Seo konusunda bildiklerimin bir kısmını iyinet'teki webmaster arkadaşlar icin yazıyorum.Umarım faydalı olabilirim.Ben burada ornek olarak sevgilimin istediği psikolog sitesini ornek verdim orasını siz kendinize gore değiştirirsiniz.Onemli olan mantığı zaten
Domain Secimi:
Hazırlayacağımız sitemizi insanların Google'da bulmasını istiyoruz.Bulmaları icin arama yapmaları gerekir değil mi?İşte bizim icin kilit noktası olan yer burası.Bu insanlar ne arıyorlar Google'da buna gore hareket edeceğiz.Milyonlarca insanın aramasını değiştirmeyiceğimize gore alandımızı o aramalara yonelik sececeğiz.Ben olsam bir psikolog sitesini nasıl arardım diye başlıyoruz.
Mesela;Psikolog sitesi diye arayabilirdim,psikolojik tedavi diye arardım,psikolojik tedavi yontemleri diye arardım vb.Ornek olması acısından şuan kullanımda olan psikolojiktedavi.com'u seciyorum.Anahtar kelimemiz.Psikolojik tedavi.(Mumkun olduğunca domainlerinizde .com uzantısını kullanmaya calışın kullancılar sitenizin uzantısını unuttuğunda ilk deneyecekleri uzantı .com'dur ve satmak istediğinizde diğer uzantılara gore daha fazla paraya satabilirsiniz)
Kodlama:
Kodlamaya geldiğimiz de bir cok kişi w3 uyumlu kodlama olmalı seo icin diyor.Evet w3 uuyumlu kodlama iyidir,guzeldir ama seo icin etkisi yoktur.internet tarayıcılarından bile sadece Mozilla Firefox w3 standartlarına uygun şekilde yorumluyor kodları.(CSS yazan coder arkadaşlar bilirler,kod butun standartlara uysa bile tarayıcından tarayıcıya farklar oluşur,ya her tarayıcıya ayrı css yazarız ya da reset.css kullanırız vs.)İlk once aklımızdan w3 seo icin gereklidir yargısını silelim.
Google'ın w3.org standart kontrolu = 40 hata 2 uyarı
http://validator.w3.org/check?uri=h...e=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator/1.1
Bing'in w3.org standart kontrolu = 12 hata
http://validator.w3.org/check?uri=h...e=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator/1.1
Ve Yahoo 171 hata 36 uyarı
Ya bu Google,Bing,Yahoo bilmiyor seo'yu ya da w3 seo icin cok onemlidir diyen bizim seocular.Zaten mantıken de cıkıyor o kadar internet tarayıcının dikkate almadığı(internet explorer,google chorome,opera,safari vs) dunyanın en buyuk sitelerinin bile dikkat etmeyip yuzden fazla hatayı verdiği bir olay ne kadar onemli olabilir ki?Yine de seo icin olmasa da okunabiliriği kolaylaştırmak icin w3 kullanabilirsiniz.
W3 o kadar onemli değil peki nasıl kodlayalım?Oncelikle sitemizin yerleşimini gozumuzde oluşturmamız gerekiyor,ziyaretci bizim sitemizi nasıl gormeli.Zaten biz programcıların coğunun manyak olması bundan kaynaklanıyor.Olmayan bir siteyi olmayan bir kullanıcı nasıl kullanabilir ve ne gibi hatalar yapabilir? bunları duşunuyoruz.
Oncelikli hedefimiz; bir kullanıcı siteye girdiği zaman cıkış kelimemizi en kısa surede farkedebilmeli.Sayfa duzenimizi buna gore ayarlamalıyız.Google burada turist rehberi gorevi gormekte.Rehbere dersiniz ben şu şehirdeki anıt mezarları gormek istiyorum rheber sizi bir yere goturur ki ne anıt var ne mezar,yeşil alanları gormek istiyorum.rehber sizi kurak bir yere goturur.Bir daha siz o rehber ile seyahate cıkar mısınız?Elbette ki hayır.Google da kullanıcıyı istediği şeye goturmek amaclı sizi indexler ve kullanıcı sizin sitenize geldiğinde kullanıcıya karşı mahcup olmamak icin istediği şeyi mumkun olduğunca erken bir şekilde farketmesini ister.Google'ı insan olarak farzedersek."sayın kullanıcı ben seni bunun bunun icin bu siteye getirdim bak istediğin şey burada var" der.
Ozetle; Kodlama safhasında cıkış kelimelerinizin en kısa surede farkedilebileceği tasarımlar oluşturun,orneğin;her sayfaya ayrı title,cıkış kelimelerinizin koyu yazılması,etiket sistemi vs oyle bir kod yapısı gerek ki adeta butun sayfa sadece o kelime uzerine kurulmalı,diğer sayfa başka bir kelime uzerine kurulmalı ve sayfalar arasında bir bağ olmalı(link olarak ve anlamsal bağ) ve bu bağ sitenin hizmet iceriği ile ilgili olmalı (orneğin;psiolojik tedavi ile alakalı olmalı)
Kodlamalarınızı yaparken bunu dikkate aldığınız da faydasını goreceksinizdir.
Backlink:
Gelelim backlinke,herkes tutturmuş gidiyor backlink backlink.Google Support'dan Google yetkililerin acıklamalarını mutlaka okuyun arkadaşlar.Adamlar;"Google bir sitede sizin sitenizin linkini gorduğu zaman bunu bir işaret olarak algılar ve kalite puanınız artar" diyor.Dun gece forumdaki yazımda da soyledim."Suimisal emsal değildir" kotu bir siteye ne kadar da link versen o site yine kotudur,yine kotudur.Ayrıca;backlink olayı kefil olmak gibi bir olaydır.Size bir iş icin gelen bir insanı Ahmet iyidir ona gidebilirsin,Mehmet kaliteli iş yapar ona git gibi yonlendirmedir.Herkese kefil olan insanın kefaletine guven olmayacağı gibi her siteye de backlink veren bir sitenin backlinkine guven olmaz.Duşunun Google sizin olsaydı siz boyle her siteye link veren bir sitenin linkine itimad edermiydiniz?Şahsen ben etmezdim.Bu işte bir iş var derdim ona gore bir algoritma geliştirir suistimalleri engellerdim.Benim gibi Sutcu İmam Universtesi mezunu bir bilgisayar programcısı bile bunu duşunuyorsa koskoca Google'ın yazılım muhendisleri hayli hayli duşunuyordur.Zaten suistimallerin son algoritma değişikliği ile duzeleği yonunde işaretler vardı yetkililerin soylemlerinde.Linkeriniz kaliteli sitelerden ve daimi olmazsa pek te bir işe yaramayacaktır.Google bunu tespit ettiğinde sonunuz boyle olacaktır.http://forum.iyinet.com/bloglar/osahin/325-googledan-googlea-ceza.html
İyinet webmasterları icin yazdım,faydalı goren arkadaşlar başkalarında faydalanması icin kaynak gostermeden de istediği yerde yayınlayabilirler.