Danıştay 2. Dairesi, .. Birliği Ortaokulunda sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapan davacı tarafından, 2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzu'nun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin iptali istemiyle actığı davada iptal kararı verdi. Davacı: Duzenleme hukuka aykırıdır
Projelerde gosterdiği başarılar (TUBİTAK, ERASMUS KA1, ERASMUS KA2) nedeniyle Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) calışmak istediği, ancak bu yerlere oğretmen alımında, sozleşmeli oğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) portalında başvuru formunun acılmadığı, zira dava konusu Kılavuz'un Genel Esaslar bolumunun 1. maddesinde, kadrolu oğretmen olarak calışanların başvuru yapabileceğinin duzenlendiği, başvuru yapamaması ve BİLSEM'e oğretmen olarak atanma şansının olmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri surmuştur.
Danıştay: Yonetmelik duzenlenmesi gereken alan yonerge ile duzenlenmiştir
Dava konusu Kılavuzun dayanağının Kasım 2016 Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi olduğu anlaşılmaktadır.
Bu Yonerge ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların duzenlendiği; Yonerge'nin dayanağı olarak ise 31/05/2006 gunlu, 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği'nin gosterildiği gorulmektedir. Buna karşın, gerek bu Yonetmelikte, gerekse yukarıda anılan diğer mevzuatta burada gorev yapacak personelin nitelikleri duzenlenmemiş olup, anılan hususun Yonerge ile duzenlendiği anlaşılmaktadır.
Ozel eğitim gerektiren bireylerin eğitimini programlamak, bu kişilere yonelik okul ve kurumlar acmak, Milli Eğitim Bakanlığının gorev ve yetkileri dahilinde olup, Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezlerinin de bu kapsamda kurulmuş kurumlar olduğu acıktır.
Dava konusu uyuşmazlığın cozumlenebilmesi icin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların, konusu itibarıyla Yonerge şeklinde duzenlenip duzenlenemeyeceği hususunun acıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
573 sayılı KHK'nın uygulanmasıyla ilgili hususların ve oğretmenlerin atanma ve yer değiştirmeleri ile hangi derece ve turdeki eğitim, oğretim, teftiş ve yonetim gorevlerine, hangi seviye ve alanda oğrenim gormuş olanların ne gibi şartlarla secilebileceklerine ilişkin hususların yonetmeliklerle duzenlenmesi gerektiği yukarıda yer verilen mevzuatta acıkca belirtilmiştir.
Bu durumda; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların Yonerge ile değil, Yonetmelikle duzenlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup; Yonetmelikle duzenlenmesi gerekirken, Yonerge ile yapılan duzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığından, anılan Yonergeye dayalı Kılavuz hukmunde de hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
T.C.
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2121
Karar No : 2022/6306
DAVACI : ...
DAVALI : ... Bakanlığı
VEKİLİ : Av. ...
DAVANIN KONUSU:
Hakkari ili, ... Birliği Ortaokulunda sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapan davacı tarafından, 2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzu'nun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI:
Projelerde gosterdiği başarılar (TUBİTAK, ERASMUS KA1, ERASMUS KA2) nedeniyle Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) calışmak istediği, ancak bu yerlere oğretmen alımında, sozleşmeli oğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) portalında başvuru formunun acılmadığı, zira dava konusu Kılavuz'un Genel Esaslar bolumunun 1. maddesinde, kadrolu oğretmen olarak calışanların başvuru yapabileceğinin duzenlendiği, başvuru yapamaması ve BİLSEM'e oğretmen olarak atanma şansının olmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri surulmektedir.
DAVALININ SAVUNMASI:
Davanın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu; Bilim ve Sanat Merkezlerinin ilkokul, ortaokul ve lise cağındaki ozel yetenekli oğrencilerin, zihinsel yetenek, gorsel sanatlar ve muzik alanlarında orgun eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek, en ust duzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla acılmış olan bağımsız ozel eğitim kurumları oldukları; bu Merkezlerin, orgun eğitim sisteminden farklı olarak etkinlik temelli, sınavın yapılmadığı, not sisteminin uygulanmadığı, okul saatleri dışında ve proje tabanlı eğitimin verildiği yerler olduğu; alanında uzman oğretmenlerce disiplinler arası eğitim programları yapılarak, ozel yetenekli oğrencilerin yeteneklerine gore ilerleme kaydedebilmelerinin amaclandığı; alanında yuksek lisans veya doktora yapıyor/yapmış olan uzman kişilerce bu eğitimin verilmesi gerektiği; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında sozleşmeli olarak gorev yapan oğretmenlerin, Sozleşmeli Oğretmen İstihdamına İlişkin Yonetmelik kapsamında istihdam edildiği, yer değişikliklerinin hizmet gereği yapıldığı, bu nedenlerle sozleşmeli olarak gorev yapan oğretmenlerin başvurusunun kabul edilmesinin hukuken mumkun olmadığı savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ DUŞUNCESİ:
Dava konusu Kılavuz'un "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin iptaline karar verilmesi gerektiği duşunulmuştur.
