Diyanet Akademisi Mesleki Eğitim Yonetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı. DİYANET AKADEMİSİ MESLEKİ EĞİTİM YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM Başlangıc Hukumleri
Amac
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Diyanet Akademisi tarafından duzenlenecek mesleki eğitimler, bu eğitimlerin hedef ve ilkeleri, planlama esasları, sınav ve değerlendirme usulleri, izinler, devam-devamsızlık durumları, eğitim programlan ve sureleri, eğitim takvimi, eğitim yerleri ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, Diyanet Akademisi ile Diyanet Akademisinde mesleki eğitime alınanları ve mesleki eğitime ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yonetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 7/A, 10/A ve 10/B maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4- (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) ABYS: Akademi Bilgi Yonetim Sistemini,
b) Aday din gorevlisi: 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 10/A maddesine gore Diyanet Akademisinde muezzin-kayyım, imam-hatip, Kur'an kursu oğreticisi ve vaizlik mesleki eğitimine alınanları,
c) Akademi: Diyanet Akademisi merkez birimi ile taşra teşkilatındaki dini yuksek ihtisas merkezleri, dini ihtisas merkezleri ve eğitim merkezlerinden oluşan birimleri,
c) Akademi Başkanı: Diyanet Akademisi Başkanım,
d) Akademi Başkanlığı: Diyanet Akademisi merkez birimini,
e) Akademi merkezleri: Dini yuksek ihtisas merkezleri, dini ihtisas merkezleri ve eğitim merkezlerini,
f) Başkan: Diyanet İşleri Başkanım,
g) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
ğ) Danışman: Mesleki eğitime alınanların ilmi, mesleki, kulturel, sosyal ve kişisel yonde gelişimlerine rehberlik eden eğitim gorevlisini,
h) Diyanet Akademisi muduru: Akademi merkezleri mudurlerini,
ı) DNO: Bir donem icindeki derslerin, her birinin kredi değeri ile o dersten alman başarı notunun carpımının, o donemde alman tum derslerin kredi değerleri toplamına bolunmesi ile elde edilen donem sonu ağırlıklı donem not ortalamasını,
i) Donem: Sınav sureleri dahil on beş haftadan oluşan guz, bahar ve yaz eğitim donemlerinden her birini,
j) Eğitim takvimi: Akademi Başkanlığı tarafından her eğitim yılı icin ağustos ayında ilan edilen mesleki eğitim takvimini,
k) Eğitim yılı: Eğitim takvimindeki guz, bahar ve yaz donemlerinin toplamını,
1) GNO: Tum donemlerde alman derslerin, her birinin kredi değeri ile alman başarı notunun carpımının, alınan tum derslerin kredi değerleri toplamına bolunmesiyle elde edilen genel ağırlıklı not ortalamasını,
m) Kredi: Mesleki eğitimlerde verilen her bir ders icin belirlenen değeri,
n) Kursiyer: Diyanet İşleri Başkanlığı kadro veya pozisyonlarında gorev yapan personelden Diyanet Akademisinde verilen hizmet ici eğitim, kurs ve sertifika programlarına katılanlar ile memur kadrolarında bulunan personelden, din hizmetleri sınıfına atanmak icin gerekli oğrenim şartını taşıyan ve Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olanlardan, ozluk hakları korunarak mesleki eğitime alınanları,
o) Mesleki eğitim: Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri sınıfına ait unvanlarla ihdas edilen pozisyonlarına atanacak aday din gorevlilerine atama yapılıncaya kadarki donemi kapsayacak şekilde verilen mesleğe yonelik eğitim ile kursiyerlere verilen mesleğe yonelik eğitimi,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Mesleki Eğitimin Hedefleri ve İlkeleri
Mesleki eğitimin hedefleri
MADDE 5- (1) Mesleki eğitimin hedefleri şunlardır:
a) Başkanlığın ustlenmiş olduğu tarihsel misyona uygun, kurum kulturu ve aidiyet bilincine, bir arada yaşama kulturune sahip, milletce dayanışma ve butunleşmeyi amac edinen, birleştirici, butunleştirici, kuşatıcı, temsil gucu yuksek, sosyal becerileri gelişmiş din gorevlileri yetiştirmek.
