Milli Eğitim Bakanlığı, rehberlik oğretmeninin yuksek lisans oğrenimine bağlı olarak ders niteliğinde yonetim gorevi karşılığı yararlandığı ek ders ucretinin %7 artırımlı odenip odenmeyeceği hususunda goruş yazısı yayımladı. Bilindiği uzere, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10'uncu maddesinin (d) bendinde; her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları rehber oğretmenlerinin, ilgili mevzuat hukumleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yonetim, denetim, eğitim ve oğretim gibi gorevlerinden haftada 18 saatinin ders niteliğinde yonetim gorevi sayılacağı ve fiilen gorev yapmaları koşuluyla karşılığında ders yılı suresince ek ders ucretinden yararlandırılacakları hukme bağlanmıştır.
Diğer taraftan 25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmenin "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" bolumunun "Lisansustu oğrenim goren oğretmenlere ilave ek ders ucreti" başlıklı 8'inci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler icin odenecek ek ders ucretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı odenir." hukmune yer verilmiştir.
Hukumde net olarak belirtildiği gibi soz konusu artırımlı odeme, fiilen girilen dersler bakımından ongorulmuştur.
Ote yandan 14.08.2020 tarihli ve 31213 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliğinin "Rehber oğretmen/psikolojik danışmanın gorevleri başlıklı" 21'inci maddesinde; rehberlik oğretmeninin gorevleri munhasıran sayılmış, bunların arasında ders okutma gorevine yer verilmemiştir. Dolayısıyla rehberlik oğretmenlerinin fiilen derse girmeleri soz konusu değildir.
Ayrıca 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 220/A maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde; yururlukte bulunan mevzuatın mali hukumlerinin uygulanmasını yonlendirmek, bu konuda ortaya cıkabilecek her turlu meseleyi cozmek ve tereddutleri gidermek Hazine ve Maliye Bakanlığının gorevleri arasında sayılmıştır.
Bu yetkiye istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığının mali konulara ilişkin goruşleri, aralarında Bakanlığımızın da bulunduğu tum kamu kurum ve kuruluşları bakımından bağlayıcı niteliktedir.
Bu bağlamda, daha once bir orneği11.09.2012 tarihli ve B.08.0.İKG.0.05.00.00-869-42188 sayılı yazımız ekinde Valiliğinize de gonderilen Hazine ve Maliye Bakanlığının konu hakkındaki goruşunu iceren Hazine ve Maliye Bakanlığının 31.08.2012 tarihli ve B.07.0.BMK.0.22.115920-8-9310 sayılı Yazısı ile bir orneği ekte gonderilen Hazine ve Maliye Bakanlığının 03.04.2023 tarihli ve E-27998389-110.01.15-2044946 sayılı yazısında ozetle; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10'uncu maddesine gore odenen "Ders niteliğinde yonetim gorevi" karşılığı gibi fiilen ders ve ek derslere girilmeksizin odenmekte olan ek ders ucretlerinin artırımlı olarak odenmesine imkan bulunmadığı belirtilmiştir.
Nitekim Kamu Denetciliği Kurumunun, aynı konu hakkındaki bir orneği ekte gonderilen Kamu Denetciliği Kurumunun 07.12.2022 tarihli ve 2022/15836-S.22.24187 sayılı yazısında; "Ders niteliğinde yonetim gorevi" karşılığı gibi fiilen ders ve ek derslere girilmeksizin odenmekte olan ek ders ucretlerinin bu kapsamdaki artırımlı odemeden yararlandırılmama işleminde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı belirtilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 25.05.2023 tarih ve 76856532 sayılı goruş yazısında; "Bu nedenle ilgilinin, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10'uncu maddesi kapsamında "Ders niteliğinde yonetim gorevi" karşılığında yararlandığı haftada 18 saat ek ders ucretinin yuksek lisans oğrenimine bağlı olarak artırımlı odenmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Ayrıca şahsa munhasır yargı kararlarına bağlı olarak başkaları adına aynı doğrultuda işlem tesis edilmesi de mumkun bulunmamaktadır." acıklamalarına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Editorun notu; Kazanılan mahkeme kararları uzerine rehber oğretmenlere yuksek lisansa bağlı ek dersler artırımlı odenir mi? sadece mahkemeyi kazanan rehber oğretmene odenir. Bu konuda bircok kazanılan mahkeme kararı bulunmaktadır. Bu durumdaki rehber oğretmenlerin bireysel dava acmaları gerekmektedir.
İşte o kararlardan bazıları;
Fiilen derse girme imkanı bulunmayan rehber oğretmenlere yuksek lisansa bağlı artırımlı ek ders odenmeli!
Lisansustu eğitim goren rehber oğretmenlerle ilgili onemli karar

Ahmet KANDEMİR