DANIŞTAY SAVCISI DUŞUNCESİ:
Dava, Hakkari ili, ... Birliği Ortaokulunda sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapan davacı tarafından; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) calışmak istediği, ancak Bilim ve Sanat Merkezlerine oğretmen alımında sozleşmeli oğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) portalında başvuru formunun acılmadığı, 2018 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzunun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinde kadrolu oğretmen olarak calışanların başvuru yapabileceğinin duzenlendiği, başvuru yapamaması ve BİLSEM'e oğretmen olarak atanma şansının olmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri surulerek anılan klavuzun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin iptali istemiyle acılmıştır.
2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzu'nun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinde, "Bu kılavuz, Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında halen kadrolu oğretmen olarak calışanlardan gorev yaptıkları ildeki bilim ve sanat merkezlerine atanmak isteyenlerin başvuru, secim ve atamalarına ilişkin yurutulecek iş ve işlemleri kapsamaktadır." ifadesine yer verilmiş; 2. maddesinde ise, bilim ve sanat merkezlerine oğretmen secimiyle ilgili iş ve işlemlerin Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi'nde yer alan hukumlere gore oluşturulan il oğretmen değerlendirme komisyonları ve bolge sozlu sınav komisyonları tarafından yurutuleceği hukme bağlanmıştır.
Dava konusu Kılavuz'un dayanağının Kasım 2016 Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi olduğu anlaşılmaktadır.
Bu Yonerge ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların duzenlendiği; Yonerge'nin dayanağı olarak ise 31/05/2006 gunlu, 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin gosterildiği gorulmektedir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Kapsam" başlıklı 1. maddesinde, bu Kanun'un, Turk milli eğitiminin duzenlenmesinde esas olan amac ve ilkeleri, eğitim sisteminin genel yapısı, oğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim arac ve gerecleri ve Devletin eğitim ve oğretim alanındaki gorev ve sorumluluğu ile ilgili temel hukumleri bir sistem butunluğu icinde kapsadığı; "Oğretmenlerin nitelikleri ve secimi" başlıklı 45. maddesinin son fıkrasında ise, hangi derece ve turdeki eğitim, oğretim, teftiş ve yonetim gorevlerine, hangi seviye ve alanda oğrenim gormuş olanların ne gibi şartlarla secilebileceklerinin yonetmelikle duzenleneceği belirtilmiştir.
573 sayılı Ozel Eğitim Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin "Kapsam" başlıklı 2. maddesinde, bu Kanun Hukmunde Kararnamenin; ozel eğitim gerektiren bireyler ile onlara doğrudan veya dolaylı olarak sunulacak eğitim hizmetlerini; bu hizmetleri sağlayacak okul, kurum ve programları kapsadığı belirtilmiş; "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, ozel eğitim gerektiren bireyin, ceşitli nedenlerle, bireysel ozellikleri ve eğitim yeterlilikleri acısından akranlarından beklenilen duzeyden anlamlı farklılık gosteren bireyi; (b) bendinde, ozel eğitimin, ozel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaclarını karşılamak icin ozel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim proğramları ve yontemleri ile onların engellilik durumu ve ozelliklerine uygun ortamlarda surdurulen eğitim olarak tanımlanmış; "Okul ve kurum acma" başlıklı 23. maddesinde, ozel eğitim okul ve kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin Bakanlıkca acılacağı; "Personel" başlıklı 25. maddesinde, ozel eğitim okul ve kurumları ile ozel eğitime destek sağlayan okul ve kurumların eğitim-oğretim sınıfı personel ihtiyacının oncelikle karşılanacağı, ihtiyac duyulan uzman personelin atanacağı veya diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gorevlendirileceği; Gecici Maddesinde ise, bu Kanun Hukmunde Kararnamenin uygulanması ile ilgili hususların Bakanlıkca hazırlanacak yonetmeliklerde belirtileceği, soz konusu yonetmeliklerin, bu Kanun Hukmunde Kararnamenin yururluğe girdiği tarihten itibaren bir yıl icerisinde cıkartılacağı duzenlenmiştir.
Dava konusu işlem tarihi itibarıyla yururlukteki haliyle 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin "Gorevler" başlıklı 2. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, ozel yetenek sahibi kişilerin bu niteliklerini koruyucu ve geliştirici ozel eğitim ve oğretim programlarını tasarlamak, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmek, Milli Eğitim Bakanlığının gorevleri arasında sayılmış; "Atama" başlıklı 37. maddesinin 4. fıkrasında ise, oğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, ozur grupları, hizmet bolgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasların yonetmelikle belirleneceği ifade edilmiştir.
