaydetti. Eyyubiye'de coğu ilkokul oğrencisi 317 oğrenci, okulu bıraktı. Viranşehir'de 161, Suruc'ta 139, Haliliye'de 54, Harran'da 31 derken, Şanlıurfa'daki okullardan mevsimlik işci olarak oğrenci kaybetmeyen tek bir okul kalmadı.
893 BİN COCUK İŞCİ VAR
Turkiye Cocuk Hakları Strateji Raporu'na gore calışan cocukların yuzde 33.5'i okulu terk ediyor. UNICEF Turkiye verilerine gore 5-17 yaş arası 893 bin cocuk işci var.
CALIŞTIRILAN 100 COCUKTAN 64'U MEVSİMLİK TARIM İŞCİSİ
Calıştırılan cocuk işcilerin 306 bin 299'u okulu tamamen bırakıyor. 5-14 yaş grubu calışan cocukların yuzde 64'u tarım sektorunde calıştırılıyor.
"İlkokul oğrencisi kızlarım 1.5 aydır okula gidemiyor"
Bilen Ailesi, 1.5 ay once mevsimlik işci olarak Şanlıurfa-Viranşehir'den Manisa'ya gitti. İlkokul oğrencisi kızları Nehir ve Eylul, okulu bırakırken, 5 yaşındaki kızları Zeynep, anaokuluna hic başlamadı.
VİRANŞEHİR'DEN MANİSA'YA
"Kızlarım 1.5 aydır okula gidemiyor" diyen anne Zekiye Bilen (33) şoyle konuştu: "Şanlıurfa'dan 1.5 ay once Manisa'ya işci olarak geldik. 4 cocuk var. Viranşehir Hurriyet İlkokulu 2. sınıf oğrencisi 7 yaşındaki Nehir ve 3. sınıf oğrencisi 9 yaşındaki Eylul okula gidemiyor. Kucuk kızım Zeynep 5 yaşında. Anaokuluna hic başlamadı."
"İL İL DOLAŞMAK İSTEMİYORUZ"
"Kızlarım, 7 ve 9 yaşında olduğu icin tarlada calıştırmıyoruz. Calışan, cok kucuk cocuk da var. İşveren, cocukların en az 13-14 yaşında olmasını istiyor. Eşim, gunluk 350 TL yevmiyeye tek calışıyor. En kucuk cocuğum 2 yaşında. Ben de calışamıyorum. İş icin kucucuk cocuklarımızla, il il dolaşmak istemiyoruz."
"OKUSUNLAR İSTİYORUZ"
"Cocuklarımızın gıda, kıyafet gibi her evde olması gereken temel ihtiyaclarını karşılamak icin devletten destek istiyoruz. Ben ve eşim ilkokul mezunuyuz. İstiyoruz ki, cocuklarımız okusun. Gecim derdi, cok zor. Kızlarım cok zeki ama okutamıyoruz."
"OĞRETMENLERİ ARIYOR"
"Manisa'da şu anda domates dikip, capalıyoruz. Yaz sonunda sebze ve meyve toplarız. Bir anne olarak cok uzuluyorum. Sınıf oğretmenleri arayıp, soruyor. Milli Eğitim'den bizi başka arayıp soran yok. Devlet, cocukların eğitimine destek olsun."
Sultan UCAR