Milli Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geciş Sistemi kapsamında 4 Haziran Pazar gunu merkezi sınava girecek oğrencilerin sureci etkili şekilde yonetebilmeleri ve sınav kaygısıyla başa cıkabilmeleri icin uzman rehber oğretmen ve psikolojik danışmanların ceşitli onerilerde bulunduğu broşur hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunce merkezi sınava katılacak oğrenciler icin hazırlanan broşurde şu tavsiyeler yer aldı:
Sınavdan once;
Aileniz ve arkadaşlarınızla vakit gecirebilirsiniz. Motivasyonunuzu yuksek tutmalı ve moralinizi bozacak durumlar ve kişilerden uzak durmalısınız. Sınavda elinizden geleni en iyi şekilde yapacağınıza yonelik kendinizi motive etmelisiniz. Sınavdan onceki gununuzu yorucu etkinlikler yapmadan normal bir gun gibi gecirmeye dikkat etmelisiniz. Sınav gunu ulaşım suresini ve guzergahını planlayabilmek icin sınava gireceğiniz okulu son gune bırakmadan gidip yerinde gormelisiniz. Uyku duzeninize dikkat ederek yeteri kadar uyumaya ozen gostermelisiniz. Ne gec ne de erken uyumalısınız. Uyumadan once gevşeme ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Beslenme duzeninizi bozmadan sağlıklı ve aşırıya kacmayacak şekilde yemek yemelisiniz. Dengeli bir kahvaltı yapmalı ve alışık olmadığınız gıdaları tuketmekten kacınmalısınız. Hava durumuna uygun ve rahat kıyafetler giymelisiniz. Sınav yerine gec kalmayacak şekilde yola cıkmalısınız. Sınava getirilmemesi gereken eşya, cep telefonu, takı gibi arac gereclerin uzerinizde bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Sınavda yanınızda bulundurmanız gerekeni (kimlik, su vb.) daha onceden hazırlamayı unutmamalısınız. Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler surekli kullandıkları arac gerec ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek. Unutmayın... Sınav stresi normaldir ancak sınav oncesinde yaptığınız hazırlıklar ve sınav sırasında uygulayacağınız stratejilerle bu stresi azaltabilirsiniz. Sınav sırasında;
Soruları anlamak icin gereken zamanı ayırarak ve cevaplarınızı duşunerek başarılı bir sınav sureci gecirebilirsiniz. Sınav sırasında sakin kalmaya ozen gostermeye ve soruları okumaya dikkat edin. Ayrıca, sınav boyunca surenizi verimli kullanarak tum soruları cevaplamaya calışınız. Son olarak sınav olcutlerinin sadece bir değerlendirme olcusu olduğunu ve gercek sizi tam olarak yansıtamayabileceğini unutmayın. Sınavdan sonra ne olursa olsun, sizinle gurur duyacağımızı unutmayın. Kendinize guvenin ve sınavda en iyi performansınızı sergileyin. Hayallerinizi başaracağınıza inancımız tamdır. Unutmayın, her zaman yanındayız ve sizinle gurur duyuyoruz. Başarılar...