9/08/2019 tarihli ve 15508138 sayılı Makam Oluru ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi yururlukten kaldırılarak yenisi yayımlandı. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI YONERGESİ
BİRİNCİ BOLUM
Başlangıc Hukumleri
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonergenin amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrenciler ile orgun ve acık ortaoğretim kuramlarından mezun olanlara verilecek destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili usul ve esasları duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2(1) Bu Yonerge, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 301 inci maddesi, 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kuramları Yonetmeliği, 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kuramları Yonetmeliği, 11/4/2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kuramları Yonetmeliği, 7/7/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği ile 14/8/2020 tarihli ve 31213 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliği hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3(1) Bu Yonergede gecen;
a)Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b)Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c)BİLSEM: Bilim ve Sanat Merkezlerini,
c)Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen sureyi,
d)Donem: Ders yılının başladığı tarihten yarıyıl tatiline, yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureyi,
d)e-Kılavuz: Bakanlıkca yayımlanan Destekleme ve Yetiştirme Kursları Kılavuzunu,
e) e-Kurs Modulu: Destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında yurutulen iş ve işlemlerin elektronik ortamda işlendiği modulu,
f)Genel Mudurluk: Ortaoğretim Genel Mudurluğunu,
g)İl/İlce Merkez Komisyonu: Kurs merkezleri ile kurslarda gorev alacak oğretmenleri belirlemek, il/ilce duzeyinde izleme ve değerlendirme faaliyetlerini yurutmek amacıyla il/ilce milli eğitim mudurluklerinde oluşturulan komisyonu,
ğ)Kurs: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrenciler ile orgun ve acık ortaoğretim kurumlarından mezun olanlara verilecek destekleme ve yetiştirme kurslarını,
h)Kursiyer: Orgun ve acık ortaoğretim kuramlarından mezun kişileri,
ı)Kurs merkezi: Bunyesinde destekleme ve yetiştirme kursu acılan kurumları,
i)Kurs merkezi muduru: Bunyesinde kurs acılan kurumun mudurunu,
j)Kurs merkezi mudur yardımcısı: Bunyesinde kurs acılan kurumun kurs merkezi muduru tarafından gorevlendirilen mudur yardımcısı/yardımcılarını,
k)Oğrenci: Resmi ve ozel orgun ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında oğrenim gorenleri,
l)Oğretim yılı: Ders yılının başladığı tarihten, sonraki ders yılının başladığı tarihe kadar gecen sureyi,
m)Rehber oğretmen/psikolojik danışman: Eğitim kuramlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan, okul rehberlik ve psikolojik danışma programının uygulanması ve koordinasyonunun sağlanmasında program sorumlusu olarak gorev alan, rehberlik ve araştırma merkezlerinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan personeli; psikolojik danışman ise universitelerin eğitimde psikolojik hizmetler, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikolojik danışma ve rehberlik veya bu alana denk kabul edilen programlardan en az lisans duzeyinde eğitim almış personeli,
n)Veli: Oğrencilerin/kursiyerlerin anne, babasını veya yasal olarak sorumluluğunu ustlenen kişiyi,
o)Yaz Okulu: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrencilerin katılabileceği, yaz doneminde acılacak kursları,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kurs Merkezi ve Kurs Acma Yetkisi, Acılacak Sınıf ve Dersler, Kurs Sureleri
Kurs merkezi ve kurs acma yetkisi
MADDE 4(1) Kurslar, fiziki kapasitesi ve oğrenci/kursiyer potansiyeli yeterli olan resmi ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, genel ilkoğretim programı uygulanan ozel eğitim ortaokulları, ozel eğitim meslek okulları, ozel eğitim meslek lisesi, ortaoğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi mudurluklerine bağlı olarak acılır. Ayrıca yaz okulu kapsamında ilkokullar ve BİLSEM'lerde de kurs acılabilir.