b) Mesleki eğitime alınanları, Kur'an-ı Kerim başta olmak uzere, İslami ilimlerle ilgili temel kaynaklardan ve guncel calışmalardan yararlanabilme becerisine sahip kılmak.
c) Teorik ve pratik duzeyde donanımlı, toplumun dini konulardaki ihtiyac ve beklentilerine sahih dini bilgi ile cevap verebilen gorevliler yetiştirmek.
c) Mesleki eğitime alınanlara, mesleki yeterlilik kazandırmak ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak.
d) Mesleki eğitime alınanların, Kur'an-ı Kerim'i usulune uygun ve guzel okumasını sağlamak.
e) Mesleki eğitime alınanların, problemler karşısında mantıki tutarlılık ve eleştirel duşunceye dayalı cozumler uretebilme becerisini geliştirmek.
f) Mesleki eğitime alınanlara, İslam'ın evrensel ilkeleri ile guncel talep ve ihtiyacları dikkate alarak yurt ici ve yurt dışında din hizmeti sunabilme kabiliyeti kazandırmak.
g) Topluma din hizmeti sunarken kitle iletişim araclarının onemini kavrayan ve bu aracları etkin ve verimli bir şekilde kullanabilen personel yetiştirmek.
Mesleki eğitimin ilkeleri
MADDE 6- (1) Mesleki eğitimde esas alınacak ilkeler şunlardır:
a) Mesleki eğitimin, Başkanlığın vizyonu, misyonu, stratejik amacları doğrultusunda ve bir plan dahilinde duzenlenmesi.
b) Gerektiğinde ilgili tum kuruluşlarla iş birliği yapılması.
c) Mesleki eğitim yapılacak ortamların, eğitim şartlarına uygun olması, eğitimin gereklerine gore duzenlenmesi ve donatılması.
c) Mesleki eğitimin, etkinlik, verimlilik ve tutumluluk ilkelerine uygun olarak yurutulmesi ve surekli olması.
d) Mesleki eğitimden beklenen sonuclara ulaşılıp ulaşılamadığının belirlenmesi icin mesleki eğitim calışmaları sırasında ve sonrasında değerlendirme yapılması.
e) Mesleki eğitime alınanların, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahip olmasına ve soz konusu bilgileri benimseyerek uygulamaya donuşturmesine rehberlik edilmesi.
f) Mesleki eğitimlerde, din gorevliliğinin bir meslek olmasının yanında toplumun manevi hayatının imar ve inşa edilmesindeki rolune, milli birlik ve beraberliğin sağlanmasındaki katkısına vurgu yapılması.
g) Topluma etkin bir din hizmetinin sunulmasında bilgi ve beceri kadar samimiyet, fedakarlık gibi manevi değerlerin gelişiminin oncelenmesi.
ğ) Kur'an ve sunnet temelinde İslam medeniyetinin gecmiş birikimini de dikkate alarak aşırılıklardan uzak, kuşatıcı bir dil ekseninde İslam'ın bir butun olarak doğru anlaşılması icin calışmalar yapılması.
h) Dini istismar eden duşunce ve hareketlere karşı İslam'ın temel kaynaklarına ve prensiplerine bağlı calışmalar yapılması.
UCUNCU BOLUM
Mesleki Eğitim Programları, Suresi ve Uygulanması
Mesleki eğitim programları
MADDE 7- (1) Akademi merkezlerinde uygulanacak mesleki eğitim programları şunlardır:
a) Yuksek ihtisas eğitim programı.
b) İhtisas eğitim programı.