Yine dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yururlukte bulunan 31/05/2006 gunlu, 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği'nin "Ustun yetenekli bireylerin eğitimi amacıyla acılan kurumlar" başlıklı 43. maddesinde, okul oncesi, ilkoğretim ve orta oğretim cağındaki ustun yetenekli oğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en ust duzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla Bakanlıkca gunduzlu ozel eğitim kurumları acılacağının belirtildiği; "Personel" başlıklı 51. maddesinde ise, ozel eğitim okul ve kurumlarına atanacak personelin sayısı, niteliklerinin Bakanlıkca belirleneceği ve yururlukteki mevzuata gore atama yapılacağı belirtilmekle birlikte, gerek bu Yonetmelikte, gerekse yukarıda anılan diğer mevzuatta ozel eğitim okul ve kurumlarında gorev yapacak personelin nitelikleri duzenlenmemiş olup, anılan hususun Yonerge ile duzenlendiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hukumlerine gore; ozel eğitim gerektiren bireylerin eğitimini programlamak, bu kişilere yonelik okul ve kurumlar acmak, Milli Eğitim Bakanlığının gorev ve yetkileri dahilinde olup, Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezlerinin de bu kapsamda kurulmuş kurumlar olduğu acıktır.
Dava konusu uyuşmazlığın cozumlenebilmesi icin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların, konusu itibarıyla Yonerge şeklinde duzenlenip duzenlenemeyeceği hususunun acıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Gerek 573 sayılı KHK'nın uygulanması ile ilgili hususların, gerekse oğretmenlerin atanma ve yer değiştirmeleri ile hangi derece ve turdeki eğitim, oğretim, teftiş ve yonetim gorevlerine, hangi seviye ve alanda oğrenim gormuş olanların ne gibi şartlarla secilebileceklerine ilişkin hususların yonetmeliklerle duzenlenmesi gerektiği yukarıda yer verilen mevzuatta acıkca belirtilmiştir.
Bu durumda; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların yonerge ile değil, yonetmelikle duzenlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup; yonetmelikle duzenlenmesi gerekirken, Yonerge ile yapılan duzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığından, anılan Yonergeye dayalı Kılavuz hukmunde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Nitekim, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 05/04/2017 tarih ve YD İtiraz No:2017/164 sayılı kararı da bu yondedir.
Acıklanan nedenlerle, 2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzunun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin iptaline karar verilmesinin uygun olacağı duşunulmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Tetkik Hakiminin acıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği goruşuldu:
İNCELEME VE GEREKCE:
İLGİLİ MEVZUAT:
Dava konusu Kılavuz'un yayımlandığı tarih itibarıyla yururlukte bulunan mevzuat hukumlerinden;
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Kapsam" başlıklı 1. maddesinde, bu Kanun'un, Turk milli eğitiminin duzenlenmesinde esas olan amac ve ilkeleri, eğitim sisteminin genel yapısı, oğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim arac ve gerecleri ve Devletin eğitim ve oğretim alanındaki gorev ve sorumluluğu ile ilgili temel hukumleri bir sistem butunluğu icinde kapsadığı; "Oğretmenlik" başlıklı 43. maddesinin son fıkrasında, oğretmenlerin hizmet surelerine ve/veya isteğe bağlı il ici veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasların yonetmelikle belirleneceği; "Oğretmenlerin nitelikleri ve secimi" başlıklı 45. maddesinin son fıkrasında ise, hangi derece ve turdeki eğitim, oğretim, teftiş ve yonetim gorevlerine, hangi seviye ve alanda oğrenim gormuş olanların ne gibi şartlarla secilebileceklerinin yonetmelikle duzenleneceği belirtilmiştir.
573 sayılı Ozel Eğitim Hakkında Kanun Hukmunde Kararname'nin "Kapsam" başlıklı 2. maddesinde, bu Kanun Hukmunde Kararname'nin; ozel eğitim gerektiren bireyler ile onlara doğrudan veya dolaylı olarak sunulacak eğitim hizmetlerini; bu hizmetleri sağlayacak okul, kurum ve programları kapsadığı belirtilmiş; "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, ozel eğitim gerektiren bireyin, ceşitli nedenlerle, bireysel ozellikleri ve eğitim yeterlilikleri acısından akranlarından beklenilen duzeyden anlamlı farklılık gosteren bireyi; (b) bendinde, ozel eğitimin, ozel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaclarını karşılamak icin ozel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim proğramları ve yontemleri ile onların engellilik durumu ve ozelliklerine uygun ortamlarda surdurulen eğitim olarak tanımlanmış; "Okul ve kurum acma" başlıklı 23. maddesinde, ozel eğitim okul ve kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin Bakanlıkca acılacağı; "Personel" başlıklı 25. maddesinde, ozel eğitim okul ve kurumları ile ozel eğitime destek sağlayan okul ve kurumların eğitim-oğretim sınıfı personel ihtiyacının oncelikle karşılanacağı, ihtiyac duyulan uzman personelin atanacağı veya diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gorevlendirileceği; Gecici Maddesinde ise, bu Kanun Hukmunde Kararname'nin uygulanması ile ilgili hususların Bakanlıkca hazırlanacak yonetmeliklerde belirtileceği, soz konusu yonetmeliklerin, bu Kanun Hukmunde Kararname'nin yururluğe girdiği tarihten itibaren bir yıl icerisinde cıkartılacağı duzenlenmiştir.
