Tutuksuz yargılanan 6 sanık hakkındaki adli kontrol şartı kaldırıldı İzmir'in Menderes Belediyesine yonelik yurutulen yolsuzluk soruşturması kapsamında aralarında eski Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın bulunduğu 6 sanığın yargılanmasına başlandı.
İzmir 19. Ağır Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmaya, tutuksuz yargılanan aralarında Kayalar'ın da olduğu 5 sanık ve taraf avukatları katıldı. Sanık N.E. ise sağlık sorunları nedeniyle mahkemeye mazeret bildirdi.
Menderes'te inşa edilen luks otele ilişkin yapılan şikayetler uzerine kacak yapıya mudahale etmediği, sureci uzattığı ve ruşvet aldığı iddialarının sorulduğu Kayalar, hakkındaki suclamaları reddetti.
Kendilerine ulaşan ihbar sonucu bolgeye ekipleri gonderdiklerini anlatan Kayalar, otel inşaatı yetkililerinin "kacağa ilişkin durumu duzelteceklerini" soylemesi uzerine beklediklerini ancak sonuclanmayınca inşaatın muhurlendiğini ve para cezası kesildiğini savundu.
Gecikme iddiasının sorulması uzerine ise Kayalar, "Farklı bir uygulamamız olmadı. 10 binlerce metrekarelik inşaat. Pandemi vardı, zaman gecti. Bu surecte otel yetkilileri bizle goruşmek istedi, zaman gecti ama bu surede mudurluğumuz calıştı. Buyuk bir inşaat. İhbar once mudurluğe gider, biz de 'Hemen calışın' diye talimat verdik ve calışma başladı." yanıtını verdi.
Sanık E.G. de tum işleri fatura karşılığı yaptığını savunarak hakkındaki suclamaları kabul etmedi.
"Ruşvete aracılıkla" suclanan Mustafa Kayalar'ın kayınpederi R.D. de otel inşaatıyla ilgili bir surecten haberi olmadığını ileri surdu.
İnşaat sektorunde faaliyet gosterdiğini aktaran R.D, "Villayı 600 bin liraya aldım 1 milyon 400 bin liraya sattım. İşim bu, kar yapıp villayı sattım. Otel inşaatıyla ilgili bilgim yok, yerini bile bilmem. Benim bu villayı aldığımdan damadımın haberi yoktu, kimsenin haberi yoktu." dedi.
Diğer sanıkların savunmalarından sonra avukatlara soz verildi.
Mustafa Kayalar'ın avukatı Murat Aydın, davanın dedikodular uzerine oluşturulduğunu iddia etti.
Mahkeme heyeti, tum sanıkların adli kontrol tedbiri kararlarının kaldırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
- Soruşturma ve operasyonlar
İzmir Emniyet Mudurluğu Mali Suclarla Mucadele Şubesi ekiplerince yurutulen operasyonda 4 Temmuz'da, "ihaleye fesat karıştırma" sucu kapsamında "cop toplama, iş makinesi ve arac kiralama ihalelerinde usulsuzlukler yapılarak yaklaşık 10 milyon liralık kamu zararının oluşmasında sorumlulukları bulunduğu" iddiasıyla 28 kişi gozaltına alınmıştı.
Bu soruşturma kapsamında elde edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda "bir otelin, imar planına aykırı şekilde yapılmasına izin vererek ruşvet aldıkları" iddiasıyla Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve meclis uyesi E.G. ile otelin muduru ve mimarlık şirketinin sahibi gozaltına alınmıştı.
Şupheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Kayalar gorevden uzaklaştırılmıştı.