(2) Yuksek ihtisas eğitim programı ile ihtisas eğitim programlarının iceriği;
a) Mesleki eğitime alınanların yeterlikleri ve ulaşılması istenen kazanımlar,
b) Akademi Başkanlığı tarafından yapılacak ihtiyac analizi calışmaları, anket, olcme ve değerlendirme raporları,
c) Akademi Eğitim Kurulu ile Diyanet Akademisi mudurleri ve eğitimde gorev alanların goruşleri,
c) Kişisel gelişim ve mesleki kimliğin oluşumuna etki eden, mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri ilgilendiren hususlar,
goz onunde bulundurularak Akademi Başkanlığı tarafından hazırlanır ve Başkan onayı ile uygulamaya konulur. Yuksek ihtisas eğitim programlan, ağırlıklı olarak Arapca ve Temel İslam Bilimleri alanında hazırlanır.
(3) Mesleki eğitim programlarında; eğitimin hedefi, konusu, yeri, suresi, yontemi, eğitimde gorev alacaklar ve gerekli diğer hususlar belirtilir.
(4) Aday din gorevlileri ve kursiyerlerden mesleki eğitim alanı;
a) Vaiz olanlara yuksek ihtisas eğitimi programı,
b) Kur'an kursu oğreticiliği, imam-hatip ve muezzin kayyım olanlara ihtisas eğitimi programı,
uygulanır.
(5) Akademi, eğitim programlarının amacına uygun, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması icin gerekli tedbirleri alır.
Mesleki eğitim programlarının uygulanması ve dersler
MADDE 8- (1) Mesleki eğitim programlarının uygulama esasları, Akademi Başkanlığınca Akademi merkezlerine gonderilir.
(2) Mesleki eğitim programlarında, mesleki eğitim alanının ozelliğine gore teorik derslerin yanında uygulamalı eğitim derslerine de yer verilir.
(3) Mesleki eğitimlerde ders suresi kırk beş dakika, teneffus suresi on beş dakikadır. Dersler blok halinde de işlenebilir. Uygulama dersleri kesintisiz yurutulebilir.
(4) Derslerin hafta icinde yurutulmesi esastır. İhtiyac halinde Akademi Başkanının onayı ile hafta sonu da mesleki eğitim yapılabilir.
Eğitim materyalleri
MADDE 9- (1) Mesleki eğitimlerde takip edilecek materyaller, Akademi Başkanının teklifi ve Başkanın onayı ile tespit edilir. Bu materyaller, eğitimde gorev alacaklar ile alanında uzman kişilere hazırlatılabilir veya hizmet satın alma yoluyla temin edilebilir.
Mesleki eğitimin suresi
MADDE 10- (1) Mesleki eğitim, bir eğitim yılı icinde yer alan ve sınav haftaları da dahil olmak uzere her biri on beş haftadan oluşan guz, bahar ve yaz eğitim donemlerinde verilir.
(2) Aday din gorevlilerinden mesleki eğitim alanı;
a) Vaiz olanlar icin mesleki eğitim suresi sekiz donemdir.
b) Kur'an kursu oğreticisi olanlardan; dort yıllık dini yuksekoğrenim mezunlan icin mesleki eğitim suresi iki donem, diğerleri icin uc donemdir.
c) İmam-hatip olanlardan; dort yıllık dini yuksekoğrenim mezunu olup hafız olanlar icin mesleki eğitim suresi iki donem, diğerleri icin uc donemdir.
c) Muezzin-kayyım olanların mesleki eğitim suresi iki donemdir.
(3) Başkanlık, zorunlu hallerde ve ihtiyac durumunda ikinci fıkrada belirtilen eğitim surelerini, 633 sayılı Kanunda yer alan asgari ve azami eğitim surelerini aşmamak kaydıyla yeniden belirleyebilir.
(4) Kursiyerlerin mesleki eğitim sureleri, 633 sayılı Kanunda belirtilen asgari ve azami eğitim surelerinin aşılmaması kaydıyla Akademi Başkanının teklifi ve Başkan onayı ile belirlenir.
Mesleki eğitim yerleri
MADDE 11- (1) Yuksek ihtisas eğitim programının dini yuksek ihtisas merkezlerinde; ihtisas eğitim programının dini ihtisas merkezlerinde uygulanması esastır.
