Kahramanmaraş'ın Elbistan ilcesine bağlı 25 haneli mezrada hortum catıları ucururken, ağacları da yerinden soktu. Elbistan'a bağlı Uncular Mahallesi'nin Akkaya mezrasını hortum vurdu. Yaklaşık 10 saniye suren hortumda 20'ye yakın ev ve ahırın catısı uctu. Kopan catı parcaları, yuzlerce metre otedeki kayısı bahcelerine savruldu. Catıları sokulen bazı evlerin tavanları coktu. O sırada evlerinde olan vatandaşlar ise, tavandan kopan molozların altında kalmaktan kıl payı kurtuldu. Enerji hatları da buyuk hasar gordu. Kayısı bahcesinde calışan Yakup Mengec ise metrelerce fırlayarak yaralandı. Ayağı kırılan talihsiz adam, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Hortum, araclara ve tarım aletlerine de buyuk zarar verdi. Bir otomobilin camlarını tuzla buz eden hortumda yıkılan ağac da uzerine devrildiği traktorde hasara neden oldu. Hortum, romorkları ve sulama tankerlerini de ters cevirerek kullanılamaz hale getirdi. Felaketten hayvanlar da olumsuz etkilendi. Bircok ahırın catısı uctu, duvarları yıkıldı. Ahırlarda ve muştemilatlardaki kovanlar da etrafa sacıldı. Cok sayıda kovan paramparca olurken, arılar kısmen telef oldu, bazı hayvanlar da yaralandı.
Mezra sakinlerinin gecim kaynağı olan kayısı bahcelerinde de onlarca ağac kırılırken, bircoğu da kokunden sokuldu. Hortum felaketinin ardından AFAD ile İlce Tarım ve Orman Mudurluğu ekiplerinin hasar tespit calışmalarına başlayacağı bildirildi.
"Biz deprem zannettik"
Yaşadıkları dehşeti anlatan mezra sakinleri, "Depremden kotuydu. Mahalleyi doğradı. Dağa kadar bahce kalmadı. Catılar 500 metre yukarılara goturmuş. Arabaları patlatmış. Kayısı bahcelerimiz zarar gordu. Erikler dokuldu. Ağaclar kokunden sokuldu. Bircok bahcede ağaclar kokunden sokuldu. Yuzlerce ağacımız gitti. Kayısı falan kalmadı. Yukarıdan geldi, biz deprem zannettik. Sonucunda da yıkımı yaşadık. Ahırların ve evlerin catısı uctu" ifadelerini kullandı.
Mahalle sakini bir kadın da canını son anda kurtardığını belirterek, "Tufan oldu. Ruzgar geldi. Neye uğradığımı bilmedim. Beni kaldırdı yere carptı. Cok korktum" şeklinde konuştu.
Evinin coken tavanının altında kalmaktan son anda kurtulduğunu anlatan bir mahalle sakini de, "Fırtınada evdeydim. Catı uctu. Dışarı cıkacaktım o sırada tavan coktu. 10 saniyede bu hale geldik. Buyuk hasar var. Hicbir şey bırakmadı" dedi.
Mahalle muhtarı Yusuf Gullu, "25 hanenin komple catıları ucmuş durumda. Hayvanlar ve ağıllarda da sıkıntı var. Bir tane vatandaşımızı hortum ayağa kaldırmış. Yere vurunca da ayağını kırmış. Hastanede şu an. Arılar telef oldu. Kayısı bahcelerimizde hasar ciddi boyutta. İlgililere haber verdik. Hasar tespit calışmaları başlayacak. Tum vatandaşlarımıza gecmiş olsun. Buyuk bir felaket yaşandı" değerlendirmesini yaptı.