Gayrisafi Yurt İci Hasıla (GSYH) 2023 yılı birinci ceyreğinde %4,0 arttı Donemsel Gayrisafi Yurt İci Hasıla, I. Ceyrek: Ocak-Mart, 2023
Gayrisafi Yurt İci Hasıla (GSYH) 2023 yılı birinci ceyreğinde %4,0 arttı
GSYH 2023 yılı birinci ceyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir onceki yılın aynı ceyreğine gore %4,0 arttı.
Hizmet faaliyetleri 2023 yılı birinci ceyreğinde %12,4 arttı
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı birinci ceyreğinde bir onceki yıla gore zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler %12,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %12,0, finans ve sigorta faaliyetleri %11,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri %8,1, diğer hizmet faaliyetleri %7,8, inşaat %5,1, kamu yonetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,6 ve gayrimenkul faaliyetleri %1,4 arttı. Tarım sektoru %3,8, sanayi ise %0,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir onceki ceyreğe gore %0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılı birinci ceyreğinde bir onceki yılın aynı ceyreğine gore %3,8 arttı.
GSYH 2023 yılının birinci ceyreğinde cari fiyatlarla 4 trilyon 631 milyar 792 milyon TL oldu
Uretim yontemiyle Gayrisafi Yurt İci Hasıla tahmini, 2023 yılının birinci ceyreğinde cari fiyatlarla bir onceki yılın aynı ceyreğine gore %84,4 artarak 4 trilyon 631 milyar 792 milyon TL oldu. GSYH'nin birinci ceyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 245 milyar 464 milyon olarak gercekleşti.
Hanehalkı nihai tuketim harcamaları 2023 yılının birinci ceyreğinde %16,2 arttı
Yerleşik hanehalklarının nihai tuketim harcamaları 2023 yılının birinci ceyreğinde bir onceki yılın aynı ceyreğine gore zincirlenmiş hacim endeksi olarak %16,2 arttı. Devletin nihai tuketim harcamaları %5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %4,9 arttı.
Mal ve hizmet ithalatı 2023 yılı birinci ceyreğinde %14,4 artarken ihracatı %0,3 azaldı
Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının birinci ceyreğinde bir onceki yılın aynı ceyreğine gore zincirlenmiş hacim endeksi olarak %14,4 artarken ihracatı %0,3 azaldı.
İşgucu odemeleri 2023 yılı birinci ceyreğinde %126,1 arttı
İşgucu odemeleri, 2023 yılının birinci ceyreğinde bir onceki yılın aynı ceyreğine gore %126,1 arttı. Net işletme artığı/karma gelir %48,7 arttı.
İşgucu odemelerinin Gayrisafi Katma Değer icerisindeki payı %38,0 oldu
İşgucu odemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer icerisindeki payı gecen yılın birinci ceyreğinde %31,1 iken, bu oran 2023 yılında %38,0 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise gecen yılın birinci ceyreğinde %47,6 iken, 2023 yılı birinci ceyreğinde %38,2 oldu.
İşgucu odemelerinin GSYH'ye oranla daha hızlı artmasının yanı sıra, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili duzenlemelerinin yururluğe girmesiyle birlikte, kıdem tazminatı odemelerinin onemli olcude artış gostermesi, işgucu odemelerinin katma değer icerisindeki payını arttırmıştır. EYT duzenlemesinin etkisi haric bırakıldığında, işgucu odemelerinin Gayrisafi Katma Değer icerisindeki payının yaklaşık %33,5 olacağı tahmin edilmiştir.