(2) Mesleki eğitimin ilke ve hedefleri ile kurumsal ihtiyaclar gozetilerek Akademi Başkamnın teklifi ve Başkanın onayı ile eğitim yerlerinde değişiklik yapılabilir. Zorunlu hallerde kamu tesisleri başta olmak uzere Akademi merkezleri dışında da mesleki eğitim duzenlenebilir.
Eğitim takvimi
MADDE 12- (1) Eğitim takvimi, mesleki eğitimi kapsar, Akademi Başkanlığı tarafindan hazırlanarak her yıl ağustos ayında ilan edilir ve mesleki eğitim başlamadan once Akademi merkezlerine gonderilir.
(2) Eğitim takviminde;
a) Mesleki eğitimin başlama ve bitiş tarihleri,
b) Guz, bahar ve yaz donemi başlama ve bitiş tarihleri,
e) Mesleki eğitime ara verme tarihleri,
c) Ara sınav ve donem sonu sınavı haftaları,
d) Dini ve milli bayram tatilleri,
e) Diğer hususlar, yer alır.
(3) Akademi, eğitim takviminin, zamanında, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması icin gerekli tedbirleri alır.
(4) Mesleki eğitime, eğitim takviminde belirtilen tarihlerde ara verilir. Eğitim yapılmasını onemli olcude etkileyecek olağanustu durumlarda Akademi Başkamnın teklifi ve Başkanın onayı ile mesleki eğitime ara verilebilir ve bu ara verme iki haftadan fazla olursa eğitim takvimi yeniden duzenlenir.
Uygulama eğitimi
MADDE 13- (1) Akademi merkezlerinde mesleki eğitime alınanların gorevleri ile ilgili elde ettikleri bilgileri kalıcı hale getirmek ve becerileri kazandırmak amacıyla eğitim programlan kapsamında, danışman gozetiminde uygulama (staj) eğitimi gercekleştirilir.
(2) Uygulama eğitimleri, Akademi Başkanlığı tarafından belirlenen esaslar cercevesinde yurutulur.
(3) Uygulama eğitimlerinin hafta ici yapılması esastır, ancak gerekli gorulen hallerde hafta sonu da yapılabilir.
Mesleki eğitimin değerlendirilmesi
MADDE 14- (1) Mesleki eğitimlerin değerlendirmesi Akademi Başkanlığınca yapılır. Bu kapsamda eğitimlerin etkinliği ve verimliliği araştırılır. Eğitimin beklenen sonuclara ulaşıp ulaşmadığmm tespitine yonelik etki analizleri yapılır.
(2) Eğitim programının etkinliğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesine yardımcı olmak ve gelecek eğitim donemlerine katkı sağlamak uzere eğitim oncesinde, surecinde ve sonrasında yurutulen faaliyetlerle ilgili olarak eğitimde gorev alanlar ile eğitime alınanların goruş ve duşuncelerinin alınmasına yonelik anket, ders takibi, gozlem ve goruşme gibi olcme ve değerlendirme aracları uygulanır ve sonuclar raporlanır. Hazırlanan bu raporlar hizmete ozel olup bir sonraki eğitimlere yonelik planlamalarda değerlendirmeye alınır.
(3) Eğitimin değerlendirilmesine yonelik iş ve işlemler ilgili daire başkanlığınca yurutulur.
DORDUNCU BOLUM
Sınavlar ve Diploma
Mesleki eğitim suresince uygulanacak sınavlar ve uygulama esasları
MADDE 15- (1) Mesleki eğitime almanlar, eğitim suresi icinde yazılı, sozlu ve uygulamalı sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınav usulleri ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de uygulanabilir. Sınavın ne şekilde yapılacağı Akademi Başkanlığı tarafından belirlenir ve sınav haftasının başlamasından en az bir hafta once duyurulur.