(2)Ortaokul ve ortaoğretim kuramlarında kurslar; eğitim kuramlarının turleri, donanımı, birbirine yakınlığı, derslik ve oğrenci sayıları, ulaşım kolaylığı ve guvenliği, coğrafi butunluk gibi hususlar dikkate alınarak eğitim bolgesi veya ortaoğretim kayıt alanı icinde milli eğitim mudurluklerince oluşturulan il/ilce merkez komisyonu tarafından belirlenen kurs merkezlerinde acılır. Ancak ilce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları ve benzeri durumlar ile eğitim kurumunun taşıma merkezi olması, eğitim bolgesi veya ortaoğretim kayıt alanında birden fazla kurs merkezi ve oğrencilerin taşınma imkanının olmaması gibi durumlarda kurs merkezleri, ayrı ayrı belirlenip acılabilir.
(3)Orgun ve acık ortaoğretim kuramlarından mezun olanlara yonelik acılacak kursların milli eğitim mudurluklerince oluşturulan il/ilce merkez komisyonu tarafından belirlenen halk eğitimi merkezlerinde acılması esastır. Halk eğitimi merkezinin bulunmadığı veya bu merkezlerde kursun acılamadığı hallerde, il/ilce merkez komisyonu tarafından yapılacak planlama dahilinde diğer eğitim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların derslik olarak kullanılabilecek bolumlerinden yararlanılır.
(4)Kurslar, milli eğitim mudurluklerince oluşturulan il/ilce merkez komisyonu tarafından belirlenen kurs merkezlerinde il/ilce milli eğitim mudurunun onayı ile acılır.
(5) Kurs merkezlerine; eğitim bolgesi, ortaoğretim kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve diğer kayıt alanı icerisinde bulunan aynı tur okullardan oğrenci kabul edilmesi esastır. Yaz donemi kursları ile yaz okullarına, oğrenciler bulundukları yerleşim biriminde katılım sağlayabilir.
Kurs acılacak sınıf ve dersler
MADDE 5- (1) Eğitim ve oğretim donemi ve yaz doneminde acılacak kurslar; bu Yonerge kapsamında Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen sınıf duzeyleri ve derslerde acılabilir./p>
(2)Resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrenciler icin; Ortaoğretim Genel Mudurluğu koordinesinde Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen alanlarda ve sınıf duzeylerinde yaz okulu acılabilir.
(3)Resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrenciler icin; Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu koordinesinde bilim ve sanat merkezlerinde Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen bilim ve sanat alanlarında yaz okulu acılabilir.
Kurs sureleri
MADDE 6- (1) Kurslar eğitim ve oğretim donemi ve yaz donemi olarak planlanır. Eğitim ve oğretim donemi kurslarının eylul ayının ilk haftasında, yaz donemi kurslarının ise temmuz ayının ilk haftasında başlatılması esastır. Eğitim ve oğretim doneminde acılan kurslar ders yılı sonuna kadar devam eder. Ancak yarı yıl tatili haric ara tatillerde kurs yapılmaz. İlce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları ve benzeri durumlarda bu sureler Bakanlık veya mulki idare amirliklerince değiştirilebilir.
Uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde ve uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinde oğrenim goren yabancı uyruklu oğrenciler icin ihtiyac duyulan tarihlerde Turkce dersinden kurs acılabilir.
(2)Yaz doneminde acılan kursların suresi; 4 haftadan az, 8 haftadan fazla, eğitim ve oğretim doneminde acılan kursun suresi ise 16 haftadan az, 40 haftadan fazla olamaz.
(3)Kursların; ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında yaz donemi haric cumartesi ve pazar gunleri yapılması esastır. Ancak ihtiyac duyulması halinde kurslar, ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarında hafta ici ders saatleri dışında saat 22.00'a kadar yapılabilir.
(4)Kurslarda bir ders saatinin suresi 40 dakikadır. Derslerin 40'ar dakika olarak ayrı ayrı işlenmesi esastır. Ancak ulaşım, guvenlik, hava koşulları gibi durumlarda yaşanabilecek olumsuzluklar nedeniyle kurs merkezi mudurluğunun planlaması dahilinde dersler blok şeklinde de yapılabilir.
(5)Kurs donemlerine gore programlanan kurs saatleri, kurs merkezinin imkanları olcusunde her bir kurs gunu 2 saatten az, 8 saatten cok olmamak uzere planlanır. İlkoğretim kurumlarında bu dersler; yaz doneminde acılan kurslar haric olmak uzere bir gunde hafta ici 3, hafta sonu 8 saatten fazla olmamak uzere planlanır.
