Cumhurbaşkanlığı Dijital Donuşum Ofisi Başkanı Ali Taha Koc:- "Martta actığımız 'Askerlik' hizmeti şu ana kadar 19 milyonun uzerinde kullanıldı"- "Bundan sonra butunleşik hizmetlerimiz konu odaklı olarak artmaya devam edecek. Yakında 'Aile Hayatım', 'Cocuklarım', 'Okulum' tarzı yeni hizmetlerle 7 bin hizmeti konsolide edip vatandaşlarımızın cok daha rahat hizmetlere ulaşmasını sağlayacağız" Cumhurbaşkanlığı Dijital Donuşum Ofisi Başkanı Ali Taha Koc, e-Devlet Kapısı'nda askerlikle ilgili işlemlerin kolayca yapılabildiğini belirterek, "Martta actığımız 'Askerlik' hizmeti şu ana kadar 19 milyonun uzerinde kullanıldı." dedi.
Koc, Cankaya Koşku'nde e-Devlet Kapısı'ndaki "Askerliğim" butunleşik hizmeti uygulamasının tanıtımı icin duzenlediği basın toplantısında, Turkiye'nin en buyuk elektronik altyapısı olan e-Devlet Kapısı uzerinden "Askerliğim" hizmetini actıklarını anımsattı.
e-Devlet Kapısı'nın 2008'de kurulduğunu bildiren Koc, "Kurulduğundan bu yana her yıl daha da hizmetlerin kullanım sayılarını artırıyor. Şu anda 63 milyonun uzerinde kullanıcımız var. "Askerliğim" hizmetiyle her Turk vatandaşının yapması gereken askerlik vazifesini adım adım e-Devlet Kapısı'na taşıdık. Askerlik hizmeti herkes icin basit gozukuyor ama işlemleri ve surecleri cok uzun." ifadesini kulandı.
Koc, "Askerlik" butunleşik hizmetinin icinde, askerlik oncesi, yoklama donemi, sevk donemi, muvazzaflık donemi ve yedeklik donemi olmak uzere 5 donemi olduğunu soyledi.
Her farklı donemde vatandaşların sisteme girip hangi donemde olduklarına bakmaları gerektiğini belirten Koc, "Hizmeti bugun acıklamamızın onemli sebeplerinde birisi de 31 Mayıs'ta bedelli askerlerin artık sevk donemi geldi. Bu vatandaşlarımızın sevk belgelerini e-Devlet Kapısı'ndan almaları gerekiyor. Aynı zamanda 1 Haziran'da da 2023 yılı 2. donem erlerin sevk donemi başlıyor. Askere gidecek vatandaşlarımız sevk belgelerini askere alım şubelerine gitmeden evlerinden e-Devlet Kapısı uzerinden kolayca alabilecek. Martta actığımız 'Askerlik' hizmeti şu ana kadar 19 milyonun uzerinde kullanıldı." diye konuştu.
Koc, sadece askere gidecek vatandaşların değil butun vatandaşların durumunu oğrenebilmek icin ve oğrencilerin yoklama kacağı olmamaları icin askerlik durumuna bakmaları gerektiğinin altını cizdi.
- Yeni butunleşik hizmetler geliyor
e-Devlet Kapısı'nın 2008'de acıldığında 22 hizmeti olduğunu anımsatan Koc, şunları kaydetti:
"Şu anda 7 binin uzerinde hizmetimiz var. Artık vatandaşlarımız hizmeti bulmakta zorlandığı icin biz konu odaklı, butunleşik hizmet dediğimiz hizmetlerin sayısını her gun artırıyoruz. İlk actığımız 'Araclarım' hizmetiydi. Cunku aracınızla ilgili bircok bakanlığın hizmeti vardı. Verginizi oduyordunuz, Hazine ve Maliye Bakanlığı, HGS, OGS icin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veya emisyonla ilgili Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Vatandaşlarımızın hizmetin isimlerini bilmelerine gerek yok. Vatandaşımızın aracı var ve aracıyla ilgili hizmetlerin hepsini tek bir pencereden bulabilecekleri 'Araclarım' hizmetini actık. Sonra ikinci olarak da 'Calışma Hayatım', vatandaşlarımızın emekliliğine ve emeklilik maaşına kac gun kaldığına, eczane ve SGK bilgilerine kadar hepsini bir portal da topladık. Bundan sonra da 'İkametgahım' hizmeti, evinizle alakalı her şeyi yapabileceğiniz arayuz. Hacı adaylarımız 'Hac işlemleri'ne ilişkin otel seciminden, ucak biletine kadar butun işlemleri e-Devlet Kapısı uzerinden yaptı. Şimdi de Askerliğim geldi. Bundan sonra butunleşik hizmetlerimiz konu odaklı olarak artmaya devam edecek. Yakında 'Aile Hayatım', 'Cocuklarım', 'Okulum' tarzı yeni hizmetlerle 7 bin hizmeti konsolide edip vatandaşlarımızın cok daha rahat hizmetlere ulaşmasını sağlayacağız."