(2) Mesleki eğitim suresince uygulanacak sınavlar şunlardır:
a) Ara sınavı: Donem icinde dersin eğitim gorevlisi tarafından yapılan sınavdır.
b) Donem sonu sınavı: Donemde yer alan her bir ders icin donem sonunda sınav komisyonunca yapılan sınavdır.
c) Butunleme sınavı: Donem sonunda başarısız olunan en fazla iki ders ile DNO bakımından başarısız sayılanların (70) puanın altındaki dersleri icin yapılan sınavdır. Butunleme sınavı, sonucların ilanından itibaren on gun icinde yapılır. Donem sonu başarı notu ile butunleme sınavı notundan yuksek olan esas alınır. Değerlendirmelere gore başarısız olanların ilişiği kesilir.
c) Mazeret sınavı: Ara sınavı, donem sonu sınavı veya butunleme sınavlarına katılamayanlara, mazeretlerinin Akademi merkezleri tarafından kabul edilmesi halinde yapılan sınavdır. Bunlar, durumlarını mazeretin ortaya cıkmasını takip eden iş gunu ilgili Akademi merkezlerine bildirmek zorundadır. Mazeretsiz olarak sınava girmeyen veya mazeretleri uygun gorulmeyenler o sınavda başarısız sayılır.
d) Mezuniyet sınavı: Mesleki eğitimlerini tamamlayan aday din gorevlileri ve kursiyerlerin mesleğe kabulu icin girecekleri sınavdır.
(3) Her bir ders icin en az bir ara sınav ve donem sonu sınavı yapılır.
(4) Ara sınavı ve donem sonu sınavları Akademi merkezleri tarafından yapılır, bu sınavlar gerekli gorulmesi halinde Akademi Başkanlığı tarafından da merkezi olarak gercekleştirilebilir. Merkezi sınavlar, donemde yer alan derslerin tamamını veya bir kısmını kapsayabilir.
(5) Merkezi sınavların coktan secmeli test usulu olması halinde değerlendirme Akademi Başkanlığı tarafından; diğer olcme araclarının kullanıldığı merkezi sınavlarda ise değerlendirme, dersin eğitim gorevlisi tarafından yapılır.
(6) Donem sonu sınavları sınav komisyonunca yapılır. Sınav komisyonu; ilgili dersin eğitim gorevlisi dahil toplam uc uyeden oluşur.
(7) Mezuniyet sınavı, Akademi Başkanlığı tarafından merkezi olarak gercekleştirilir. Mezuniyet sınavında (70) ve uzeri puan alamayanlar GNO'ya bakılmaksızın başarısız sayılır. GNO'nun % 6O'ı, mezuniyet sınavının da % 40'ı esas alınarak aday din gorevlisinin ve kursiyerlerin başarı puanı hesaplanır. Mezuniyet sınavına gecerli mazeretleri sebebi ile katılamayanlara bir ay icinde ikinci bir sınav hakkı verilir.
(8) Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı Akademi Başkanlığı tarafından belirlenir. Akademi Başkanının onayı ile dini ve milli bayramlar dışında hafta sonu da sınav yapılabilir.
(9) Akademi Başkanlığı tarafından yapılacak tum sınavlarda, soru hazırlama ve sınav komisyonları Akademi Başkanının onayı ile oluşturulur.
(10) Sınavın başladığı tarih, saat, sınava girenlerin sayısı, teslim alman kağıt sayısı ve sınavın bitiş saatini belgeleyen tutanak duzenlenir.
(11) Sınavların Akademi Başkanlığı tarafından gercekleştirilmesi halinde cevap anahtarları Akademi Başkanı onayı ile oluşturulacak komisyon tarafından, diğer hallerde ise ilgili dersin eğitim gorevlisi tarafından oluşturulur.
(12) Sınav sonuclan, sınav tarihinden itibaren en gec bir hafta icinde duyurulur. Sınav sonuc listesi bir tutanakla idareye teslim edilir.
