Edirne'de 80 yaşındaki Şevki Kılıc, 'okumanın yaşı yok' diyerek Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) girdi. Ulke genelinde yapılan sınavlara bazı gencler gec kalırken, 80'lik Şevki Kılıc ise elinde bastonuyla sınava gireceği okula geldi. Trakya Universitesi Balkan Yerleşkesinde Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) giren Kılıc, mezun olduğu Trakya Universitesi Tarih Bolumu'nde sınava girerek arkeoloji bolumunu kazanmayı hedefliyor. Kılıc, mezun olduktan sonra da arkeolog olmak istiyor. Memuriyet yıllarında okumaya zaman bulamayan Kılıc, emekli olduğundan okumaya daha cok zaman ayırabiliyor.
Tarih bolumunu 3 senede bitirdi
Edirne'de 'okumanın yaşı yok' diyerek genc oğrencilere ornek olan Şevki Kılıc, 2016 yılında mezun olduğu Trakya Universitesi Tarih Bolumu'nu kredili sistem ile 3 yılda başarılı bir şekilde bitirdi. Okuma aşkıyla yanıp tutuşan Kılıc, omrunun yarısı olan 40 yılını okuyarak ve araştırarak gecirdi.
Edirne'de vatandaşlar arasında "Bilge Amca" lakabıyla tanınan Kılıc, Trakya Universitesi'ndeki en yaşlı oğrenci olma ozelliğini taşıyor. Universiteyi bitirdikten sonra da Osmanlıca tarih araştırmalarına ve calışmalarına devam eden Kılıc, tarih bolumu bitirme tezi olarak da Şukru Paşa'nın Balkan Harbi'ni kaleme alarak başarıyla verdi.
"Gencler fırsat buldukca sınavlara girsin"
İki universite bitirdiğini ifade eden Şevki Kılıc, arkeoloji bolumunu kazanmak icin sınava girdiğini belirterek, "Genclere tavsiyem, okulu bıraktıkları halde bile fırsat bulduklarında hemen sınava girsinler. Ben de bugun cok telaşlıyım. Ben 40 yıldan beridir sınava giriyorum. İlk sınava 1983 tarihinde girdim. İstanbul Halkalı'da maliye memuruydum. 50 kişilik kontenjanı olan İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi'nin Tarih Bolumu'nu birincilikle kazandım. O yıl da 484 puan almıştım" dedi.
Genclere ornek oluyor
80 yaşındaki Şevki Kılıc'ın sınava girdiğini goren vatandaşlardan Gultekin Ozcan, okumanın yaşı olmadığını belirterek, "Ne mutlu okumanın yaşı yoktur. Tabi biraz yaşı gec olmuş ama iyi bir bolum okuyarak okulu bitirir. Genclere de ornek olacağını duşunuyorum. Kendisine de başarılar diliyorum" diye konuştu.