(6)Kursların hangi gun ve saatlerde yapılacağını gosterir program ile program değişiklikleri kurs merkezi mudurluklerince ilan edilerek oğrenci ve velilere gerekli bilgilendirme yapılır.
UCUNCU nBOLUM
İl/İlce Merkez Komisyonu Oluşumu ve Gorevleri, Oğretmenlerin Secimi ve Gorevlendirilmesi, Kurslara Katılacaklar, Oğrenci/Kursiyer Sayıları, Kursların Kapatılması, Oğrenci/Kursiyer Devamsızlığı ve Disiplin İşlemleri
İl/İlce merkez komisyonu oluşumu ve gorevleri
MADDE 7- (1) İl/ilce milli eğitim muduru başkanlığında, eğitim ve oğretim birimlerinden sorumlu milli eğitim mudur yardımcıları/ şube mudurlerinin katılımıyla oluşur.
(2)İl/ilce milli eğitim muduru komisyon uyelerinden birini il/ilce Destekleme ve Yetiştirme Kursu Koordinatoru olarak gorevlendirir.
(3)İl/ilce merkez komisyonu, ihtiyac halinde kurslarda gorev alacak oğretmenlere yonelik mahalli hizmet ici eğitimleri planlar ve uygular.
(4)Komisyonun işleyişi ve gorevleri Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenir.
Oğretmenlerin secimi ve gorevlendirilmesi
MADDE 8- (1) Kurslarda gorev almak isteyen oğretmenler, Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen takvime gore e-Kurs Modulu uzerinden il/ilce merkez komisyonunca belirlenen kurs merkezlerine başvuruda bulunur. Kurslarda gorev alacak oğretmenler il/ilce merkez komisyonlarınca gorevlendirilir. Yaz donemi kursları ile yaz okullarında oğretmenler bulundukları yerleşim biriminde gorev alabilirler.
(2)Kurslarda, kurs talebinde bulunan kadrolu/sozleşmeli oğretmenler ve ihtiyac bulunması halinde ozel okullarda gorev yapan oğretmenler kurum yonetiminin de izni alınarak gorevlendirilebilir.
(3)Kurslarda gorevlendirilen oğretmenler mazeretleri sebebiyle gorevlendirme onaylarının iptalini isteyebilirler. Ancak gorevlendirme onayları iptal edilmeden gorevlerini bırakamazlar. Gorevlendirilmeleri bu şekilde iptal edilenlerin yerine, başvuruda bulunduğu halde gorev verilemeyen diğer oğretmenler veya ilk defa muracaat edecek oğretmenler arasından il/ilce merkez komisyonlarınca gorevlendirme yapılır.
(4)Kurslarda gorevli oğretmenler arasından nobetci oğretmen gorevlendirilir.
(5)Kurslarla ilgili olcme ve değerlendirme sureclerinin takibi, oğrenci merkezli bireysel gelişim sureclerinin izlenmesi, rehberlik ve yonlendirme işlemlerinin takibi acısından 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber oğretmen/psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10'u gecmesi durumunda ikinci bir rehber oğretmen/psikolojik danışman il/ilce merkez komisyonlarınca kurs merkezlerine gorevlendirilir.
Kurslara katılacaklar, oğrenci/kursiyer başvuruları
MADDE 9- (1) Resmi ve ozel orgun eğitim kurumları kapsamındaki Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 32 nci maddesinin dorduncu fıkrasında belirtilen oğrenciler dahil ortaokul, imam hatip ortaokulu ve ortaoğretim kurumlarında kayıtlı olan oğrenciler; genel ilkoğretim programı uygulanan ozel eğitim ortaokulu/ozel eğitim sınıfı, genel ortaoğretim programı uygulanan ozel eğitim okulları ile mesleki ve teknik ortaoğretim programı uygulanan ozel eğitim okulları oğrencileri, ozel eğitim meslek okulu ile ozel eğitim meslek okulu programının uygulandığı ozel eğitim sınıfı oğrencileri, uluslararası Anadolu imam hatip liseleri ile uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinde oğrenim goren yabancı uyruklu oğrenciler, orgun ve acık ortaoğretimden mezun olanlar katılabilir. Ayrıca yaz okulu kapsamında ilkokullarda oğrenim goren oğrenciler kurslara katılabilir.
