
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye gore, gercek kişiler tarafından 2022'de elde edilen ticari kazanc, zirai kazanc, serbest meslek kazancı, ucret geliri, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), menkul sermaye iradı ile diğer kazanc ve iratlar (değer artışı kazancı ve arızi kazanclar) icin yıllık gelir vergisi beyannameleri icin bugun son gun. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mucbir sebep hali ilan edilen yerlerde mukellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, 15 Ağustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos'a kadar odenebilecek. Mucbir sebep hali kapsamında olan mukellefler, bu tarihlerden once vergi beyannamelerini vererek odemede bulunabilecek.
TRT Haber'e gore ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gercek usulde vergilendirilen gelir vergisi mukellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gonderecek.
Vergiler nereye odenecek?
2022'de elde edilen gelirlere ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri uzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte odenecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar odenmesi gerekiyor.
Mukellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması uzerinden, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından, yabancı ulkede faaliyet gosteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer odeme yontemleri ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif odeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden, tum vergi dairelerinden odeyebilecek.
Kira gelirleri bircok kalem indirimde kullanılabilecek
Mukelleflerin bir takvim yılı icinde elde ettiği konut kira geliri, 2022 icin toplam 9 bin 500 liralık istisna tutarını aşanlar, tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brut tutarı 2022 icin 70 bin liralık beyanname verme sınırını aşanlar ile mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 icin 3 bin 800 liralık sınırı aşanlar yıllık beyanname verecek.
Aile bireyleri her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri icin kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlayacak.
Beyannamede, gercek gider yonteminin secilmesi durumunda, bircok gider indirimde kullanılabilecek.
Kiraya veren tarafından odenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansor giderleri, kiraya verilen mal ve haklara ilişkin sigorta giderleri, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulun iktisap yılından itibaren 5 yıl sureyle iktisap bedelinin yuzde 5'i, kiraya verilen mal ve haklar icin odenen vergi, resim, harc ve şerefiyelerle, belediyelere odenen harcamalara katılma payları, gayrimenkul icin yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri gibi bircok kalem kira gelirinin tespitinde indirim olarak kullanılabilecek.
Gelir vergisi mukellefleri, genel ve ozel butceli kamu idareleri, il ozel idareleri, belediyeler, koyler ile kamu yararına calışan dernekler ve cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yuzde 5'ini aşmamak uzere, makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık beyannameyle bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilecek.
Eğitim ve sağlık harcamaları da beyan edilen gelirin yuzde 10'unu aşmaması şartıyla yıllık beyannameyle bildirilecek gelirlerden indirilebilecek.
Emlak ve cevre temizlik vergisi mart-mayıs doneminde odenecek
2023 emlak ve cevre temizlik vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs doneminde odenecek.
Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor.
Konutlara ait cevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte odenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait cevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit surelerinde belediyeye odenmesi gerekiyor.
Soz konusu vergilerin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasım doneminde odenecek.
Mukelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit sureleri icinde odemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları acısından onem taşıyor.