Brent petrolun varili, uluslararası piyasalarda 76,33 dolardan işlem goruyor. Dun 78,73 dolara kadar yukselen Brent petrolun varil fiyatı, gunu 76,71 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolun varil fiyatı, bugun saat 09.16 itibarıyla kapanışa gore yuzde 0,5 azalışla 76,33 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas turu (WTI) ham petrolun varili 71,69 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki duşuşte, Suudi Arabistan'ın son yıllardaki en buyuk uretim kesintisini acıklamasıyla ortaya cıkan arz endişelerine rağmen devam eden kuresel ekonomik endişeler etkili oldu.
Suudi Arabistan, pazar gunu gercekleştirilen 35'inci OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nın ardından, temmuzda petrol uretiminde gunluk 1 milyon varil ek kesintiye gitme kararı acıkladı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ek kesinti kararının duruma gore uzatılabileceğini soyledi.
Toplantıda uye ulkeler bu yılın sonuna kadar mevcut uretim kesintisinde bir değişikliğe gitmezden, 2024'te toplam uretimini 40 milyon varil seviyesinde tutma kararı aldı.
Ancak, Fed'in gelecek donemde izleyeceği para politikası adımları yatırımcıların odağında olmayı, makroekonomik veriler de karışık sinyaller vermeyi surduruyor.
Dun ABD'de acıklanan verilere gore, Tedarik Yonetim Enstitusu (ISM) hizmet sektoru Satınalma Yoneticileri Endeksi (PMI), mayısta aylık bazda 1,6 puan azalışla 50,3'e duşerken, fabrika siparişleri nisanda yuzde 0,4 artsa da ongoruleri karşılayamadı. Soz konusu veriler talep endişelerini guclendirerek fiyatları baskılıyor.
Piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziranda faiz oranlarını artırıp artırmayacağına ve dunyanın en buyuk petrol ithalatcısı Cin'in carşamba gunu acıklanacak mayıs ayı ticaret verilerine odaklandı.
Ote yandan, yaz seyahat sezonun yaklaşması da gelecek aylarda benzin ve jet yakıtı talebinin artacağına yonelik beklentileri kuvvetlendirerek fiyatları destekleyen bir unsur oldu.
Brent petrolde teknik olarak 76,54 ile 76,74 dolar aralığının direnc, 76,21 ile 76,08 dolar aralığının ise destek bolgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.