652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname'nin "Gorevler" başlıklı 2. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, ozel yetenek sahibi kişilerin bu niteliklerini koruyucu ve geliştirici ozel eğitim ve oğretim programlarını tasarlamak, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmek, Milli Eğitim Bakanlığının gorevleri arasında sayılmış; "Atama" başlıklı 37. maddesinin 4. fıkrasında ise, oğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, ozur grupları, hizmet bolgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasların yonetmelikle belirleneceği ifade edilmiştir.
31/05/2006 gunlu, 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği'nin "Ustun yetenekli bireylerin eğitimi amacıyla acılan kurumlar" başlıklı 43. maddesinde, okul oncesi, ilkoğretim ve orta oğretim cağındaki ustun yetenekli oğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en ust duzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla Bakanlıkca gunduzlu ozel eğitim kurumları acılacağının belirtildiği; "Personel" başlıklı 51. maddesinde ise, ozel eğitim okul ve kurumlarına atanacak personelin sayısının, niteliklerinin Bakanlıkca belirleneceği ve yururlukteki mevzuata gore atanacağı ongorulmuştur.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzu'nun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinde, "Bu kılavuz, Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında halen kadrolu oğretmen olarak calışanlardan gorev yaptıkları ildeki bilim ve sanat merkezlerine atanmak isteyenlerin başvuru, secim ve atamalarına ilişkin yurutulecek iş ve işlemleri kapsamaktadır." ifadesine yer verilmiş; 2. maddesinde ise, bilim ve sanat merkezlerine oğretmen secimiyle ilgili iş ve işlemlerin Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi'nde yer alan hukumlere gore oluşturulan il oğretmen değerlendirme komisyonları ve bolge sozlu sınav komisyonları tarafından yurutuleceği hukme bağlanmıştır.
Dava konusu Kılavuzun dayanağının Kasım 2016 Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi olduğu anlaşılmaktadır.
Bu Yonerge ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların duzenlendiği; Yonerge'nin dayanağı olarak ise 31/05/2006 gunlu, 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği'nin gosterildiği gorulmektedir. Buna karşın, gerek bu Yonetmelikte, gerekse yukarıda anılan diğer mevzuatta burada gorev yapacak personelin nitelikleri duzenlenmemiş olup, anılan hususun Yonerge ile duzenlendiği anlaşılmaktadır.
Ozel eğitim gerektiren bireylerin eğitimini programlamak, bu kişilere yonelik okul ve kurumlar acmak, Milli Eğitim Bakanlığının gorev ve yetkileri dahilinde olup, Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezlerinin de bu kapsamda kurulmuş kurumlar olduğu acıktır.
573 sayılı KHK'nın uygulanmasıyla ilgili hususların ve oğretmenlerin atanma ve yer değiştirmeleri ile hangi derece ve turdeki eğitim, oğretim, teftiş ve yonetim gorevlerine, hangi seviye ve alanda oğrenim gormuş olanların ne gibi şartlarla secilebileceklerine ilişkin hususların yonetmeliklerle duzenlenmesi gerektiği yukarıda yer verilen mevzuatta acıkca belirtilmiştir.
Bu durumda; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek oğrencilerin secilmesi, kayıt kabul işlemleri, oğretmenlerin secilmesi ve hizmet ici eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gercekleştirilecek eğitim oğretim hizmetlerinin yurutulmesine ilişkin usul ve esasların Yonerge ile değil, Yonetmelikle duzenlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup; Yonetmelikle duzenlenmesi gerekirken, Yonerge ile yapılan duzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığından, anılan Yonergeye dayalı Kılavuz hukmunde de hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Acıklanan nedenlerle;
1. 2018 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Oğretmen Secme ve Atama Kılavuzu'nun "Genel Esaslar" bolumunun 1. maddesinin İPTALİNE,
2. Aşağıda dokumu yapılan ...-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine,
3. Yurutmenin durdurulması isteminin kabulu kararına itiraz aşamasında davalı idare tarafından yapılan ... -TL posta giderinin davalı idare uzerinde bırakılmasına, eksik yatırılan ...-TL posta ucretinin davalıya tamamlattırılmasına;
4. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gun icerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz yolu acık olmak uzere, 07/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.