Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanı Vedat Işıkhan gorevi devraldığı torende "Calışanların refahını artırmak en onemli gorevimiz olacak" dedi. Bakanlıktaki devir teslim toreni burokratlar ve Bakanlık calışanlarının katılımıyla yapıldı.
Işıkhan, torende yaptığı konuşmada, nobet değişimi icin bir arada bulunduklarını belirterek, "Her şeyden once bana, aziz milletimize ve devletimize hizmet etme fırsatı verdiği icin Allah'a sonsuz hamd ediyorum. Boyle muhim bir gorevi şahsıma tevdi ettiği icin Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye şukranlarımı sunuyorum." dedi.
Vedat Bilgin'in bu goreve geldiği gunden itibaren cok onemli işlere imza attığını vurgulayan Işıkhan, millete doğrudan dokunan, milletin beklenti icinde olduğu bircok konuda başarılı adımları attığını soyledi.
Işıkhan, gerek asgari ucret duzenlemesi gerek toplu sozleşmeler gerekse EYT gibi hayati konularda milletin beklentilerini karşılayacak cozumlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iradesi ve Bakan Bilgin'in gayretleriyle ulaşıldığını dile getirerek, Vedat Bilgin'e teşekkur etti. Işıkhan, "Bundan sonra kendisinden devraldığımız bayrakla, Cumhurbaşkanı'mızın onculuğunde Turkiye Yuzyılı vizyonuyla 21 yıldır olduğu gibi inşallah ulkemize ve milletimize hizmet etmeyi surdureceğiz." ifadelerini kullandı.
- "Calışanların yasam kalitesini artırmak en onemli gorevimizdir"
Bakan Vedat Işıkhan "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve Cumhur İttifakı'nın zaferiyle sonuclanan kritik secim surecini geride bıraktıklarını, Turkiye Yuzyılı vizyonunun milletten onay aldığını belirterek, şoyle devam etti:
"Bizler de Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı olarak atacağımız adımlarla, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın onculuğunde Turkiye'yi dunyada hak ettiği konuma ulaştıracak calışmaları ortaya koymaya devam edeceğiz.
Tum calışanlarımızın yaşam kalitesini ve refahlarını artırmak en onemli gorevimizdir. Sayın Bakanımızın bıraktığı yerden projeleri ve programları devam ettirerek, ustune yeni proje programlar ekleyerek inşallah yolumuza devam edeceğiz. Calışmalarımızı hem Cumhurbaşkanı'mızın talimatları doğrultusunda hem de kabine uyelerimizin, milletvekillerimizin, universitelerimizin, sendikalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve diğer ilgili paydaşlarımızın katkılarıyla, işbirliğiyle surdureceğiz. İnşallah, ulkemizi ve milletimizi hep birlikte daha iyiye daha ileriye taşıyacağız. Turkiye Yuzyılı'na yakışacak bir calışma hayatını, sosyal guvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata gecirmek icin gayret edeceğiz."
- "Aktif istihdam politikalarını surdurmeye gayret edeceğiz"
Calışma hayatında koruyucu ve onleyici hizmet ve politikalara daha cok yer vereceklerini belirten Işıkhan, iş kazaları ve meslek hastalıkları, iş sağlığı ve guvenliği, calışan hakları gibi konularda aktif calışmalar yapılacağını soyledi.
Işıkhan, calışanların haklarını korumaya devam edeceklerini, engellilerin, genclerin ve kadınların calışma hayatında daha fazla yer almaları icin aktif istihdam politikalarını surdurmeye gayret edeceklerini anlattı. Işıkhan, "Ozetle, Turkiye Yuzyılı'na yakışacak şekilde memurlarımızı, işcilerimizi, emeklilerimizi, işverenlerimizi, tum calışanlarımızı koruyacak bir anlayışla sureci yonetmek arzusundayız." dedi.
Sendikalar, işciler, emekliler, iş verenlerle birlikte her kesimin memnuniyeti icin azami hassasiyet gostererek, bu surecleri başarıyla neticelendireceklerini ifade eden Işıkhan, şunları kaydetti:
"Bir yandan ulkemizin istihdamına ve buyumesine katkı sağlamak, diğer yandan işci, memur, emeklilerimizin gelir seviyesini korumak ve artırmak icin optimum noktayı yakalayabilmek icin gereken ne varsa yapacağız. İşimizi yaparken yegane rehberimiz, elbette ki Sayın Cumhurbaşkanı'mızdır. Onun cizdiği ekonomik model olan uretim, istihdam ve ihracat ve buyume hedeflerine adım adım yaklaşıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha Sayın Bakanımıza, milletimize ve devletimize yaptığı onemli hizmetlerden dolayı gonulden teşekkur ediyorum. Rabb'im, kendilerinin de bizlerin de yar ve yardımcısı olsun.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da şahsıma olan guveni ve teveccuhu icin tekrar şukranlarımı sunuyorum. İnşallah surec hayırlı olur, Vedat hocamdan Sosyal Politikalar Kurulu'nda calışırken cok şeyler oğrendik. Kendilerini teşekkur ediyorum, emekleri icin de saygılarımı sunuyorum."
