Universite oğretim elemanlarıyla alakalı calışmada neticenin onumuzdeki bir iki ay icinde alınacağına, diğer kamu calışanlarıyla birlikte onların ozluk haklarında da onemli iyileştirmeler meydana geleceğine inanıyoruz Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar, universiteye giriş sınavının kaldırılmasına ilişkin bir calışmanın şu an gundemde olmadığını belirterek, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa biz bu konuda calışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif calışmalar yapabiliriz." dedi.
YOK Başkanı Ozvar, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Hacettepe Beyaz Ev'de bir araya geldi.
Turkiye'de yuksekoğretime ilişkin guncel verileri paylaşan Ozvar, 2022-2023 eğitim-oğretim yılı itibarıyla yuksekoğretimde kayıtlı toplam oğrenci sayısının 6 milyon 950 bin 142 olduğunu bildirdi.
YKS'ye 34 yaş ustu 168 bin kadın aday başvurdu
Bu yıl 34 yaşını tamamlamış kadınlara yuksekoğretimde genel kontenjanı bozmadan ek kontenjan ayırdıklarına işaret eden Ozvar, bu kapsamda 168 bin kadınının bu yıl Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdiğini kaydetti.
Depremzede adaylar icin deprem bolgesindeki universitelerde ek kontenjan ayırdıklarını belirten Ozvar, bu şekilde 21 bin kişilik kontenjan ayrıldığını soyledi.
1984 yılında 20 bin 333 olan oğretim elemanı sayısının bugun 184 bin 702'ye ulaştığını kaydeden Ozvar, "Turkiye bir taraftan yuksekoğretim kapasitesini artırırken diğer taraftan ulkenin en yetişmiş, nitelikli nufusuna da universitelerde yer acmış oluyor. Son yıllarda kadın oğretim elemanlarının sayısında bir artış meydana geldi. Kadınların oranının en yuksek olduğu kategori, araştırma gorevlisi. Araştırma gorevlilerinin yuzde 52'si kadınlardan meydana geliyor. En duşuk olduğu oran ise profesor. Bu konuda da zamana ihtiyac var." ifadelerini kullandı.
Ozvar, lisans, on lisans ve acık oğretim olmak uzere universitelerin bu yılki kontenjan sayısının 1 milyon 73 bin 404 olduğunu bildirdi.
"Cumhurbaşkanı'mızın iradesi olursa alternatif calışmalar yapabiliriz"

Ozvar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahceli'nin, "Universite sınavlarını kaldıracağımız gunler de cok uzak değildir" acıklamasının hatırlatılması uzerine, şunları soyledi:
"Dunyada universiteye secme ve yerleştirme usulleri farklı olabiliyor. Bazı ulkelerde herhangi bir genel sınav yapılmıyor. Cocuklar ilk, orta eğitimi boyunca ortaya koydukları akademik başarıyla universitelere muracaat ediyorlar, universiteler kendi icinde bu oğrencileri değerlendirerek secim yapabiliyor. Bizim gibi ulkelerde de genel bir universite giriş sınavı yapılıyor. Bizde yapılmasının sebebi universiteye erişmek isteyen aday sayısının cokluğu. Burada tabii siyasilerin iradesi onemlidir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa, biz bu konuda calışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif calışmalar yapabiliriz."
Ozvar, Turkiye'nin yuksekoğretime giriş sınavlarında buyuk bir tecrubesi olduğunu, bunun hizmet ihracatı bakımından pazarlanabilecek urunlerden sayılabileceğini kaydetti.
Universite sınavının kaldırılmasına ilişkin bir gundemlerinin şu an olmadığını bildiren Ozvar, "Bu sistemin bir butun olarak inşa edilmesi lazım. Butun ortaoğretim ve yuksekoğretimi bir butun olarak değerlendirerek ancak yapabileceğimiz bir iştir bu. Bizim şu anda herhangi bir hazırlığımız yok. Biz once 2023 yerleştirme işlemlerini tamamlamak, ondan sonra neticeyi gormek istiyoruz" dedi.
"İyileştirme yapılması icin Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimde bulunduk"

