Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "(LGS) Sınav sonuclarını ilan ettikten sonra kılavuzumuzu da 26 Haziran Pazartesi gunu ilan edeceğiz. Tercih surecinde bir değişiklik yok. 3-19 Temmuz tarihleri arasında oğrencilerimiz tercihlerini yapabilecekler" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geciş Sınavı (LGS) tercih kılavuzunu, 26 Haziran Pazartesi gunu ilan edeceklerini bildirdi.
Tekin, İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nın ardından yaptığı acıklamada, Cumhurbaşkanlığı yeni kabinesi kurulduktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla butun bakanların deprem bolgelerini dolaşarak, kendi gorev alanlarıyla ilgili calışmaları yerinde takip edip, eksikliklere yerinde mudahale ettiğini anlattı.
Bu kapsamda kendilerinin de Hatay'da il milli eğitim mudurunun başkanlığında ildeki durumu masaya yatırdıklarını anlatan Tekin, deprem oncesinde kentte 14 bin 724 derslikte eğitim oğretim faaliyetlerinin devam ettiğini anımsattı.
Bu dersliklerden depremden sonra 8 bin 45'inde eğitim oğretim yapılabildiğine işaret eden Tekin, şoyle konuştu:
"Biz eylul ayı başladığında yeni eğitim oğretim yılıyla birlikte buradaki derslik acığını en azından gecici olarak cozebilecek butun tedbirleri almış durumdayız. Kalıcı cozumler icin de yatırım programına konulan dersliklerle, derslik başına duşen oğrenci sayısı itibarıyla 6 Şubat'tan onceki rakamların bile altına duşeceğiz. Yani ortalama derslik başına duşen oğrenci sayısını daha da azaltacağız. Bu şu anlama geliyor, burada 6 Şubat'taki derslik sayısının uzerinde bir derslik hizmete girmiş olacak, butun yatırımlarımız tamamlandığı zaman. Bunlar uzun vadeli ama kısa vadede de eylul ayında prefabrik, konteyner ya da celik, hafif celik yapılarla eğitim oğretim surecini sağlıklı bir şekilde başlatacak tedbirleri almış olduk."
Tekin, deprem oncesinde Hatay'da 23 bin 535 oğretmenin hizmet verdiğini hatırlatarak, "Yeni atanan 4 bin 525 oğretmenle birlikte ilimizde ayrılanları da duştuğumuz zaman 25 bin 90 oğretmenle, eylul ayında eğitim oğretim sureci başlamış olacak. Bu da şu anlama geliyor, oğretmen başına duşen oğrenci sayısı itibarıyla da deprem oncesi koşulların daha ilerisinde bir noktaya kavuşmuş olacağız." diye konuştu.
Hatay'da gorev yapan oğretmenlerin tamamıyla goruşmelerin yapılıp, ihtiyacların tespit edildiğini anlatan Tekin, oğretmenlerin konaklama ihtiyacının onemine işaret etti.
Halihazırda Hatay'da ve ilcelerinde gorev yapan oğretmenler ve yeni tayin olan 4 bin 525 oğretmenle iletişime gecilip, konaklama ile ilgili tercihleri, konaklamayı nasıl, kimlerle yapacakları bilgilerinin alındığını anlatan Tekin, valilikle koordineli şekilde oğretmenlerin konaklamalarıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması konusunda calışmaların başlatıldığını aktardı. Tekin, "Bu acıdan da eylul ayı itibarıyla oğretmen arkadaşlarımızın konaklama ihtiyaclarını da gidermiş olacağız." dedi.
Bakan Tekin, yaz aylarında ildeki oğretmen ve oğrencilerin ihtiyac duyduğu psikolojik destek uniteleri, rehberlik faaliyetleri calışmalarının da surdureceğini belirterek, "Aynı şekilde oğrenci kardeşlerimizin ihtiyac duyduğu akademik destek birimleri destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla devam edecek. Biz de Bakanlık merkez teşkilatında bolgedeki ozellikle 10 il acısından her ili Bakanlık Merkez Teşkilatında bir koordinator arkadaşımızla ilişkilendirdik. Butun işlerin, burokratik işlerin hızlanması acısından boyle bir koordinasyon birimi oluşturduk. Onlar da işleri hızlandıracaklar." ifadelerini kullandı.
İş yapımının ihale surecinde karşı karşıya kalınan teknik problemleri aşmak icin hizmet alımı yontemiyle teknik eleman istihdamı sağladıkları bilgisini de veren Tekin, "Dolayısıyla işimizi tıkayabilecek her turlu problemin cozumunu bugun burada istişare edip karar almış olduk. Ben emeği gecen herkese teşekkur ediyorum." diye konuştu. Tekin, hem siyaset hem burokrat hem yerel yonetimlerle ve katkı veren herkesle eğitim oğretim surecini sağlıklı şekilde başlatmış olacaklarını dile getirdi.
- LGS sonucları
Bakan Tekin, sonucları acıklanan LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin şunları soyledi:
"Sekizinci sınıf oğrencilerimizin yaklaşık yuzde 82'si yani bir milyon civarında oğrenci bu sınava girmişti. Sınav kılavuzumuzu da 26 Haziran Pazartesi gunu ilan edeceğiz. Normal koşulda kılavuzu da bugun ilan edecektik ancak kılavuzumuzda ozellikle 'deprem bolgesinde yaşayan cocuklarımızın, genclerimizin yaşadığı sıkıntıları tolere etmeye, tamir etmeye katkısı olabilecek pozitif bir ayrımcılık yapabilir miyiz' diye duşunduk. Yapabileceğimiz pozitif ayrımcılıkları kılavuza dercedebilmek acısından kılavuzumuzu da pazartesi gunu yayınlamış olacağız."
Tekin, bahar yarı yılının derslerinin sınav kapsamının dışında tutulduğunu hatırlatarak, "Bu da cocuklarımızın bu anlamdaki belki emeklerini karşılama konusunda yetersiz olabilir. Biz burada da 'başka bir tedbir alabilir miyiz, başka bir pozitif ayrımcılık yapabilir miyiz' diye inceledik, araştırdık ve bir kısım pozitif ayrımcılıkları kılavuzumuza dercetmiş olacağız. İnşallah buradaki cocuklarımız da hayallerindeki, ideallerindeki okullara gidebilmiş olurlar." diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Tekin, tercih surecine ilişkin de bilgi vererek, "Tercih surecinde bir değişiklik yok. 3-19 Temmuz tarihleri arasında oğrencilerimiz tercihlerini yapabilecekler. Ulkemize, genclerimize, cocuklarımıza hayırlı olsun." dedi.
Sınavda gorev alan oğretmenlere de teşekkurlerini ileten Tekin, "Tercih surecinde hem tercih robotlarımız hem tercih rehberlerimiz okullarımızda genclerimize, cocuklarımıza rehberlik etmeye calışacaklar, tercihlerinde kendilerine yardımcı olacaklar. İnşallah sağlıklı bir sureci hep beraber atlatırız." ifadelerini kullandı.
LGS sonucları acıklandı