(13) Sınav belgelerinden cevap anahtarlan, cevap kağıtları, tutanaklar ve değerlendirme belgeleri iki yıl; yargı yoluna başvuranların evrakı ise iki yıldan az olmamak uzere dava sonuclanıncaya kadar Akademi merkezleri tarafından saklanır.
(14) Sınav sonucları Akademi merkezleri tarafından bir hafta icinde ABYS'ye girilir ve Akademi Başkanlığına gonderilir.
(15) Eğitim programlarında yer verilen sosyo-kulturel etkinlik ve mutalaa dersleri gibi alanlar sınavlara tabi olmayıp bu derslerin değerlendirme usul ve esasları Akademi Başkanlığı tarafından belirlenir.
Sınavların değerlendirilmesi ve puanlar
MADDE 16- (1) Sınavlarda değerlendirme, (100) tam puan uzerinden yapılır. Butun derslerden başarılı sayılabilmek icin DNO'nun en az (70) puan olması kaydıyla her bir ders icin gereken başarı notu (60) puandır.
(2) Başan notunun hesaplanmasında ara sınavı sonucunun % 30'u, donem sonu sınavı sonucunun % 70'i esas alınır. Kesirli notlar en yakın tam nota yuvarlanır.
(3) Bir ders icin yazılı, sozlu ve uygulamalı sınav şekillerinin birlikte uygulanması halinde, sonucların aritmetik ortalaması alınır.
(4) Butunleme sınavı sonucunda da ilgili dersten başarısız olanlar ile DNO'su (70) puanı gecmeyenler ya da ikiden fazla dersten başarısız olanların durumu Akademi Başkanlığına bildirilir ve Akademi Başkanının onayıyla ilişikleri kesilir.
Sınav sonuclarına itiraz
MADDE 17- (1) Sınav sonuclarına, ilanından itibaren uc iş gunu icinde Akademi merkezlerine dilekce ile itiraz edilebilir. Bu itirazlar, merkezi sınavlarda Akademi Başkanlığı tarafından oluşturulacak komisyonca, diğer sınavlarda ise ilgili dersin eğitim gorevlisi ile iki uyeden oluşacak komisyonca incelenir ve sonuc en gec beş iş gunu icinde ilgiliye bildirilir. Bu incelemeden sonra verilen puanlar kesindir.
Sınav ucretleri
MADDE 18- (1) Soru hazırlama ve sınav komisyon uyeleri ile sınavlarda gorev alanların ek ders ucretleri ilgili mevzuat hukumlerince odenir.
Diploma
MADDE 19- (1) Akademiden başarı ile mezun olanlara, Akademi Başkanlığı tarafından hangi alana ilişkin mesleki eğitim programından mezun olduğunu gosterir "Diyanet Akademisi Diploması" verilir. Diplomada, Başkan ile Akademi Başkanının imzalan bulunur. Diplomanın şekli ve iceriği Başkanlıkca belirlenir.
(2) Akademi diploması zayi olanlara, talepte bulunmalan halinde mezun olduklan Akademi merkezi tarafından "Mezuniyet Belgesi" verilir.
(3) Akademide eğitim gorenlere veya Akademiden mezun olanlara Diyanet Akademisi mudurunun imzasıyla not dokumu (transkript) verilir ve transkriptler ABYS'ye işlenir.
(4) Diyanet Akademisi diplomasının, mezuniyet belgesinin ve not dokumunun (transkript) şekli ve iceriği Başkanlıkca belirlenir.
BEŞİNCİ BOLUM Mesleki Eğitimle İlgili Diğer Hususlar
Mesleki eğitime alınacakların belirlenmesi
MADDE 20- (1) Aday din gorevlisi ve kursiyer olarak mesleki eğitime alınacakların Akademiye giriş sınavı, Akademi Başkanlığı ile koordineli olarak Başkanlık İnsan Kaynaklan Genel Mudurluğunce gercekleştirilir.
(2) Kursiyerlerden, mesleki eğitim alanı olarak vaizliği tercih edenlerin giriş sınavlarının şekli, adaylarda aranacak şartlar, sınavlarda başanlı olanların Akademi merkezlerine yerleştirme işlemleri Akademi Başkanlığı tarafından yurutulur.
