Samsun Ondokuz Mayıs Universitesinden (OMU) cumhuriyet tarihi alanında doktora mezunu olan bir akademisyen, 12 Haziran tarihinde alım ilanı verilen Sinop Universitesi'nin cumhuriyet tarihi kadrosunun "kişiye ozel duzenlendiğini" ve "usulsuzluk yapıldığını" iddia ederek Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayette bulundu. Yuksek Oğretim Kurulu (YOK) tarafından Sinop Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu Cumhuriyet Tarihi Bolumune 1 kişilik kadro acıldığı duyuruldu. Yayımlanan kadro ilanında doktor oğretim uyesinde aranan ozelliklerin Sinop Universitesi tarafından "kişiye ozel duzenlendiğini, ilgili bolumde oğretim uyesi olarak calışan kişinin kendi tanıdığına kadro vermek icin kriterlerin değiştirildiği" iddia eden OMU'den cumhuriyet tarihi alanında doktora mezunu olan Yasin Ersin (37), bu durumu CİMER'e şikayet etti. İlanda oğretim uyesinin ozelliklerinin "Cumhuriyet tarihi alanında doktora yapmış olmak" yerine "Tarih ana bilim dalında doktora yapmış olmak" şeklinde mudahale edildiği ileri suren Ersin, hakkını hukuki yollarla da arayacağını soyledi.
"Hukuki yollardan hakkımı aramaya calışacağım"
Usulsuzluk yapıldığını one suren Dr. Yasin Ersin, "Sinop Universitesinin 12 Haziran 2023 tarihinde yayınlamış olduğu oğretim uyesi ilanı tamamen adalet duygusundan yoksun olarak ve usule aykırı olarak cıkartılmıştır. Halen bu universitede gorevli olan bir oğretim uyesi, universitede kendi kadrosunu oluşturabilmek adına ilişkide olduğu kişileri kadroya almaya calışmaktadır. Ceşitli menfaat ilişkileri istikametinde burada kadrolaşmaya calışmaktadır. Yuksekoğretim Kurumu'nun (YOK) belirlediği duruma gore Sinop Universitesi cumhuriyet tarihi alanına 1 tane oğretim doktora uyesi gerekmektedir. Ancak cıkartılan ilana baktığımız zaman YOK'un cumhuriyet tarih alanında bir kadro vermiş olmasına rağmen bu ilana mudahale edilerek değiştirilmiş ve başka bir ana bilim dalında doktora yapmış olmak şeklinde değiştirilmiştir. Aslında bu tur ilanlarda esas şart ilgili alanda doktora yapmış olmaktır. Bu ilana usulsuz şekilde mudahale edilmiş ve ilan ona gore detaylandırılmıştır. Yani cumhuriyet tarihi alanında gercekten emek vermiş, burada doktora yapmış kişilerin onu tıkanmış, emekleri zayi edilmiştir. Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayet yaptım. Bunun dışında adliyede de bu sureci takip edip hukuki yollardan hakkımı aramaya calışacağım" dedi.
Sinop Universitesi'nden acıklama
Sinop Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Tarih Bolum Başkanlığı'ndan iddialarla ilgili yapılan acıklamada ise "Tarih Bolumu Lisans Ders Mufredatında bulunan 'Milli Mucadele Tarihi ve Goc Tarihi' derslerinin verilebilmesi icin bu konularda uzmanlığı olan bir oğretim uyesine ihtiyac duyulmuştur. İlan şartında yazan Milli Mucadele ve Goc Tarihi ifadelerine bu yuzden yer verilmiştir. Her iki konuyla da ilgili olarak Turkce mufredatta her yıl yuzlerle ifade edilecek akademik calışma yapılmakta olup şartların tek bir kişiyi gostermesi mumkun değildir. Aynı alana bir yıl once acılan ilana 12 kişinin başvuru yapmış olması istenilen şartların ne kadar genel olduğunu tek başına kanıtlar niteliktedir. Tarihin alt ana bilim dallarında ozel doktora programı acılabilmesinin şartlarını pek cok universite sağlayamadığı icin programlar 'tarih ana bilim dalı' adı altında acılmakta olup mezunları da dolayısıyla 'tarih anabilim dalı' doktora mezunu gozukmektedir. Belirtilen alanda doğrudan mezun bulmanın zorluğu nedeniyle ilana daha geniş ve daha kapsayıcı olması hasebiyle 'tarih anabilim dalı' şerhi duşunmuştur" denildi.