Tarım ve Orman Bakanlığı tuketici sağlığının korunmasına yonelik kontrollere devam edecek Tarım ve Orman Bakanlığı, tuketici sağlığının en ust duzeyde korunmasına yonelik her turlu kontrollere devam edileceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamada, bazı basın ve yayın kuruluşlarında, Bakanlıkca taşraya gonderilen talimata gore pide, borek, lahmacun gibi urunlerden artık numune alınmayacağı ve bu urunlerde hicbir analiz yapılmayacağı şeklindeki haberlerin gerceği yansıtmadığı vurgulandı.
Acıklamada, Bakanlıkca yıllık numune alma denetim programına gore, toplu tuketim yerlerinde hem yemek harcından hem de son urunden numune alındığı belirtildi.
Ancak henuz son urun haline getirilmemiş ve hazırlanmasında sebze, kırmızı et, kanatlı eti, balık gibi bileşenler kullanılabilen pide, borek, lahmacun gibi urunlerin harclarından numune alınmasının zaman zaman yanlış değerlendirmelere sebep olduğuna dikkati cekilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Pide, lahmacun, borek gibi urunler et urunleri kapsamında değil yemek kategorisinde yer alan urunlerdir. Bu urunlere bitkisel (sebze, meyve) ve hayvansal (kırmızı et, kanatlı eti, balık vb.) bileşenler katılabilmektedir. Hatta tuketici taleplerine gore farklı bileşenler de kullanılabilmektedir. Bu nedenle henuz hazırlık aşamasında olan bir gıda icin değerlendirme yapmak yanlış uygulamalara neden olabilmektedir."
Acıklamada, soz konusu talimatın, toplu tuketim yerlerinde pide, lahmacun, borek gibi urunlerin harcında kanatlı eti haric tek tırnaklı ve domuz eti aranmasına dair kontrollere devam edilmesi, son urunde ise tek tırnaklı ve domuz eti dahil tum kontrollerin yapılması yonunde olduğu bildirildi.
Toplu tuketim yerlerinde tuketicilere sunulan her turlu gıda maddelerinin bileşenlerinin kontrol gorevlilerine ve talep etmeleri durumunda tuketicilere bildirilmesinin zorunlu olduğu vurgulanan acıklamada, "Tuketici sağlığının en ust duzeyde korunmasına yonelik Bakanlığımızca her turlu kontroller aksatılmadan devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." ifadesi kullanıldı