Bazı il milli eğitim mudurlukleri proje okulundan oğretmen ihtiyacının giderilmesine yonelik duyurularda yonetmelik hukmune aykırı davranıyor MEB Proje okullarına oğretmen atamasıyla ilgili duyuruya cıktı. Tıklayınız.
Duyuru gereği acıklanan takvime gore tercih işlemleri tamamlandı.
Yonetmelikte şu hukum yer alıyor:
"Oğretmen ihtiyacı, oncelikle proje okulunun bulunduğu ildeki okul/ kurumlarda gorev yapan oğretmenler arasından atama yapılarak karşılanır. İhtiyacın bu şekilde karşılanamaması durumunda, diğer illerdeki okul/ kurumlarda gorev yapan oğretmenler arasından da atama yapılabilir"
Bu hukme gore A okuluna X branşında il icinden atama yapıl(a)mazsa başka illerden de atama yapılabilmektedir.
Bu durumda il milli eğitim mudurluklerinin tercihe acılacak kurumları belirlerken (sisteme yansıtırken);
- illerindeki proje okullarında gorev yapanlardan yonetmeliğe gore 06/07/018 itibariyle 4 yıllık gorev suresini (16 Haziran 2023/ders yılı sonu itibariyle) dolduranların kadrolarını,
- illerindeki proje okulu kapsamındaki okullarda acık bulunan kadroları
yansıtmaları gerekiyordu.

Bize gelen bir mesaj;
"Proje okulları icin yapılan başvurularda bazı iller kılavuzdaki once il icerisinden olmazsa il dışından oğretmen alınmasıyla ilgili ibareyi farklı yorumlayarak hem il icine hem il dışına munhal olan okulları actılar.
Mesela Edirne Kocaeli Antalya Ankara İzmir Bolu gibi iller din kulturu ve ahlak bilgisi branşında il dışından oğretmen başvurularına ekranı actılar.
Fakat diğer iller kapalıydı ben toplamda 30 tane İl'e baktım.
Orneğin B ilimizde fen lisesi uc yıldır kadrolu din kulturu oğretmeni arıyor oraya gitme niyetim vardı okul mudurunu aradım bana beş sayfalık kılavuzdaki ibareyi ornek verdi ve once il icinden almamız isteniyor dedi bu sebeple il dışına acmamışlar.

Buradan anlaşılıyor ki once il icinden halletme konusunda iller farklı farklı uygulama yapmış oldular."
Şahsen ben de tercih değil de sistemi inceleme maksatlı yaptığım incelemede bazı illerde hicbir kurumda Matematik alanının yansıtılmadığını gordum. Her hangi bir ilde bulunan onlarca proje okulunun hic birinde o alanda 4 yılını dolduran oğretmen bulunmaması ya da boş norm bulunmaması hayatın doğal akışına aykırı durmaktadır
Buradan da anlaşılmaktadır ki MEB'in duyurusu ve sistemi yanlış anlayan İl Milli Eğitim Mudurlukleri soz konusudur.
Uygulama(atama) notasında da sorunlu olduğu acık olan, on binlerce oğretmeni ilgilendiren ve gelecek surecte MEB'in binlerce dava ile karşı karşıya kalabileceği proje okulu oğretmen atama uygulamasında duyurunun yayımlanmasının ardından da yanlışlıklar soz konusudur.
MEB'in kısa surede hem bu aksaklıkları gidermesi hem de atama sistemini yeniden ele alarak objektif bir sistemi ortaya koyması gerekir.

Maksut BALMUK
Oğretmen