Diyanet Akademisi Aday Din Gorevlileri İstihkak Yonetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı. Aday din gorevlilerinden mesleki eğitim aldığı surec icerisinde kendilerine verilecek aylık harclık oranları yonetmelikte belirlendi. DİYANET AKADEMİSİ ADAY DİN GOREVLİLERİ İSTİHKAK YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM Başlangıc Hukumleri
Amac
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Diyanet Akademisinde mesleki eğitime alınacak aday din gorevlilerine, Diyanet İşleri Başkanlığı butcesine bu amacla konulacak odenek cercevesinde odenecek harclık, aday din gorevlilerinin eğitim donemindeki iaşe ve ibateleri, sağlık giderleri, istihkakların cinsi, miktarı ve sureleri ile diğer ihtiyaclarının karşılanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, Diyanet Akademisi, Diyanet Akademisinde mesleki eğitime alınacak aday din gorevlileri ile bu kişilerin mesleki eğitim donemlerindeki ihtiyaclarının karşılanmasına yonelik iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yonetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 7/A ve 10/A maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Aday din gorevlisi: 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanunun 10/A maddesine gore Diyanet Akademisinde muezzin-kayyım, imam-hatip, Kur'an kursu oğreticisi ve vaizlik mesleki eğitimine alınanları,
b) Akademi: Diyanet Akademisi merkez birimi ile taşra teşkilatındaki dini yuksek ihtisas merkezleri, dini ihtisas merkezleri ve eğitim merkezlerinden oluşan birimleri,
c) Akademi Başkam: Diyanet Akademisi Başkanını,
c) Akademi Başkanlığı: Diyanet Akademisi merkez birimini,

d) Akademi merkezleri: Dini yuksek ihtisas merkezleri, dini ihtisas merkezleri ve eğitim merkezlerini,
e) Aybaşı: Her ayın on beşini,
f) Başkan: Diyanet İşleri Başkanını,
g) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
ğ) Donem: Sınav donemi dahil on beş haftadan oluşan guz, bahar ve yaz eğitim donemlerinden her birini,

h) İstihkak: Aday din gorevlilerine sağlanacak mali ve sosyal hakları,
ı) Mesleki eğitim: Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri sınıfına ait unvanlarla ihdas edilen pozisyonlarına atanacak aday din gorevlilerine atama yapılıncaya kadarki donemi kapsayacak şekilde verilen mesleğe yonelik eğitimi, ifade eder.
İKİNCİ BOLUM Aday Din Gorevlilerine Verilecek İstihkaklar
Harclık
MADDE 5- (1) Aday din gorevlilerinden mesleki eğitim alanı;
a) Vaiz olanlara (7.000),
b) İmam-hatip olanlara (6.000),
c) Kur'an kursu oğreticisi olanlara (6.000),
c) Muezzin-kayyım olanlara (5.000),
gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın, her ay harclık odenir.
(2) Aday din gorevlileri, Akademi merkezlerinde eğitime başladıkları tarihten itibaren harclık almaya hak kazanırlar.
(3) Harclıklar aybaşında peşin olarak Akademi merkezleri tarafından odenir.
Genel sağlık sigortası ve prim odeme zamanı
MADDE 6- (1) Aday din gorevlileri, mesleki eğitim suresince genel sağlık sigortalısı sayılırlar. Bu kapsamda sağlık kuramlarının muayene ve tedavi hizmetlerinden faydalanırlar. Bu kişilerin genel sağlık sigortası primleri, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82 nci maddesine gore belirlenen prime esas gunluk kazanc alt sınırının otuz gunluk tutan uzerinden Başkanlık butcesinden odenir.
(2) Aday din gorevlilerinin, 5510 sayılı Kanunun 3 uncu maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendine gore tespit edilecek eş ve cocuklan ile ana ve babaları da bakmakla yukumlu olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortasından yararlandırılır.
(3) Sosyal Guvenlik Kurumu girişi ve primleri, ilgili Akademi merkezleri tarafından calışma takviminde yazılı olan eğitim doneminin başlangıc tarihi esas alınarak yapılır.
Beslenme
MADDE 7- (1) Aday din gorevlilerinin mesleki eğitim donemlerindeki iaşeleri Başkanlık butcesine bu amacla konulacak odenekten karşılanarak bunlara sabah, oğle ve akşam oğunleri verilir.
Konaklama
MADDE 8- (1) Aday din gorevlilerinin mesleki eğitim donemlerindeki ibateleri, Akademi merkezlerinde sağlanır. Ancak Akademi merkezlerinde yeterli konaklama kapasitesinin bulunmaması halinde 15 inci maddeye gore konaklama ihtiyacları karşılanır.
(2) Konaklama hakkından faydalanmak istemeyen aday din gorevlileri, Akademi Başkanlığının izni ile mesleki eğitimlere gunduzlu devam edebilir. Bu aday din gorevlilerine ayrıca konaklama ucreti odenmez.
(3) Akademi merkezlerinde, aday din gorevlilerinin mesleki eğitimine yonelik konaklamaya dair her turlu tesis ve eşyaların alım, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma, temizleme ve benzeri giderleri, bu amacla konulacak odenek cercevesinde butceden karşılanır.
