"Sayın Berlusconi, kendine ozgu tavrıyla iş dunyasından siyasete kadar farklı kulvarlarda elde ettiği başarılarıyla gercekten nevi şahsına munhasır bir siyasetciydi. İtalya siyasetini uzun yıllar domine eden Berlusconi'nin geride silinmez izler bıraktığına inanıyorum"- "Kendisiyle Turkiye ve farklı ulkelerdeki futbol maclarını izleme vesilesiyle pek cok kez bir araya geldik. Dostum Berlusconi'nin 2003'te oğlumun nikah şahitliğini yapmasının kişisel hikayemizde farklı bir yeri vardır" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin kendine ozgu tavrıyla iş dunyasından siyasete kadar farklı kulvarlarda elde ettiği başarılarıyla gercekten nevi şahsına munhasır bir siyasetci olduğunu belirterek, "İtalya siyasetini uzun yıllar domine eden Berlusconi'nin geride silinmez izler bıraktığına inanıyorum." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefat eden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi icin İtalya'da yayımlanan Il Messaggero gazetesinde makale kaleme aldı.
"Dostum Berlusconi" sozleriyle başlayan makalede Erdoğan, Berlusconi ile ilk temaslarının 3 Kasım 2002 secimlerinden sonra gercekleştiğini anımsatarak, AK Parti iktidara geldiğinde, okuduğu bir şiirden dolayı siyasi yasaklı olduğunu ve Genel Başkan olduğu Parti'nin secimden zaferle cıkmasına rağmen, siyaset yapma hakkının hukuksuz bir şekilde engellendiği hatırlattı.
Turkiye icerisinde birilerinin, "bu garabeti normal gibi gostermeye calışırken" dunyada buna ilk itiraz eden liderin Berlusconi olduğunu belirten Erdoğan, makalesine şoyle devam etti:
"Dostum Berlusconi bizi arayarak, secim zaferimizi kutladı; siyasi yasağımızın kabul edilemez olduğunu ifade etti ve bizi İtalya Başbakanı sıfatıyla ulkesine davet etti. Sayın Berlusconi ile Roma'da buluştuk, Turkiye-İtalya ilişkilerinden Avrupa Birliği konularına kadar kapsamlı bir goruşme yaptık. Dostum Berlusconi, 'Şu anda Avrupa'daki en iyi dostunuzun evindesiniz. AB'deki başbakan dostlarımı arayacağım ve avukatlığınızı yapacağım.' dedi. Gorevi boyunca da AB'ye uyelik surecimizde ulkemize her zaman destek verdi.
Değerli dostumun guclu duruşu ve hakkaniyetli tavrı tam uyelik muzakere tarihinin alınmasında da belirleyici rol oynadı. Sayın Berlusconi ile iki başbakan olarak gercekten verimli, samimi ve dostane ilişkilerimiz oldu. Turkiye-İtalya munasebetlerinin her alanda derinleşerek, tarihin en yuksek seviyesine cıkmasını sağladık. Turkiye-İtalya ortaklığı savunma sanayinde de cok ciddi ilerlemeler kaydetti. Atak helikopterine ilişkin sozleşmenin imzalanması ile Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı projemizde Sayın Berlusconi'nin ciddi destekleri olmuştu."
- "Kendisi, her zaman hakiki bir dost olarak anılacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO, G-20, G-8, Arap Birliği Zirvesi, Nukleer Guvenlik Zirvesi gibi uluslararası organizasyonlarda da sık sık goruştukleri ve kendisini Turkiye'de bircok defa ağırladığı Berlusconi'nin "dost" kavramının hakkını vermiş bir insan olduğunu, şahsi dostluklarının otesinde kendisinin Turk milletini seven, sayan ve Turkiye'ye cok buyuk kıymet veren bir devlet adamı olduğunu bildirdi.
Berlusconi ile gorevden ayrıldıktan sonra beşeri bağlarını hep koruduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Kendisiyle Turkiye ve farklı ulkelerdeki futbol maclarını izleme vesilesiyle pek cok kez bir araya geldik. Dostum Berlusconi'nin 2003'te oğlumun nikah şahitliğini yapmasının kişisel hikayemizde farklı bir yeri vardır. Bu kadirşinaslığını hicbir zaman unutmadık. Sayın Berlusconi, 2018'de Cumhurbaşkanı secilmem dolayısıyla duzenlediğimiz Goreve Başlama Toreni'ne katılan liderler arasında yer alarak bizi ayrıca onurlandırmıştı. Sayın Berlusconi, kendine ozgu tavrıyla iş dunyasından siyasete kadar farklı kulvarlarda elde ettiği başarılarıyla gercekten nevi şahsına munhasır bir siyasetciydi.
İtalya siyasetini uzun yıllar domine eden Berlusconi'nin geride silinmez izler bıraktığına inanıyorum. Uzun yıllar birlikte calıştığımız değerli Dostum Silvio Berlusconi'nin vefat haberini aldığımda buyuk bir uzuntu duydum. Dostluğumuzun nişanesi olarak cenaze torenine Dışişleri Bakanı'mı ve Parti Sozcu'mu, bizleri temsil etmek uzere gonderdim. Kendisi, bizlerde bıraktığı guzel hatıralarla her zaman hakiki bir dost olarak anılacaktır. Sayın Berlusconi'nin ailesinin ve sevenlerinin acısını yurekten paylaşıyor, ulkem ve milletim adına İtalya halkına taziyelerimi iletiyorum."