(2)Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve ozel orgun eğitim kurumlarında oğrenim goren istekli oğrenciler ile orgun ve acık ortaoğretim kurumlarından mezun olanlardan kurslara katılmak isteyen oğrenciler/kursiyerler, Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda belirlenen takvime gore e-Kurs Modulu uzerinden il/ilce merkez komisyonlarınca belirlenen kurs merkezlerine başvuruda bulunur.
(3)Resmi orgun eğitim kurumları ile ozel oğretim kurumlarına devam eden oğrenciler kayıtlı oldukları okulun ya da ikamet ettikleri adresin bulunduğu ilce sınırı icindeki kurs merkezlerinden birine e-Kurs Modulunden başvuru yapar. Yaz donemi kurslarında oğrenciler okullarının bulunduğu il/ilce sınırları dışında kursa katılabilir.
Oğrenci/kursiyer sayıları
MADDE 10- (1) Her bir kurs programına devam edecek oğrenci/kursiyer sayısının 16'dan az, bir kursun sınıf mevcudunun ise 24'den fazla olmaması esastır.
Oğrenci/kursiyer sayısının 24'den fazla olması durumunda ikinci grup oluşturulur. Her bir grubun azami sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Ancak ilce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları ve benzeri durumlarda Bakanlıkca veya il/ilce hıfzıssıhha kurulunun kararlarına istinaden mulki idare amirliklerince her bir kurs programına devam edecek bir sınıfta bulunması gereken en az ve en fazla oğrenci/kursiyer sayısı yeniden belirlenir.
(2)Eğitim bolgesi veya ilkoğretim ve ortaoğretim kayıt alanı icinde birden fazla kurs merkezinin bulunmaması, oğrencilerin taşınma imkanının olmaması gibi sebeplerle sınıf mevcudunun 16'ya ulaşamaması durumunda, il/ilce merkez komisyonu onayı ile 5 oğrenciden az olmamak kaydıyla grup oluşturulabilir.
(3)Genel ilkoğretim programı uygulanan ozel eğitim ortaokulu/ozel eğitim sınıfı, ozel eğitim meslek okulu ile ozel eğitim meslek okulu programının uygulandığı ozel eğitim sınıfı ve ortaoğretim programı uygulanan ozel eğitim okulları, ozel eğitim meslek lisesine kayıtlı oğrenciler ile bu okullardan mezunlar icin acılacak kurslara katılacak oğrenci/kursiyer sayısı, ozel eğitim okul/kurumlarındaki azami sınıf mevcudu sayısının yarısından az, azami sınıf mevcudu sayısından fazla olamaz. Ancak oğrenci sayısının yetersiz olması durumunda aynı kademedeki sınıflar birleştirilebilir.
Kursların kapatılması
MADDE 11- (1) Acılan her bir kursta oğrenci/kursiyer sayısının; devamsızlık, nakil, kayıt silme ve benzeri nedenlerle 16'nın altına duşmesi durumunda, kurs merkezi mudurluğu tarafından e- Kurs Modulu uzerinden ivedilikle kursun kapatılmasına dair işlem başlatılır ve bu işlem, il/ilce milli eğitim mudurluğu onayına sunulur. Kurs merkezi mudurluğunce kursun kapatılmasına ilişkin başlatılan işlem, il/ilce milli eğitim mudurluğu tarafından 3 iş gunu icinde e-Kurs Modulu uzerinden onaylanır. Bu şekilde kapatılan kursun oğrencileri aynı alandaki bir başka kursa kaydedilir. Bu onay işlemlerinden sonra kurs merkezi mudurluğunce e-Kurs Modulunden kurs onay cıktıları alınarak il/ilce milli eğitim mudurluğune onaylatılır.
