Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son atamayla birlikte sadece bizim donemimizde goreve başlayan oğretmen sayısı 800 bini buldu. İhtiyac duyulan alanlarda oğretmen atamalarını surdureceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haydarpaşa Lisesi'nde duzenlenen 2022-2023 Eğitim Oğretim Yılı Karne Dağıtım Toreni'nde yaptığı konuşmada, yaklaşık 89 yıllık tarihiyle ulkenin en koklu eğitim oğretim kurumlarından biri olan Haydarpaşa Lisesi'nde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu vurguladı.
Bugun başarıyla tamamladıkları 2022-2023 eğitim oğretim yılının eğitim camiasının tum paydaşları icin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Ulkemizin dort bir koşesinde şu an karne sevinci yaşayan evlatlarımızın tamamını tebrik ediyor, hepsinin tek tek alınlarından opuyorum." dedi.
Erdoğan, her eğitim oğretim yılı sonunda tıpkı Haydarpaşa Lisesi'nde olduğu gibi bilgili, kulturlu, ahlaklı, vicdanlı ve ozguven sahibi nesillerin yetiştiğini gormenin haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, sozlerini şoyle surdurdu:
"Oğrencilerimizle her buluşmamızda geleceğimize daha umutla cok daha buyuk bir guvenle bakıyoruz. Evlatlarımızın sesine kulak verdikce Turkiye'nin aydınlık yarınlarına olan inancımız da katlanarak artıyor. Buna vesile olanların başında hic şuphesiz oğretmenlerimiz gelmektedir. Daha 5-6 yaşından itibaren evlatlarımızı kendilerine emanet ettiğimiz oğretmenlerimiz, eğitim sistemimizin omurgasıdır. Oğretmen, bizim kulturumuzde sadece bilgiyi aktaran değildir. Oğretmen aynı zamanda oğrencisinin icindeki cevheri ortaya cıkaran bir kaşiftir. Karakterini şefkatle işleyen bir gonul işcisidir. Oğretmenlerimiz bilgileriyle birlikte tecrubeleriyle de evlatlarımızı hayata hazırlayan birer rehberdir."
"Bana bir harf oğretenin 40 yıl kolesi olurum." buyuran Hazreti Ali'nin bu sozuyle esasında bir oğrencinin oğretmenine olan vefa borcunun da sınırlarını cizdiğini ifade eden Erdoğan, ilk emri "Oku." olan bir inancın mensupları olarak, kendilerine bilgi yanında hikmeti, irfanı, ahlakı da aşılayan oğretmenlerin hakkını odeyemeyeceklerini belirtti.
- "Şehit oğretmenlerimizin uğruna canlarını feda ettikleri hasletleri yaşatmayı surdureceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatana, millete ve devlete hayırlı bireyler yetiştirme ulkusuyle gorev yapan tum oğretmenlere şahsı ve milleti adına şukranlarını sundu.
Ellerindeki tum imkanları, evlatlarının eğitimi icin seferber eden anne babaları da canı gonulden tebrik eden Erdoğan, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Bu sene 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sebebiyle ulke ve millet olarak dini ve milli bayramlarımızı biraz buruk geciriyoruz. Bugun de karne almanın sevincini maalesef tam manasıyla teneffus edemiyoruz. Asrın felaketinde toprağa verdiğimiz 50 bini aşkın vatandaşımızın, ozellikle oğrenci ve oğretmenlerimizin acısı hala kalbimizi yakıyor. Bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı niyaz ediyorum. Aybuke Yalcın'dan Necmettin Yılmaz'a 192 şehit oğretmenimizin her birini burada tekrar rahmetle yad ediyorum. İnşallah devlet ve millet olarak şehit oğretmenlerimizin emanetlerine sahip cıkacak, uğruna canlarını feda ettikleri hasletleri yaşatmayı surdureceğiz. Depremden olumsuz etkilenen şehirlerimizi de en kısa surede yeniden ayağa kaldıracağız."

- "2002 yılından beri, her sene butcede aslan payını eğitime ayırıyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turkiye'de 19 milyonu temel eğitim ve ortaoğretimde, 8 milyonu yuksekoğretimde olmak uzere yaklaşık 27 milyon oğrenci bulunduğunu aktardı.
