"Depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaclarının karşılanması icin bugune kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına toplam 1 milyar 851 milyon lira kaynak aktardık"- "Vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya gayret ettik. Bu doğrultuda 26 bin 417 tır, 445 helikopter ve 42 ucak seferi ile yardım transferlerini gercekleştirdik" Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaclarının karşılanması icin bugune kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına 1 milyar 851 milyon lira kaynak aktarıldığını bildirdi.
Yanık, deprem bolgesine yapılan yardımlara ilişkin yaptığı yazılı acıklamada, depremzedelerin yaralarının sarılması, ihtiyaclarının giderilmesi icin aralıksız calıştıklarını belirtti.
Depremlerin ardından 18 ilde 53 ayni bağış deposu kurulduğunu ifade eden Yanık, şoyle devam etti:
"Deprem bolgesinde 3 bin 960 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personelimiz ile ASYA ekiplerimiz, 2 bin 850 ceşitli sivil toplum kuruluşu uyesi ve gonullulerimizin de desteği ile toplam 6 bin 810 kişi bu organizasyonda yer aldı. Bakanlık olarak depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaclarını karşıladık, karşılamayı da surduruyoruz. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaclarının karşılanması icin ise bugune kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına toplam 1 milyar 851 milyon lira kaynak aktardık."
Bakan Yanık, deprem bolgesinde 203, deprem bolgesi dışında 94 olmak uzere toplam 297 sosyal market kurarak vatandaşların acil ve temel ihtiyaclarını karşıladıklarını kaydetti.
Malatya'da 5, Hatay'da 2, Kahramanmaraş'ta 3, Adıyaman'da bir olmak uzere 11 gezici sosyal marketle depremzedelerin ihtiyaclarını karşılamaya devam ettiklerini aktaran Yanık, şunları kaydetti:
"Asrın felaketi olarak adlandırılan bir deprem sonrası, buyuk bir dikkatle ve tum imkanlarımızı kullanarak, vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya gayret ettik. Bu doğrultuda 26 bin 417 tır, 445 helikopter ve 42 ucak seferi ile yardım transferlerini gercekleştirdik. Diğer yandan yurt dışından yapılmak istenen ayni bağışlar icin Ankara'da 5, İstanbul'da 4, Edirne'de 2, Artvin'de 1, Şırnak'ta 1, Mersin'de 2, Tekirdağ'da 1 olmak uzere toplam 16 Uluslararası Yardım Kabul ve Sevkiyat Deposu kurduk. Yapılan yardımların sevkiyat ve yonlendirme işlemleri Kayseri, Adana ve Gaziantep'te kurulan ana tampon depolarından suruyor."
Turkiye Afet Mudahale Planı kapsamında yapılan yardımların vatandaşlara iletilmesinin kendi sorumluklarında olduğunu ve bu kapsamda deprem bolgesine toplam 135 milyon kalem yardım malzemesi dağıttıklarını belirten Yanık, bolgeye 76 milyon 231 bin 684 litre su, 3 milyon 464 bin 808 battaniye, 1 milyon 811 bin 451 cuval komur, 3 milyon 495 bin 326 gıda kolisi, 1 milyon 243 bin 782 cocuk ve yetişkin montu, 3 milyon 566 bin 158 camaşır, 6 milyon 414 bin 509 kışlık giysi ulaştırıldığını bildirdi.