Oğrenci/kursiyer devamsızlığı ve disiplin işlemleri
MADDE 12- (1) Kurslara kayıt yaptıran oğrencilerin/kursiyerlerin devamları zorunludur. Kurslarda okutulması gereken toplam ders saatinin ozursuz olarak 1/5'ine devam etmeyen oğrencilerin devamsızlık sınırını aştığı dersten kurs kaydı silinir.
(2)Oğrencilerin kurslara devam ve devamsızlıkları kurs merkezi mudurluğunce oğrenci/kursiyer yoklama defteri ve e-Kurs Modulune işlenir. Sağlık raporuna dayalı hastalıklar, tabii afetler, anne, baba ve kardeşlerden birinin olumu gibi ozurler sebebiyle oluşan devamsızlıkların 1/5'i, devamsızlık suresinden sayılmaz.
(3)Birinci fıkrada belirtilen devamsızlık suresinin yarısını dolduran oğrenci/kursiyerin durumu; posta, e-posta veya diğer iletişim araclarıyla velisine bildirilir, varsa ozur belgesinin kurs merkezi yonetimine teslim edilmesi velisinden istenir.
(4)Oğrenci/kursiyerin devamsızlık yaptığı sureye ilişkin ozur belgesi veya yazılı veli beyanı, ozur gununu takip eden en gec 5 iş gunu icinde kurs merkezi yonetimine velisi tarafından verilir ve kurs merkezi mudurluğunce e-Kurs Modulune işlenir. Zorunlu hallerde ozur belgesinin teslim suresi kurs merkezi mudurluğunce 10 iş gununu aşmamak uzere uzatılabilir.
(5)Kurslara devamları suresince kurs disiplinini ve işleyişini bozucu hal ve hareketleri gorulen oğrenciler/kursiyerler hakkında, kayıtlı oldukları okulların/kurumların ilgili mevzuatına gore işlem yapılır. Gerektiğinde kursla ilişikleri kesilir.
DORDUNCU BOLUM
Kursların Yonetimi, Kurs Merkezi Muduru, Kurs Merkezi Mudur Yardımcısı ve Rehber Oğretmen/Psikolojik Danışmanın Gorevleri
Kursların yonetimi
MADDE 13- (1) Kurslar, kurs merkezi mudurluğunce yonetilir. Kurslarla ilgili iş ve işlemleri yurutmek amacıyla 10 sınıfa/gruba kadar bir mudur yardımcısı, oluşturulan sınıfların/grupların 10'u gecmesi durumunda ikinci bir mudur yardımcısı daha gorevlendirilir.
(2)Kurslarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yurutmek uzere 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber oğretmen/psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10'u gecmesi durumunda ikinci bir rehber oğretmen/psikolojik danışman daha gorevlendirilir.
(3)Kurs merkezi mudurluğu olcme ve değerlendirme uygulamaları ile ilgili kurs ve oğrenci merkezli analiz sureclerini gercekleştirerek eğitim ve oğretim yılının her donemi sonunda raporlarını il/ilce merkez komisyonlarına sunar.
Kurs merkezi muduru ve gorevleri
MADDE 14- (1) Bunyesinde kurs acılan okulun veya kurumun muduru kurs merkezi mudurudur.
(2)Kurs merkezi mudurunun gorevleri şunlardır;
a)Kursun işleyişini, duzen ve disiplini sağlayıcı gerekli tedbirleri almak,
b)Kurs calışmalarında plan ve programların uygulanmasını sağlamak,
c)Kurs zumre oğretmenleri tarafından hazırlanan ders planları ile rehber oğretmen/psikolojik danışman tarafından hazırlanan programı inceleyip onaylamak,
c)Kursun işleyişi ile ilgili idari, mali ve diğer hususlarla ilgili her turlu iş ve işlemlerin yurutulmesini sağlamak,
d)Oğrenci/kursiyer devamsızlıklarının gunluk olarak e-Kurs Modulune girilmesini sağlamak,
e)Devamsızlık, nakil, kayıt silme ve benzeri nedenlerle oğrenci/kursiyer sayısının 16'nın altına duşmesi durumunda ivedilikle e-Kurs Modulu uzerinden kursun kapatılmasına dair işlemi başlatarak il/ilce milli eğitim mudurluğunun onayına sunmak,
f)Kapatılan kursun oğrencilerinin/kursiyerlerinin aynı alandaki bir başka kursa kaydedilmesini sağlamak,
g)Kurs onay işlemlerinden sonra e-Kurs Modulunden kurs onay cıktılarını il/ilce milli eğitim mudurluğune onaylatmak,
ğ)Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuz ekinde yer alan, destekleme ve yetiştirme kursları olcme ve değerlendirme uygulamaları iş takvimi cercevesinde olcme ve değerlendirme sureclerinin uygulanmasını sağlamak,
h)Kursların tamamlanmasına muteakiben e-Kılavuz ekinde yer alan değerlendirme formu doğrultusunda oğretmen değerlendirme raporlarını oluşturarak il/ilce merkez komisyonuna sunmak,
ı)Bu Yonerge hukumlerine gore kendisine verilen diğer gorevleri yapmak.
