Fetullahcı Teror Orgutu (FETO) irtibatı nedeniyle meslekten ihrac edilen eski Gazi Universitesi Rektoru Prof. Dr. Suleyman Buyukberber, "uye olmamakla birlikte silahlı teror orgutune yardım etmek" sucundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına carptırıldı. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Buyukberber ve avukatı katıldı.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Selim Karakuzu, onceki celse dosyaya sunulan esas hakkında mutalaaya karşı savunma yapması icin sanık Buyukberber'e soz verdi.
Buyukberber, FETO'nun 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir sure sonra gozaltına alındığını, aradan gecen yaklaşık 7 yıl boyunca orgut uyesi olduğuna dair dosyaya somut bir delil sunulamadığını iddia etti.
Rektorluk yaptığı donemde FETO mensuplarının universitede kadrolaşmasına izin verdiği iddiasının gerceği yansıtmadığını, o donemki atamaların mevzuata uygun yapıldığını savunan Buyukberber, şoyle devam etti:
"Darbe girişiminden sonra ihrac edilen personelin bir kısmı aklandı. Atamalarda rektor olarak sadece 'olur' imzası attım. Atamalar, bana gelene kadar 50 kişinin onunden geciyordu. Sadece gorevim nedeniyle kanun ve yonetmeliğe uygun olarak attığım imza dolayısıyla yıllar sonra ağır cezada yargılanacağımı bilemezdim. KHK ile ihrac edilen kişilerle benim aramda hicbir ilişki yoktur. Onların ihrac olması benim acımdan delil olamaz. Benim donemimdeki 802 atamanın iznini YOK verdi. Kadro talepleri de dekanlıklardan geldi. Onlar bu taleplerinden dolayı sorumlu tutulmadı."
Buyukberber, orgut uyeliği icin delil sayılan ByLock kullanıcısı olmadığını, orgutun finans kurumu Bank Asya'da hesabının bulunmadığını, ayrıca orgut ile irtibatının olduğuna dair tanık beyanı da bulunmadığını soyledi.
FETO ile hicbir donem irtibatının olmadığını, aksine orgute karşı mucadele verdiğini iddia eden Buyukberber, beraatını talep etti.
Sanık avukatının da beyanını alan mahkeme heyeti ardından kararını acıkladı.
Buna gore sanık Suleyman Buyukberber, "uye olmamakla birlikte silahlı teror orgutune yardım etmek" sucundan takdiri indirim ile 3 yıl 9 ay hapis cezasına carptırıldı.

Kısa kararda, Buyukberber'in, FETO'nun, Gazi Universitesinde kadrolaşmasına musaade ederek, orgut mensuplarının etkin rol almasının onunu actığı belirtildi.
- Yargılama sureci
FETO'nun 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 5 gun sonra gozaltına alınan Buyukberber, iki hafta sonra cıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Mahkeme aşamasında tutuksuz yargılanmak uzere tahliye edilen Buyukberber, 672 sayılı KHK ile kamu gorevinden ihrac edildi.
İddianamede Buyukberber'in, gorevi boyunca 95'i ByLock kullanıcısı olmak uzere orgutle bağlantılı yuzlerce kişiyi universitede işe başlattığı, bu durumun tanık beyanlarıyla desteklendiği bilgisine yer verilmiş, bu kapsamda Buyukberber'in, "silahlı teror orgutune uye olmak" sucundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.