Geleceğin teminatı olan cocukların en guzel şekilde yetişmeleri icin ellerindeki imkanları seferber ettiklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"2002 yılından beri, her sene butcede aslan payını eğitime ayırarak, mevcut derslik sayımızı iki katına cıkartarak, okullarımızı en son teknolojiye sahip eğitim altyapısına kavuşturarak, ders kitaplarından yardımcı kaynaklara, oğrencilerimizin ihtiyac duyduğu eğitim materyallerini ucretsiz dağıtarak, oğretmenlerimizin mali ve ozluk haklarını her gecen yıl geliştirerek, velhasıl evlatlarımızın kaliteli eğitim alması yolunda gereken ne varsa onu yapmaktan cekinmeyerek bu meseleye verdiğimiz onemi gosterdik."
- "Yarının Turkiye'si inşallah sizlerin omuzlarında yukselecektir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gecen ay yaptıkları 45 bin yeni oğretmen atamasıyla mevcut eğitim ordusunu daha da guclendirdiklerini belirterek, "2002 yılında ulkemizde toplam 500 bin oğretmen varken son atamayla birlikte sadece bizim donemimizde goreve başlayan oğretmen sayısı 800 bini buldu. İhtiyac duyulan alanlarda oğretmen atamalarını surdureceğiz. Oğretmenlik mesleğinin itibarını artıracak, oğretmenlerimizin kariyerini geliştirecek projelerimizi yakında kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.
Okulları yazın pırıl pırıl yaparak yeni doneme hazır hale getireceklerini aktaran Erdoğan, oğrencilerin kaliteli eğitim alması, oğretmenlerin gorevlerini gonul huzuruyla yapması icin her turlu cabayı gostereceklerini vurguladı.
Bu yıl 29 Ekim'de Cumhuriyetin 100'uncu yaşını kutlayacaklarını hatırlatan Erdoğan, genclere şoyle seslendi:
"Cumhuriyetimizin 100'uncu yılını biz de Turkiye Yuzyılı vizyonumuzun başlangıc noktası yaptık. Gelecek 5 sene boyunca Turkiye Yuzyılı'nın inşası icin gece gunduz demeden calışacağız. Gozlerinin parıltısında yarının buyuk ve guclu Turkiye'sini gorduğum siz evlatlarımıza her acıdan gurur duyacağınız bir ulke teslim edeceğiz. Bunun icin ebeveyni, oğretmeni, oğrencisiyle hepimize sorumluluk duşuyor. Turkiye'ye guveneceğiz. Kendi potansiyelimize inanacağız. Hayal kurmaktan asla vazgecmeyeceğiz. Hedeflerimizle aramıza kimseyi sokmayacağız. Bu ulkenin bir vatandaşı olmaktan her zaman şeref duyacağız. Tarihi zaferlerle dolu bu milletin mensubu olmaktan hicbir zaman iftihar otesinde bir şey duşunmeyeceğiz. Okuyacağız, araştıracağız, sorgulayacağız, calışacağız. Bizi biz yapan değerlere ve koklerimize cok sıkı sahip cıkacağız. Bunları yaparsak Allah'ın izniyle kimse bizim onumuzu kesemez. Unutmayın yarının Turkiye'si inşallah sizlerin omuzlarında yukselecektir."
- "Yazın kitapla kutuphaneyle okumakla bağlarınızı kesmeyin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğrencilerin bugun aldıkları karnelerinde bir seneki gayretlerinin sonuclarını gorduklerini kaydederek, genclere şu onerilerde bulundu:
"Bir TEKNOFEST gencliği olarak artık uzayla her an ic ice olmayı amac edineceksiniz. Yazın arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle keyifli vakit gecirirken lutfen kitapla kutuphaneyle okumakla bağlarınızı kesmeyin. Tabiatın tum guzelliklerinin onumuze serildiği bu yaz gunlerinde kendinizi sadece ekran başına mahkum etmeyin. Yeni şeyler oğrenme şevkinizin kaybolmasına izin vermeyin.
Sizlere yardımcı olmak uzere cok farklı alanlarda acılmış ucretsiz yaz okullarımız, genclik kamplarımız var. Ama bunu soylerken bir şey daha soylemek zorundayım. Merdiven altı kapkaccılara kendinizi kaptırmayın. Genclik ve Spor Bakanlığımızın, Diyanet İşleri Başkanlığımızın sizlere yonelik calışmaları var. Devletimizin sizlere sunduğu bu imkanlardan en guzel şekilde istifade edeceğinize inanıyorum."
Oğrencileri tebrik ederek, mutlu, huzurlu ve verimli bir tatil gecirmelerini dileyen, oğretmenlere de emekleri icin teşekkur eden Erdoğan, hafta sonu Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'na girecek genclere başarı temennisinde bulundu.