Kurs merkezi mudur yardımcısının gorevleri
MADDE 15(1) Kurs merkezi mudur yardımcısının gorevleri şunlardır;
a)Kurslarda gorev alan oğretmen ve personel ile kurslara katılan oğrencilere ilişkin devam, devamsızlık, disiplin ve benzeri diğer iş ve işlemleri yurutmek,
b)Kurs calışmalarında yonetici, oğretmen ve personele yapılacak ucret odemelerine ilişkin işlemleri yurutmek,
c)Kurs merkezi muduru tarafından kendisine verilen nobet gorevini yerine getirmek ve kursla ilgili verilecek diğer iş ve işlemleri yurutmek.
Rehber oğretmen/psikolojik danışmanın gorevleri
MADDE 16- (1) Kurs sureclerinde oğrencileri tanıma calışmaları kapsamında bireyi tanıma tekniklerini uygular, değerlendirmelerini raporlaştırarak oğrencilere geribildirimde bulunur ve ilgililerle paylaşır.
(2)Kurs rehberlik ve psikolojik danışma programını eylul ayının ilk haftasına kadar hazırlar.
(3)Kurslarda oğrencilerin sosyal, duygusal, akademik ve kariyer gelişim alanlarında ihtiyac duydukları bilgileri bireysel calışmalar, grup calışmaları yoluyla oğrencilerle paylaşır.
(4)Destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında yurutulen olcme ve değerlendirme uygulamalarının sonuclarına gore oğrencilerin akademik duzeylerinin gelişimini takip eder.
(5)Oğrencilerin bir ust eğitim kurumunu tespit ve tercih sureclerinde kurslarda elde edilen izleme ve değerlendirme verilerine gore yonlendirme faaliyetlerini yurutur.
(6)Oğrencilerin gelişimini destekleyen akademik duzeyleri ile yonlendirme faaliyetlerine ilişkin bulgu ve verileri velisi ile paylaşır.
(7)Kurs merkezi mudurunun vereceği rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile ilgili diğer gorevleri yapar.
BEŞİNCİ BOLUM
Kurslarda Yararlanılacak Kaynaklar, İzleme Değerlendirme Surecleri ve Denetim
Kurslarda yararlanılacak kaynaklar
MADDE 17(1) Kurslarda yararlanılacak temel kaynaklar; ders kitapları, Eğitim Bilişim Ağı (EBA), EBA Akademik Destek Platformu, TEGM Materyal, OGM Materyal, DOGM Materyal, EBA TV (İlkokulOrtaokulLise), Oğrenci/Oğretmen Destek Sistemi (ODS), MEB Yardımcı Kaynak Paketi, Dersler Cepte Uygulaması ile Bakanlıkca belirlenen diğer eğitim icerikleri ve materyalleridir.
İzleme ve değerlendirme surecleri
MADDE 18 (1) İl milli eğitim mudurluğu ARGE birimleri koordinasyonunda il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından eğitim oğretim yılı doneminde acılan kurslar icin Bakanlıkca yayımlanan destekleme ve yetiştirme kursları olcme ve değerlendirme uygulamaları iş takvimi cercevesinde tum kurs merkezlerinde eş zamanlı olarak olcme ve değerlendirme uygulamaları yapılır.
