Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından Merkez Bankası'nın başına Hafize Gaye Erkan'ın gelmesi bekleniyor. ABD'de yaşayan ve "en genc finans profesoru" unvanını kazanan Erkan'ın kabinenin atanmasının ardından dun ABD'den Ankara'ya geldiği oğrenildi. Erkan, atanması halinde Merkez Bankası tarihindeki ilk kadın başkan olacak. Yurt dışında onemli bir finans kariyerine sahip olan ve dun Turkiye'ye geldiği belirtilen Erkan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi bekleniyor.
Bu universitede iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk oğrenci olan Erkan, "en genc finans profesoru" unvanını kazandı. Erkan, Princeton'ın ardından, ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ta gorev aldı.
Burada yaklaşık dokuz yıl calışan Erkan, devlet idaresine gecen First Republic Bank'ta tepe yoneticisi olarak yer aldı. ABD merkezli mucevher şirketi Tiffany & Co.'da da iki yıl yonetim kurulu uyeliği yapan Erkan, halen kuresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'da yonetim kurulu uyesi olarak gorev yapıyor.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM!
Ote yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim toreni duzenlendi. Nureddin Nebati, gorevi Mehmet Şimşek'e devretti. Nebati ve Şimşek devir teslim toreninde onemli acıklamalarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim toreni gercekleştirildi. Sayın Nureddin Nebati devir teslim sırasında onemli acıklamalarda bulundu. Nebati'nin konuşması şu şekilde:
"Milletimize hizmet yolunda, 2 Aralık 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccuhleriyle devralmış olduğum Hazine ve Maliye Bakanlığı bayrağını yeni donemde, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Sayın Mehmet Şimşek'e bugun devretmek uzere bir aradayız.
AK Parti'nin kuruluşundan bu yana teşkilatta altif calışmış biri olarak bizler her zaman milletimize hizmet etmeyi, ulkemize eser hizmet kazandırmayı en temel vazifemiz olarak gormeyi surdureceğiz. Bu anlayışla sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğnde 3 donem milletvekilliği, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi bircok gorevi ifa etmek icin gayret gosterdim.
Sayın Bakanımızın yeni donemde başarılı olacağına inancım tamdır. Durmak yok yola devam ediyerek sizleri muhabbetle selamlıyorum, rabbim Kabine'yi, sayın Cumhurbaşkanımızı, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi bir yuku tekrar uzerine alarak kutlu davada buyuk gayret sarf edecek olan değerli Bakanıma guzel kararlar vermesi nasip olsun diye dua ediyorum."

MEHMET ŞİMŞEK: ENFLASYONUN TEK HANELİ RAKAMLARA DUŞURULMESİ ONEM TAŞIMAKTADIR
Mehmet Şimşek'in acıklamaları şu şekilde: "Değerli Bakanımızdan gorevi devralma torenimize katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkur ediyorum. Bayrak ve hizmet yarışında değerli emaneti şahsıma tevdi eden sayın Cumhurbaşkanımıza şukranlarımı arz ediyorum. Kuresel zorlukların devam ettiği, 14 milyon vatandaşımızı etkileyen deprem felaketinin yaşandığı donemde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı gorevini buyuk bir fedakarlıkla ifa eden sayın Bakanımıza teşekkur ediyorum.
Hukumetimizin temel hedefi toplumsal refahı artırmaktır. Onumuzdeki donemde bu hedefe ulaşmada, şeffaflık, surdurulebilir yuksek buyume icin mali disiplinin tesis edilmesi, fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orda vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara duşurulmesi her alanda ongorulebilirliğin artırılması ulkemiz icin hayati onem taşımaktadır.
'MERKEZ BANKA'MIZA DESTEK OLMAK TEMEL POLİTİKAMIZ OLACAK'
Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Banka'mıza enflasyonla mucadelede destek olmak temel politikamız olacaktır.

En buyuk yardımcım Bakanlığımızın değerli kadroları olacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı guclu insan kaynağı ve liyakatlı kadroları ile her zaman on planda olmuştur. Attığımız her adım aldığımız her kararın ulkemize duyulan gorevi ve istikrarı guclendirmeye devam etmesi onem arz etmektedir.
Bugun sayın Bakanımızdan devraldığımız bu bayrağı daha yukarı cıkarmak icin geceli gunduzlu calışacağız.
Konuşmama son verirken, mayıs ayında yapılan secimlerde yuksek katılım sağlayarak demokratik tercihini guclu bir şekilde ifade eden, sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhur İttifakına guven tazeleyen aziz milletimize teşekkur ediyorum."
İŞTE MEHMET ŞİMŞEK'İN İLK MESAJININ ŞİFRELERİ
Peki Şimşek'in ilk acıklamalarının şifreleri neler? Bundan sonraki surecte hangi ekonomi politikaları uygulanacak? Piyasalar Mehmet Şimşek'in goreve getirilmesini nasıl fiyatlayacak? Konuyla ilgili Uludağ Universitesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Filiz Eryılmaz, CNN Turk canlı yayınında onemli acıklamalarda bulundu. Eryılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'KABİNE EKONOMİ AĞIRLIKLI'
"Piyasa Mehmet Şimşek'in geleceğini bekliyordu. Piyasanın beklediği şekliyle oldu. Mehmet Şimşek ismi doğru bir isim. Bu sorunlara care olabilecek en doğru isimlerden biri. Piyasa şunu merak ediyordu? Hangi politikalarla yola devam edeceğiz. Var olan politikalar korunacak, bir revizyon mu olacak? Yoksa sert bir şekilde ortadoks politikalara donuş mu olacak?
Kabine'ye baktığımız zaman ekonomi ağırlıklı bir kabine olduğunu goruyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın Cevdet Yılmaz olması onemli.
MEHMET ŞİMŞEK'İN İLK ACIKLAMASI NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
İş dunyasının yorumları da olumlu, Kabine uyeleri ile ilgili ilk adımlar olumlu. Sayın Mehmet Şimşek'in ilk mesajları cok onemli. Piyasaların beklendiğinden bir miktar daha ortadoks politikaya vurgu olduğunu soylemek yanlış olmaz, piyasalar yarın bunu olumlu fiyatlayacaktır.
İlk acıklamalar piyasaların beklediğinden guclu diyebilirim. Haliyle bu piyasalara olumlu yansıyacaktır diye duşunuyorum.
İlk mesajlara baktığımızda doviz talebini kısıcı ani onlemlerin alınması gerektiğini biliyoruz. Cari acık azaltılacak mesajı bunun cok net bir gostergesi. İthalat tuketimi olmak uzere, buraların kısılacağı, faizlerin artmasına izin verileceği, makroihtiyati adımlarla dış ticareti azaltma onlemi alacağız.
Hem yabancıyı cekmek, guven ve istikrar ortamını yaratma adına en cok onaylanan politikalara vurgu yaptığını goruyoruz."
Bakan Şimşek, MB icin onerdiği Gaye Erkan ile goruştu