Aday din gorevlisi kartı
MADDE 21- (1) Aday din gorevlilerine, Akademi merkezleri tarafmdan aday din gorevlisi kartı verilir. Akademiden mezun olan, aynlan veya herhangi bir sebeple ilişiği kesilenlerin kartları geri alınır.
(2) Aday din gorevlisi kartının calınması, kaybedilmesi, herhangi bir nedenle kullanılamayacak hale gelmesi gibi durumlarda en kısa zamanda ilgili Akademi merkezinin bilgilendirilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda kart iptal edilerek yeni bir kart duzenlenir.
(3) Aday din gorevlisi kartının şekli, iceriği, yer alacak bilgi ve benzeri hususlar Başkanlıkca belirlenir.
Mesleki eğitimlerde gorev yapacaklar
MADDE 22- (1) Mesleki eğitimlerde gorev yapacaklar, Diyanet Akademisi Gorev ve Calışma Yonetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda belirlenir.
Danışman gorevlendirilmesi
MADDE 23- (1) Mesleki eğitime alınanların, eğitim konularında karşılaştıkları gucluklerin cozumune yardımcı olmak, ilmi, mesleki, kulturel, sosyal ve kişisel yonde gelişimlerine rehberlik etmek ve uygulama eğitimlerinde gozetmenlik yapmak uzere eğitim yılı başında Akademi merkezleri tarafından eğitimde gorev alanlar arasından danışman gorevlendirilebilir.
Eğitsel dosyalar
MADDE 24- (1) Mesleki eğitime alınanların bilgi, gelişim, odev, sunum ve değerlendirme dosyaları, danışman tarafından Akademinin belirlemiş olduğu usul ve esaslar cercevesinde tutulur.
Mesleki eğitim yerlerinin değiştirilmesi
MADDE 25- (1) Mesleki eğitime alınanların belgeye dayalı zorunlu eğitim yeri değişikliği istekleri değerlendirilerek, durumları uygun bulunanların eğitim yerlerinin değiştirilmesi, eğitim surecleri ve donemleri gozetilerek Akademi Başkanlığı tarafından yapılır.
İzinler
MADDE 26(1) Eğitim gorevlileri, oğretmenler ve eğiticiler yıllık izinlerini, eğitim surecleri dikkate alınarak eğitime ara verilen gunlerde kullanabilirler.
(2) Kursiyerler, ilgili mevzuatında belirtilen izinlerini eğitim surecleri dikkate alınarak eğitime ara verildiği gunlerde kullanırlar.
(3) Aday din gorevlileri bir donemde en fazla beş gun mazeret izni kullanabilirler. Mazeret izinlerini bir defada veya ayrı ayrı kullanabilirler. Eğitime ara verilen gunlerde izinli sayılırlar.
(4) Aday din gorevlilerince doğum mazeretine binaen kullanılacak izinler hakkında 657 sayılı Kanunun 104 uncu maddesi kıyasen uygulanır.
(5) Bu madde kapsamındaki izinler Diyanet Akademisi muduru tarafından verilir.
Devam-devamsızlık
MADDE 27- (1) Mesleki eğitime alınanların eğitime katılmaları ve derslere devam etmeleri esastır. Mesleki eğitime almanlar, gecerli mazeretler dışında devamsızlık yapamazlar. Ders devam-devamsızlık durumları Akademi merkezleri tarafından takip edilir.
(2) Gecerli bir mazereti olsa dahi bir donemde toplam yedi gun derslere devam etmeyen aday din gorevlileri ve kursiyerler, eğitim hakkını kaybederler. Bu durumda olanların bir sonraki eğitim programına, ayrıldığı donemin başından itibaren devam etmesine, bir defaya mahsus olmak uzere Akademi Başkanlığı tarafından karar verilebilir. Bu kişilerin bir sonraki eğitim programına başlayana kadar aday din gorevlisi sıfatlan ile buna bağlı idari ve mali haklan askıya alınır.