(2)İl milli eğitim mudurluğu ARGE birimleri koordinasyonunda il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından hazır bulunuşluk sınavları yapılarak kurs merkezi mudurluklerince sınıflar/ grupların oluşturulması sağlanır. Kurs suresince konu tarama, tam kapsamlı deneme sınavı; kurs sonunda ise son test uygulaması gercekleştirilir.
(3)Her kurs donemimde Bakanlıkca yonetici, oğretmen, oğrenci ve velilere yonelik memnuniyet anketleri yapılır.
(4)Kurslara ait yıllık planlar her kurs donemi başında Bakanlıkca yayımlanır. Bakanlıkca yayımlanan planlar dikkate alınarak kurs merkezlerinde gorevli alan oğretmenlerince oluşturulan il/ilce zumre oğretmen kurulları tarafından il/ilce/kurs merkezi ozelinde yıllık plan ve uygulama planlarını hazırlar.
(5)Kurs programlarının hazırlanmasında; kursun destekleyici ve yetiştirici nitelikte olmasına dikkat edilir.
(6)Kurs merkezlerinde izleme ve değerlendirme sureclerini il milli eğitim mudurluğu ARGE birimleri ile işbirliği icerisinde yurutmek uzere kurs merkezi muduru başkanlığında kurs merkezi mudur yardımcısı ve rehber oğretmen/psikolojik danışmandan oluşan ekip kurulur.
Kursların denetimi
MADDE 19(1) Kurs merkezlerindeki eğitim ve oğretim faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemlerin denetimi, her eğitim ve oğretim doneminde en az bir defa il/ilce milli eğitim mudurluklerince Bakanlıkca yayımlanan e-Kılavuzda yer alan denetim formlarına gore yapılarak e-Kurs modulune işlenir. Denetimler eğitim mufettişleri ve eğitim mufettiş yardımcıları tarafından yapılır. İhtiyac bulunması durumunda milli eğitim mudur yardımcıları/şube mudurleri tarafından yapılabileceği gibi bir eğitim mufettişi, milli eğitim mudur yardımcısı ve il/ilce şube muduru tarafından ikişer kişilik denetim ekiplerince de gercekleştirilir.
(2) Denetim kapsamında hazırlanan raporlar il/ilce milli eğitim mudurluklerine gereği icin sunulur. Ayrıca, kursların değerlendirilmesiyle ilgili yılsonu raporu; kurs merkezi mudurluklerince ilce milli eğitim mudurluklerine, ilce milli eğitim raporları il milli eğitim mudurluklerine, il milli eğitim mudurluğu raporları kurs merkezi olarak belirlenen eğitim kurumunun bağlı olduğu Genel Mudurluğe kursların sona ermesinden sonra 10 iş gunu icerisinde gonderilir.
Sorumluluk
MADDE 20(1) Bu Yonerge hukumleri cercevesinde kurslarda gorev alan her kademedeki personel gorevlerini; eksiksiz, zamanında ve etkin olarak yerine getirmekle yukumludur.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Kurs giderleri
MADDE 21(1) Kurs merkezlerinin ısınma, temizlik, aydınlatma, kırtasiye ve bu kapsamdaki giderleri Bakanlıkca karşılanır.
(2) Bu Yonerge kapsamında acılan kurslara devam eden oğrenci ve kursiyerlerden kurs ucreti alınmaz.
Tutulacak defter ve dosyalar
MADDE 22(1) Kurslarla ilgili olarak kurs merkezlerinde tutulacak defter ve dosyalar şunlardır:
a)Oğrenci/kursiyer yoklama defteri,
b)Kurs ders defteri,
c)Gelen ve giden yazı dosyası,
c)Kurs ders planları dosyası,
d)Denetim defteri,
(2) Bu Yonerge kapsamında yapılan iş ve işlemler elektronik ortamda da yurutulebilir.
Koordinasyon
MADDE 23(1) Bu Yonerge ve uygulamaya yonelik e-Kılavuz, Ortaoğretim Genel Mudurluğunun koordinesinde Bakanlıkca hazırlanır.
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 24(1) 29/08/2019 tarihli ve 15508138 sayılı Makam Oluru ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 24 - (1) Bu Yonerge onayı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 25(1) Bu Yonerge hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.