Radyo ve Televizyon Ust Kurulu (RTUK), secim yayınları dolayısıyla FOX TV ve Halk TV'ye ust sınırdan idari para cezası verdi. Tele 1 ve Flash TV de ceza aldı. RTUK, haftalık olağan toplantısında izleme raporlarını goruştu. Masadaki raporlar ağırlıklı olarak secim yayınlarına ilişkin oldu.
FOX'un secim gecesi yayınında program konuğu Ciğdem Toker'in soylemleri mueyyide konusu oldu. Yayında Toker'in "Aslında şu an bir hukuk devletinin normlarını, standartlarını taşımıyor bu ulke. Bu yonetim taşımıyor yani. Dolayısıyla dediğim gibi serbest secimlerle bir siyasal iktidar el değiştirebilir mi sorusu artık kritik bir soru haline gelmiştir. Bence bu bağlamda biraz da aslında şunu demek istiyorum; demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir" şeklindeki sozleri kamuoyunda da tepki toplamıştı. İlgili uzman raporunu ele alan Ust Kurul, yayıncı kanalın yasa ihlali yaptığını tespit ederek, FOX TV'ye ust sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
Halk TV'deki sozler de ceza aldı
Halk TV'te İsmail Kucukkaya'nın sunduğu "Yeni Bir Sabah" programına konuk olan Zafer Partisi Genel Başkanı Umit Ozdağ'ın demokrasi karşıtı ifadeleri de RTUK radarına takıldı. Ozdağ'ın "Ama secimin sonucuna politik olarak saygım yok, olmayacak da. Cunku yanlış bir tercih kullanıldı" sozleri yayıncı kanal Halk TV'ye yaptırım getirdi. RTUK, Halk TV'ye ust sınırdan idari para cezası mueyyidesi uyguladı.
Tele 1'in senaryoları da yaptırıma uğradı
Secim icin sihirli, ozel oy pusulalarının hazırlandığı, muhalefete verilecek oyların sandıklar kapandıktan sonra buharlaşacağı ve yerine iktidar oylarının belireceği şeklindeki beyanlar Tele 1'e pahalıya patladı. "18 Dakika" programındaki Merdan Yanardağ'ın sozlerini inceleyen Ust Kurul, yayıncılık ilkelerini ihlal eden kanala idari para cezası yaptırımı uyguladı.
Tele 1'in başka bir secim yayınında sandık sonuclarına ilişkin acıklamaları RTUK izleme uzmanları tarafından raporlaştırıldı. Yayında Merdan Yanardağ'ın "Şimdi ben bu sonucların meşruiyetinin son derece tartışmalı olduğunu duşunuyorum" şeklindeki ve buna benzer beyanlarını değerlendiren Ust Kurul, toplantıda Tele 1 hakkında usulsuz tele-alışveriş yayınlarından dolayı da yaptırım kararı aldı.
Enginyurt yayını Flash Haber'e ceza getirdi
Milletvekili Cemal Enginyurt'un Flash Haber'deki acıklamaları yayıncı kanala yaptırım getirdi. Cumhurbaşkanı adayı Sinan Ogan'a ilişkin acıklamalarda bulunan Enginyurt'un ifadelerini ekrana taşıyan Flash Haber, idari para cezası mueyyidesi aldı. Ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında yaşayan kacak Erk Acarer'in yayın konuğu yapılması ve Acarer'in iddiaları da Flash Haber'e ceza getirdi.