Sınav, 3 Eylul Pazar saat 10.00'da yapılacak, başvurular 16 Haziran 2023'e kadar devam edecek Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 3 Eylul'de yapılacak İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'na ilişkin başvuru şartları ve kontenjan dağılımı gibi konularda merak edilen sorular yanıtlandı.
"2023 Yılı İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Sıkca Sorulan Sorular" ve yanıtları, bakanlığın internet sitesi "www.meb.gov.tr"den yayımlandı.
Buna gore, sınava ilişkin bazı sorular ve yanıtları şoyle:
- İOKBS başvuru şartları neler?
"Turkiye Cumhuriyeti veya KKTC vatandaşı olmak. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak. İlkoğretim ve ortaoğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya ozel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaoğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında oğrenci olmak. Ailenin bir onceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına duşen net miktarın, icinde bulunulan mali yılın Merkezi Yonetim Butce Kanunu'nda belirtilen MEB okul pansiyon ucretinin en azının 4 katını gecmemesi kaydıyla maddi imkanlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2022 senesi yıllık gelir toplamından fert başına duşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı icin tespit edilen 46 bin lirayı gecmemesi gerekecek. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2022 yılında elde ettiği tum gelirleri esas alınacak."
- İOKBS kontenjan dağılımları neye gore belirlenecek?
"Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının (a) yuzde 10'u kanunlarla ozel hak tanınan oğrencilere, (b) yuzde 5'i bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sozleşmeli olarak calışan, emekli olan veya vefat eden oğretmenlerin oğrenci olan cocuklarına, (c) yuzde 5'i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, ozel eğitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan oğrencilere, (c) yuzde 30'u '6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen oğrencilere, (d) yuzde 50'si (a), (b), (c) ve (c) bentleri dışında kalan oğrencilere ayrılır."
- İOKBS'de boş kalan kontenjanlar nasıl değerlendirilecek?
"'İOKBS kontenjan dağılımları neye gore belirlenir' sorusunda yer alan (a), (c) ve (c) bentlerinde belirtilen kontenjanların dolmaması halinde kalan kontenjan diğer oğrencilere ayrılan yuzde 50'lik kontenjana ilave edilir, (b) yuzde 5'lik kontenjanın dolmaması halinde ise kalan kontenjan, oğretmen dışındaki bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı kadrolarında calışan diğer eğitim personelinin cocukları icin kullanılır, dolmaması halinde ise kalan kontenjan, yuzde 50'lik kontenjana ilave edilir."
- Yıllık gelir beyannamesine hangi gelirler dahil edilmelidir?
"Aile gelirinin tespitinde, ailenin 2022 yılında elde ettiği tum gelirleri esas alınır."
- Yurt dışında oğrenim goren oğrenciler sınava başvurabilir mi?
"Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan oğrenciler sistem uzerinden, KKTC vatandaşı olan oğrenciler ise KKTC kimlik numarası ile eğitim ataşeliği/muşavirliği uzerinden başvuru yapabilir."
- Yurt dışında e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan okullarda oğrenim goren oğrenciler sınava başvuru yapabilirler mi?
"Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yonetmeliği dikkate alınarak denklikleri yapıldıktan sonra başvurularını buyukelcilik ya da başkonsoloslukları uzerinden yapabilir. Yurt dışında oğrenim gorup e-Okul sistemine kayıtlı olmayan oğrencilere ait belgeler buyukelcilik ya da başkonsolosluklarca [email protected] e-posta adresine başvuru suresinde gonderilecek. Ayrıca e-posta yolu ile gonderilen belgelerin asılları da Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğu Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No:8 Teknikokullar/Yenimahalle 06560/Ankara adresine en gec 26 Haziran 2023'te ulaşacak şekilde gonderilmeli. Kılavuzda yer alan 'EK-2 Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Oğrenciler İcin İOKBS Başvuru Formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulacak ve yurt dışında bulunan Turkiye Cumhuriyeti buyukelcilik ya da başkonsolosluk yetkililerine onaylatılacak."
- Yurt dışında e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan okullarda oğrenim goren oğrencilerden istenecek belgeler nelerdir?
"Bir adet vesikalık fotoğraf, gecerli kimlik belgesi fotokopisi, onaylı denklik belgesi, Oğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gosteren Beyanname ve eklerinin eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nushası. Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Oğrenciler İcin İOKBS Başvuru Formu'nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nushası."
- KKTC ve yurt dışından başvuru yapan oğrenciler sınavı kazanmaları durumunda bursluluktan nasıl faydalanır?
"2023-2024 eğitim oğretim yılından itibaren MEB'e bağlı yurt icindeki resmi orgun ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaoğretim kurumlarında oğrenimlerine devam halinde bursluluktan yararlanılabilecek. Yurt dışındaki okullarda oğrenimine devam eden veya bu okullara kayıt yaptıran oğrencilerin burslulukları iptal edilecek."
- Başvurunun gecersiz sayılacağı durumlar nelerdir?
"Oğrencinin elektronik ortamdaki bilgilerinde eksiklik, hata veya celişki varsa, okul mudurluğu, elektronik ortamda başvurusunu onaylamamışsa, başvurusu icin gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul mudurluğune teslim edilmemişse, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda oğrenim gorduğu halde, denkliği usulune uygun duzenlenmemişse, başvurusu gecersiz sayılacak."
- İOKBS sınav başvurusu nasıl yapılır?
"Başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden 16 Haziran 2023'e kadar yapılabilecek."
- İOKBS sınav giriş yeri ve belgesi ne zaman yayımlanacak?
"Oğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gun once 'www.meb.gov.tr' internet adresinden yayımlanacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul mudurlukleri tarafından alınacak, muhurlenerek onaylandıktan sonra oğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacak."
- İOKBS sınav giriş yeri değişebilir mi?
"Doğal afet, yangın, karantina ve benzeri olağanustu durumlarda Bolge Sınav Yurutme Komisyonunun teklifi uzerine Olcme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğunun uygun goruşu ile oğrencinin sınav yeri değiştirilebilecek."
Sınav, 3 Eylul Pazar saat 10.00'da sınav merkezlerinde tek oturum şeklinde yapılacak. Sınavda tum sınıf seviyelerine 100 soru sorulacak ve sınav suresi 120 dakika olacak.