Merkez ussu Kahramanmaraş olan depreme Adana'daki evlerinde yakalanan Guney Topuz ve eşi Mesude Topuz, İstanbul'a taşındı. Liseyi İstanbul'da okuyan kızlarının arkadaşının ailesiyle tanışan Topuz ailesi deprem felaketinin ardından bir de dolandırıcılık şoku yaşadı. Kendisini işadamı olarak tanıtan Aydın Efe'nin ucuz arac alacağını iddia etmesi uzerine kendi aracını satan depremzede 220 bin lirasını kaptırdığını one surdu. Guney Topuz, daha once de adı dolandırıcılık olayına karışan Aydın Efe'den şikayetci oldu. Topuz ailesi, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Adana'daki evinden İstanbul'a taşındı. Topuz ailesi, annelerinin yakınına Gaziosmanpaşa Hurriyet Mahallesi'ne taşındı. İddiaya gore, okumak icin 3 yıldır babaannesinin yanında olan liseli kız, arkadaşının ailesiyle kendi ailesini tanıştırdı. Kendini iş adamı olarak tanıtan Aydın Efe ile tanışan Guney Topuz, ucuz arac aldığını iddia etti. Kendi aracını satan Guney Topuz, guvenerek Aydın Efe'ye parca parca olarak toplamda 220 bin lirasını kaptırdı. Paraları parca parca farklı zamanlarda sadece elden teslim aldığı one surulen Aydın Efe'nin, 3 ay gecmesine rağmen arabayı Guney Topuz'a vermedi. Parasını isteyen depremzede her seferinde ret cevabı aldı. Tehdit edildiğini de one suren Guney Topuz, Aydın Efe hakkında savcılığa suc duyurusunda bulundu.
Dolandırıcı olduğu iddia edilen Aydın Efe'nin, Nilay P. hakkında dolandırıcılık iddiası
Dolandırıcılık iddiasıyla suclanan Aydın Efe, 1.5 yıl boyunca ilişki yaşadığı Tekirdağ'ın Corlu ilcesinde emlakcılık yapan bir kadın tarafından evlenme vaadiyle 328 bin lira dolandırıldığını one surmuştu. Savcılığa şikayette bulunan Efe, "Onceden boyle kandırdığı cok kişi olmuş. Bu kadın gercek bir dolandırıcı, ceza alsın istiyorum" derken, Nilay P. ise iddialara, "İddialar doğru değil, bana ve arkadaşıma borcu vardı" yanıtını vermişti.
"Bana 'İş adamıyım, sana iş bulurum' dedi"
Merkez ussu Kahramanmaraş olan depreme Adana'da oturdukları evde yakalandıklarını soyleyen Guney Topuz, "Ruhsal ve inanılmaz bir korku icinde depremi yaşadık. Ondan sonra ailecek bir karar vermek zorunda kaldık. Biz İstanbul'a annemizin yanına gelelim. Kızım İstanbul'da babaannesinin yanında ikamet ediyordu. Uc yıldan beri okuduğu okulda okul arkadaşı olan kız arkadaşı ailesiyle devamlı goruşuyorlardı. Biz de Adana'da ailesiyle telefon uzerinden goruşuyorduk. Guveniyorduk, kızıma manevi bir babalık yapıyordu. Aydın Efe adlı kişi, biz buraya geldikten sonra Şubat'ın sonunda geldik. Dedi ki sizinle bizi yemeğe cağırıyorlar. Ailece tanışmak istiyorlar dediler. Biz de olur dedik ve ailece yemeğe gittik. Tanışma esnasında yemekte Aydın Efe'yle muhabbetimizde sen şu an depremzedesin. İşin yok. Paraya ihtiyacın var 'Evet doğrudur' dedim. Ben 10 yıl calıştığım iş yerinde tazminat hakkımı kazandım. Sonra dedi ki ben iş adamıyım. Sana iş bulurum. Ben dedi arabalar alıp satıyorum. Ben de kendisine şu an bir arabam var. Ben dedim bunu satsam. Siz dedim bana destek olursanız dedim. Ben de dedim ekmek parası kazanmak istiyoruz. Sonucta bir depremzedeyim. Paraya ihtiyacım var. Mantıklı geldi. Bana guven verdi" dedi.
"Toplam 220 bin lira verdim"
Dolandırıcı olduğu iddia edilen Efe'ye devamlı elden para verdiğini one suren Topuz, "Aradan iki uc gun gectikten sonra ben arabamı 270 bin liraya sattım. 10 yıllık tazminatım da vardı. 'Ben sana bir araba buldum, Alır mısın?" dedi. 320 bin liraya dedi sana vereceğim. 'Olur' dedim. 'Sen o zaman bana ilk etapta bir 50 bin lira ver. Aracın dedi evraklarını hazırlatayım' dedi. Dedim ki 'IBAN'ınızı verin. IBAN'ınızı atayım. Ben bu kadar parayı nasıl elden vereyim?' dedim. 'Ya evimiz yakın . Sen bana guvenmiyor musun?' dedi. Yani ilk para verişim Sabah saat 9-10 civarıydı. Oğle saatlerinde tekrar telefon etti. 'Bana bir 25 bin daha lazım. Arabanın borcu fazlaymış' dedi. 'Artık ne borcu, ne evrak parası abi tamam' dedim. Bir 25 bin daha verdim. Akşam 5 oldu. Dedi ki 'bana bir 20 bin lira daha lazım' dedi. Tamam abi dedim. Ben de gidip bankadan cekiyorum. Arabasına biniyorum. Parayı teslim ediyorum. Ertesi sabah oldu. Bana dedi ki para lazım dedi. 'Abi dun verdim ben size?' dedim. 'Ya işte son şeylere geldik. Hazırlıklar bitti' dedi. Tamam abi dedim 33 bin lira daha verdim. Toplamda ben nisan ayının dorduyle 10'u arasında toplamda 220 bin TL elden para verdim. Bir tanesi 20 bin lira arkadaşının IBAN'ına gonderdim. Dedi ki arkadaşımın IBAN'ını at beni ara" diyerek konuştu.