Ozvar, oğretim elemanlarının ozluk haklarına ilişkin bir soru uzerine, şunları kaydetti:
"Asgari ucretle alakalı guzel bir calışma meydana geldi. Kamuda butun calışanlarla alakalı hukumetimizin universite oğretim elemanlarını da icine alacak şekilde bir duzenleme hazırlığı icinde olduğunu biliyorum. Biz de ilgili muhataplarımızla universitelerimizde calışan gerek akademik gerek idari personelin ozluk haklarıyla ilgili guncel durumu paylaşıyoruz. Bu konuda iyileştirmeler yapılması icin Cumhurbaşkanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğumuzu soylemek isterim.
Bir profesor şu anda net 32-33 bin lira alıyor. Docent 27-28 bin lira, araştırma gorevlileri 18-20 bin lira civarında. Sağlık calışanlarıyla alakalı universitelerde birkac ay once Sayın Cumhurbaşkanı'mızın takdirleriyle yuruttuğumuz bir calışma vardı. Universitelerin sağlık alanındaki akademisyenlerde ciddi bir iyileştirme meydana geldi. İnşallah o iyileştirmenin sağlık dışında kalan diğer akademik programlarda calışan oğretim elemanlarını da yakın zamanda teşmil edeceğini umuyoruz. Bunu ilgili muhataplarımızla paylaştık. Onlar da konuyu gayet iyi biliyorlar. Biz universiteleri kamuda calışan diğer istihdam edilenlerden ayrı gayrı gormuyoruz. İnşallah universite oğretim elemanlarıyla da alakalı gerekli calışmanın neticesinin onumuzdeki bir iki ay icinde alınacağına, diğer kamu calışanlarıyla birlikte onların ozluk haklarında da onemli iyileştirmeler meydana geleceğine inanıyoruz."
"Vakıf universitelerinin, onceki yıllardaki artışları dikkate almasını bekliyoruz"
Ozvar, vakıf universitelerinin yaptıkları yuksek ucret artışlarıyla ilgili soruya, "Şikayet geldikce şikayet olan universiteye denetleme kurulundan denetci gondermeye başladık. Bazı oğrencilerden şikayet geldi, oraya denetim yapan arkadaşlarımızı gonderiyoruz. Bu konuda vakıf universitelerimizden Turkiye'nin icinde bulunduğu durumu dikkate almak suretiyle oğrencilerimizi uzmeden, ailelerini, velilerini dikkate alarak bir artış yapmalarını bekliyoruz. Universitelere yazı gonderiyoruz ve onceki yıllardaki artışları dikkate alan oranlarda oğrenim ucretlerinde artışa gitmelerini bekliyoruz ve istiyoruz. Orada istediğimiz şu, TUFE-TEFE, buna dikkat edin. Bu onemli. İnanıyorum vakıf universitelerimiz bu konuda hassas olmayı surdurecektir. Bu tur durumlar ortaya cıkarsa da bunları yakından takip ediyoruz." karşılığını verdi.

"Yapay zeka universitesi kurulabilir mi sorusunu tartışıyoruz"
Ozvar, yuksekoğretimde yapay zekanın kullanımına ilişkin bir soru uzerine, "Birkac seneden beri bu saha uzerinde calışıyoruz. Yapay zeka uzerine calışan bir komisyonumuz var. Bu o kadar ciddi bir mesele ki sonucları uzerine calışan arkadaşlarımız var. Mesela yapay zeka kullanarak sınav, araştırma yapan, makale yazan, odev hazırlayan oğrenci, akademisyen veya idari personelle alakalı, bu işin etiğini, hukukunu ve tekniğini Turkiye'de bizim kurmamız gerekiyor. 'Yapay zeka yuksekoğretime nasıl tesir eder?', 'Turkiye'nin kendine mahsus bir yapay zeka modeli olabilir mi?', bunlar uzerinde tartışmalar Yuksekoğretim Kurulu'nda devam ediyor. Bu, fevkalade onemli bir konu. Hatta bir yapay zeka universitesi kurulabilir mi, kendi aramızda boyle soruları tartışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.