Askerlik işlemleri
MADDE 28- (1) Aday din gorevlilerinden yukumluluğu bulunanlann askerlik hizmetleri, adaylıkla ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Bu durumda olanlar askerlik erteleme taleplerini bağlı bulunduktan Akademi merkezlerine iletirler. Mesleki eğitime alman aday din gorevlilerinin askerlikle ilgili iş ve işlemleri ilgili daire başkanlığı tarafından yurutulur.
Kılık ve kıyafet
MADDE 29- (1) Mesleki eğitime alınanlann kılık ve kıyafet esasları, 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve
Kuruluşlarında Calışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yonetmelik cercevesinde yurutulur. Kılık ve kıyafetlerin kurumsal kultur, ustlenmiş oldukları gorev ve misyonu temsil edecek şekilde temiz, duzgun ve sade olması esastır.
ilişik kesme
MADDE 30- (1) Aşağıdaki durumlardan birinin varlığı halinde aday din gorevlilerinin ve kursiyerlerin Akademi ile ilişikleri kesilir:
a) Belirlenen program suresi icinde mesleki eğitimlerin ve sınavların başarıyla tamamlanamaması.
b) Alım şartlarının kaybedilmesi veya bu şartlan taşımadığının sonradan anlaşılması.
c) Atanılacak kadro icin aranan şartlar bakımından mesleğe uygun olmadığına karar verilmesi.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlardan (a) bendinin varlığı halinde, Diyanet Akademisi muduru veya vekilinin bildirimi uzerine; (b) ve (c) bentlerinin varlığı halinde ise Diyanet Akademisi Aday Din Gorevlileri Disiplin Yonetmeliğinde ongorulen usul cercevesinde Başkanlık tarafmdan aday din gorevlisinin ilişiği kesilir.
(3) Diyanet Akademisi Aday Din Gorevlileri Disiplin Yonetmeliğinin 10 uncu maddesinde duzenlenen eylemlerden birinin mesleki eğitim suresi icinde kursiyer tarafmdan işlenmesi halinde mezkur yonetmelikte ongorulen usul cercevesinde kursiyerin Akademi merkezindeki mesleki eğitimle ilişiği kesilir. Kursiyerlere verilecek disiplin cezaları hakkında tabi oldukları mevzuat hukumleri saklıdır.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Formlar
MADDE 31- (1) Akademide yurutulen mesleki eğitimlerin etkinlik ve verimliliğini olcmek, adayları bilgilendirmek, eğitimle ilgili iş ve işlemleri yurutmek amacıyla mesleki eğitim değerlendirme formu, anket formu, mazeret sınavı başvuru formu, sınav itiraz formu, genel dilekce formu, danışman değişikliği formu, mezuniyet belgesi talep formu ve Akademi Başkanlığı tarafmdan belirlenen diğer formlar duzenlenerek internet ortamında erişime sunulabilir.
Diğer hususlar
MADDE 32- (1) Akademiye giriş sınavında başarılı olup yerleştirmesi yapılanlardan askerlik hizmeti veya doğum sebebiyle suresi icinde kaydını yaptıramayanlara;
a) Terhis tarihinden itibaren otuz gun icinde,
b) Doğumdan sonraki sekiz haftanın bitiminden itibaren beş gun icinde, başvurmaları halinde takip eden eğitim doneminde kayıt hakkı verilir.
(2) Eğitim doneminde doğum yapanlara 26 ncı maddenin dorduncu fıkrası gereğince kullandıkları iznin bitimini takiben beş gun icinde başvurmaları kaydıyla ilgili eğitim programında eksik kalan dersleri tamamlama hakkı verilir.
(3) Bu maddede belirtilen gecerli mazeretler dışında, sınavda başarılı olup her ne sebeple olursa olsun suresi icinde eğitime başlamayanlar mesleki eğitim haklarını kaybederler.
Yururluk
MADDE 33- (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 34- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Diyanet İşleri Başkanı yurutur.