"Devamlı bahaneler sundu, sonra savcılığa verdim"
Araba gelmeyince verdiği parayı geri istediğini soyleyen depremzede Topuz, "Ondan sonra aradan boyle bir hafta gecti. Aydın abiye arabayı sordum 'İşte şu an secim yaklaşıyor. Bayram var. Bilmem ne var' dedi. Bu 3 ay icerisinde ne araba, ne para geldi. Yani artık zaman ilerlemeye başladı. Uc ay gecti, 'Aydın abi artık paramı o zaman geliyor odeme yap' dedim. Tamam dedi. Bugun yarın her gun bir bahaneler. Ben de artık bu işi adli yonden, karar verdim. Gittim savcılığa başvuruda bulundum. Ben ne zaman paramı isteyince bana bu sefer tehdit etmeye başladı. Benim calıştığım şirketimin ismini vermiyorum. 'Bana FETO'cusun sen. Ben senin gecmişini biliyorum. Karı gibi adamsın. Senin alnını karışlarım' dedi. 'Seninle yarın goruşeceğiz ne yapmaya calışıyorsunuz? Aydın abi' dedim. Ben sizden paramı istiyorum. Benim. Ben depremzedeyim. Ben 4 aydan beri calışmıyorum. Benim paraya ihtiyacım var. Benim birikmiş iş tazminatım bu paranın icinde. Aracımı sattığım miktar bu arabanın icinde. Yani şu an ben ne yapacağımı bilmiyorum kendisine halen ulaşamıyorum. Her ulaştığımda da bugun yarın diyerek beni oyalıyor ve şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

"Biz onlara inandık, guvendik"
Dolandırıcı olduğu iddia edilen Efe'nin ailesine cocuğunu emanet ettiğini soyleyen anne Mesude Topuz, "Biz o iki depremi de iceride yaşadık ve ruh sağlığımız gercekten de yerinde değildi. Kendimiz aslen İstanbullu olduğumuz icin artık Adana'da kalmanın da bir onemi olmadığını o yuzden de İstanbul'a gelmeye karar verdik. Geldiğimizde benim kızım zaten 3 yıldır burada yaşıyordu babaannesiyle. Babaannesiyle yaşadığı icin de okul etrafında, cevresinde. En değer verdiği kız arkadaşı ailesi tarafından gercekten biz de inanıyorduk. Annesiyle goruşuyordum, ailesiyle goruşuyordum. Ailece cok iyi insanlardı. Ben yine kotu insanlar demiyorum ailesi icin. Onlara zaten inandığım icin, guvendiğim icin kızımı emanet ettiğim bir nevi. Ama depremden geldim burada. Zaten tam normal yaşadığım deprem psikolojisiyle iyi bir kafa yapısına sahip değildik. Geldik destek oldular bize. Allah razı olsun. Yemeğe cağırdılar. Caya cağırdılar. O sure zarfına gittik geldik. Biz onlara inandık, guvendik. Bu sure zarfında ama hicbir şekilde eşimin haberi olmasın. Ailemin haberi olmasın. İşte yuvam dağılır, yuvam bozulur. Benim eşim boyle şeyleri sevmiyor diyerekten bize hep bu şekilde yanaştı. Ben defalarca eşime, yok eşine soyleyeceğim dediğim halde ya işte tamam karıştırmayalım. Belki gercekten eşi ihale işlerine girmesini istemiyor diyerekten bizi susturdu bir nevi. Ama ben mağdurum" dedi.
"Elini vicdanına koysun"
Para kazanmanın zor olduğunu ve Efe'ye verilen para icerisinde 7 yıllık kendi tazminatını olduğunu ifade eden depremzede Mesude Topuz, "Bakın ben tekrar soyluyorum, ben depremden geldim benim yaklaşık bir 7 yıllık calışma hayatımda tazminatım ile eşimin 10 yıllık calışma hayatında bir tazminatı ve ben insanlara inanan, guvenen insandım. Ben yıllardan beri calışan bir iş kadınıyım. Ya cevremde iyi kotuyu anlayacak kadar tabii ki bilen bir insanım ama kendini o kadar iyi tanıtıp da ailesi, ailemin icine girip de kızımı oncelikle sahiplenip ilk once kızımı avucunun icine alıp da daha sonrasında kendini bize iyi gosterip de bizi bu şekilde avucunun icine alan bir insana nasıl guvenmeyim? Siz soyleyin. Yani İnsanlar kolay yoldan para kazanmıyor. Ama eğer kendisi kolay yoldan bu şekilde parayı kazanıyorsa, elini vicdanına koysun. Yani cocuklarımız var. Gercekten ben artık adalet istiyorum" şeklinde konuştu.