Ulaşım
MADDE 9- (1) Aday din gorevlilerinin konakladığı yer ile mesleki eğitimin verildiği yer arasındaki şehir ici gidiş-geliş ulaşım ucretleri Akademi tarafından butce imkanları dahilinde karşılanır. Ulaşım giderleri, mesleki eğitim verilen gun sayısı dikkate alınarak, şehir ici ulaşım rayic bedeli uzerinden hesaplanır.
(2) Aday din gorevlileri, şehir ici ve şehirlerarası seyahatlerinde 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Urettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesi cercevesinde yuksekoğrenim kurulularındaki oğrencilere uygulanan ulaşım indiriminden faydalanır. Bu indirimden yararlanmak isteyenlerin ilgili makamlara Akademi merkezleri tarafından verilecek aday din gorevlisi kartını veya aday din gorevlisi olduklarını gosterir resmi yazıyı ibraz etmeleri gerekir.
Ders arac ve gerecleri ile diğer verilecekler
MADDE 10- (1) Aday din gorevlilerine mesleki eğitim programında yer alan temel kaynaklar ile derslerde takip edilmesi planlanan ve yeterliklerini geliştirmeye yonelik Akademi Başkanlığı tarafından okunması uygun gorulen kitap, dergi ve benzeri basılı, gorsel ve dijital materyaller, butce imkanları dahilinde temin edilir ve ucretsiz olarak verilir.
(2) Aday din gorevlilerine, mesleki eğitim suresinde, masrafları Başkanlık butcesine bu amacla tahsis edilecek odenekten karşılanmak uzere bu Yonetmeliğin eki "EK-1 ADAY DİN GOREVLİLERİNE VERİLECEK EŞYA LİSTESF'nde cins ve miktarı gosterilenler verilir.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Mali hakların askıya alınması
MADDE 11- (1) Gecerli bir mazereti olsa dahi bir mesleki eğitim doneminde toplam yedi gun derslere devam etmeyen aday din gorevlilerinden, Akademi Başkanlığınca bir sonraki eğitim programına alınmasına karar verilenler ile doğum sebebiyle izne ayrılanların bir sonraki eğitim programı başlayana kadar bu Yonetmelikte belirtilen mali hakları askıya alınır.
Ara verme zamanlarında Akademi merkezlerinde kalınması
MADDE 12- (1) Mesleki eğitime ara verme zamanlarında kalacak yeri olmayan aday din gorevlilerinin barınma ve beslenme ihtiyacları Akademi merkezleri tarafından karşılanmaya devam edilir.
Mali hakların sona ermesi
MADDE 13- (1) Aday din gorevlilerinden mesleki eğitimini başarıyla tamamlayıp eğitimlerine uygun pozisyonlara atananların, bu Yonetmelik kapsamındaki mali haklan kendiliğinden sona erer.
(2) Aday din gorevlilerinden;
a) Belirlenen program suresi icinde mesleki eğitimleri ve sınavlan başanyla tamamlayamaması,
b) Alım şartlarını kaybetmesi veya bu şartlan taşımadığının sonradan anlaşılması,
c) Atanacakları kadro icin aranan şartlar bakımından mesleğe uygun olmadıklanna Başkanlıkca karar verilmesi,
sebeplerinden biri veya birkacı nedeniyle ilişikleri kesilenlerin mali hakları sona erdirilir.
Mecburi hizmet yukumluluğu ve verilen istihkak bedellerinin geri alınması
MADDE 14- (1) Aday din gorevlilerinden, mesleki eğitimi başarıyla tamamlayıp ataması yapılanlar, mesleki eğitim suresi kadar mecburi hizmetle yukumludur.
(2) Mesleki eğitim sırasında, sağlık nedeniyle eğitimine devam edemeyecekler haric olmak uzere;
a) Mesleki eğitimini tamamlamadan eğitimden cekilenler,
b) Başkanlıkca adaylığına son verilenler,
kendileri icin bu Yonetmelik kapsamında yapılmış bulunan butun giderleri, geri odeme tarihindeki benzer harcamalar karşılığı esas alınarak geri odemek zorundadır.
(3) Ataması yapıldıktan sonra, sağlık nedeniyle gorevini yapmaya devam edemeyecekler haric olmak uzere;
a) Herhangi bir sebeple mecburi hizmet yukumluluğu dolmadan gorevinden cekilenler,
b) Goreviyle ilişiği kesilenler,
kendileri icin bu Yonetmelik kapsamında yapılmış bulunan butun giderleri, geri odeme tarihindeki benzer harcamalar karşılığı esas alınarak gorev yapmadıkları sure ile orantılı olarak geri odemek zorundadır.
Akademi merkezlerinin ihtiyacları
MADDE 15- (1) Akademi merkezleri, aday din gorevlilerinin bu Yonetmelik kapsamındaki istihkaklarının sağlanmasına yonelik olarak ihtiyac duyulan yapım, bakım, onarım, satın alma, kiralama ve benzeri işlemleri, Başkanlık butcesine bu amacla tahsis edilecek odenek cercevesinde ilgili mevzuata uygun olarak Başkanlık merkez birimleri koordinesinde yerine getirir.
Yururluk
MADDE 16- (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 17- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Diyanet İşleri Başkanı yurutur.
EK-1
ADAY DİN GOREVLİLERİNE VERİLECEK EŞYA LİSTESİ