HDP Sozcusu Ebru Gunay, partisinin olağanustu buyuk kongre surecinin başladığını bildirdi. Gunay, parti genel merkezinde duzenlediği basın toplantısında, secim sonrası değerlendirme sureclerini başlattıklarını, oz eleştiri mekanizmasını işleterek hata ve yanlışlardan ders cıkaracaklarını soyledi.
Secim doneminde erteledikleri buyuk kongre surecinin de yeniden işlediğini ifade eden Gunay, "Bu donemin karşılıklı muhasebesini yaparak, sahici ve onarıcı bir eleştiri, oz eleştiri surecinden gecip siyasete taşıdığımız tum iradeyle yeniden buluşarak yuksek bir moralle buyuk kongreye yuruyelim. Bizler icin yeni donem başladı. Orgutlu bir muhasebe surecini buyuk konferans ve kongreyle tamamlayacağız." diye konuştu.
Gunay, olağanustu buyuk kongre tarihini parti kurulları ve halkla yapacakları toplantıların sonucunda belirleyeceklerini kaydetti.
- Demirtaş'ın acıklamaları
Gunay, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başlamadan once ben Genel Merkezimize, cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve secimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim" acıklamasının sorulması uzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
"Cumhurbaşkanlığı adaylığı kendisinin hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi. Kendisiyle yapılan istişarelerde de bir kadın cumhurbaşkanı adayı onerisi vardı. Biz bu sureci orerken de hem Emek ve Ozgurluk İttifakı ile yaptığımız tartışmalarda hem de kendi bileşenlerimizle yaptığımız tartışmalarda şunu ifade ettik; deprem sureciyle birlikte Turkiye siyasetinde yeni bir surec başlamıştır. Dolayısıyla biz de tartışmalarımızı bu cercevede gozden gecirerek bir tutum belirledik. Elbette kendisinin bir HDP'li olarak bizlere yonelttiği eleştiriler ve oz eleştirisi bizim acımızdan kıymetlidir."