- "Turkiye, buyuk bir ulkenin adıdır ve buyuyerek yoluna devam edecektir"
Bakanlık gorevini devreden Vedat Bilgin de Işıkhan ile yaklaşık 3,5 yıl Sosyal Politikalar Kurulu'nda birlikte calıştıklarını belirterek, bu donemde cok onemli işler yaptıklarını anlattı.
Calışma hayatının cok kapsamlı sorunları olduğunun altını cizen Bilgin, bu sorunların bir kısmının yapısal bir kısmının ise aktuel olduğunu belirtti. Bilgin, aktuel sorunların hic bitmeyeceğini ifade ederek, "Bu aktuel sorunlar calışma hayatının da gundelik siyasetin de bir parcası. Cunku sorunlar cozuldukce yeni sorunlar ust uste geliyor." diye konuştu.
Birlikte calıştığı herkese teşekkur eden Bilgin, şunları soyledi:
"Cok buyuk sorunların ustesinden geldik. Ben oğrenciydim, bir atolyenin duvarına 'Asgari ucretten vergi alınmasın' yazısı yazmıştım. Bunu, rahmetli Başbakan Ecevit parti ve hukumet programına koydu ama bu sorunu cozmek bize nasip oldu. Sadece asgari ucret vergi dışı bırakılmadı, aynı zamanda butun ucretlilerin asgari ucret duzeyindeki gelirleri vergi dışı bırakıldı. Bunu gercekleştirdik, bunun icin cok mutluyum.
Bir EYT meselesi vardı, nereye gitsek bununla karşılaşıyorduk. Calışma arkadaşlarımızla calıştık, araya pandemi girdi. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza pandemiden sonra raporu ilettim. Bakan olunca da meseleyi onumuzde bulduk. Dolayısıyla onu da cozme fırsatı bulduk. Maliyeti cok yuksekti. Asgari ucretin vergi dışı bırakılmasının maliyeti o gunku rakamlarla 90 milyardı, EYT'nin maliyeti ise yaklaşık 120 milyardı, buyuk rakamlar bunlar. Turkiye'nin ekonomik bakımdan en zor olduğu donemde bu tur sosyal meseleleri cozmek cok kolay bir iş değildir. Burada ekonomik ve sosyal meseleler arasındaki ilişkiyi kurmak acısından Sayın Cumhurbaşkanı'mızın verdiği destek ve ortaya koyduğu siyasal yaklaşım bizim calışmalarımızı kolaylaştırdı ve mumkun hale getirdi. 3600 meselesi var, kamu calışanlarının ek gostergesi 5 milyonu aşkın insanı kapsayacak şekilde genişletme fırsatını bulduk, gecici işcileri gecici işci olmaktan cıkardık, sozleşmeli personele kadro tahsisi yaptık."
- "Sorunlara guclu şekilde cevap vereceğine inanıyoruz"
Bilgin, daha cozulecek bircok sorun olduğuna işaret ederek, "Vedat hocamızın onune de bircok sorun gelecek. İnanıyoruz ki o da aynı şekilde guclu bir şekilde bunlara cevap verecek." dedi.
Son acıklanan rakamlara gore Turkiye'nin yuzde 4 buyuduğunu vurgulayan Bilgin, bunun Turkiye'nin gucunu gosterdiğini bildirdi. Bilgin, "Cumhuriyet'imizin 100. yılında Turkiye Yuzyılı'nı yaratmak ve inşa etmek icin buyumenin devam etmesi lazım. Bu buyume devam ederken, emekcilerin, calışanların bu buyumeden pay alması onemli. Yuzde 4'luk buyume acıklandığında, emekcilerin milli gelirden aldığı pay ilk defa yuzde 38'e cıktı. Turkiye, buyuk bir ulkenin adıdır ve buyuyerek yoluna devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi EYT uzerinden emekli ettiklerini anlatan Bilgin, cok az kişinin kaldığını, onların da dosyalarının birleştirildiğini, bunun da cozumleneceğini soyledi.
Bugun Bakanlık gorevini Işıkhan'a devrettiğini ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:
"Bu benim icin cok mutlu bir devir, cunku guvendiğimiz, tanıdığımız ve hem calışkanlığına hem bilimsel kapasitesine tanık olduğumuz ve guvendiğimiz bir arkadaşımız, kardeşimiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bana bu gorevi verdiği zaman 'Vedat Bey, bu ulkenin bir kuruşuna, 1 dolarına sahip cıkacaksın.' dedi. Biz, bu sorumlulukla goreve başladık, bu sorumlulukla bu gorevi şimdi aynı bilince sahip olan bir arkadaşımıza, kardeşimize, Sayın Bakanımıza devretmenin huzuru icindeyim."