Brent petrolun varili, uluslararası piyasalarda 73,53 dolardan işlem goruyor. Dun 77,59 dolara kadar yukselen Brent petrolun varil fiyatı, gunu 73,71 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolun varil fiyatı, bugun saat 09.22 itibarıyla kapanışa gore yuzde 0,24 azalışla 73,53 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas turu (WTI) ham petrolun varili 69,33 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki duşuşte, dunyanın en buyuk petrol ithalatcısı Cin'de beklenenden zayıf gelen ekonomik verilerin talebin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri artırması etkili oldu.
Zayıflayan talep nedeniyle Cin'in imalat sanayi Satınalma Yoneticileri Endeksi (PMI) mayısta 48,8'e duşerek beklenenden daha hızlı daraldı. PMI, 49,4'luk tahminin gerisinde kalırken, bu rakam nisanda 49,2 seviyesindeydi.
PMI endekslerinde 50'nin uzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler azalmaya işaret ediyor.
OPEC+ grubunun 4 Haziran'daki toplantısında petrol fiyatlarında son donemde yaşanan duşuş nedeniyle uretim kesintilerini artırıp artırmayacağına ilişkin belirsizlik de piyasalarda baskı oluşturmayı surduruyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın gecen hafta yaptığı petrolde satış pozisyonu acanlara "dikkatli olmaları" uyarısı grubun uretim kesintisine gidebileceğine yonelik bir sinyal olarak okunurken, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise OPEC+ grubunun yeni bir petrol uretim kesintisi kararına gitmesinin pek muhtemel olmadığını soylemişti.
Dunyanın en buyuk petrol tuketicisi ABD'de borc limiti krizine ilişkin pozitif haber akışı ise fiyatların aşağı yonlu hareketini kısıtlıyor.
Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, dun yaptığı acıklamada, borc limitinin artırılmasına yonelik tasarının yeterli sayıda Cumhuriyetcinin desteğini alacağından emin olduğunu aktarırken, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Hakeem Jeffries de borc limiti tasarısının gecirilmesine yonelik desteğin kazanılmasına dair bir sorun gormediğini kaydetti.
Brent petrolde teknik olarak 73,78 ile 73,89 dolar aralığının direnc, 73,45 ile 73,23 dolar aralığının ise destek bolgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.