Milli Eğitim Bakanlığınca, 2023 Ortaoğretime Geciş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Buna gore Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaoğretim kurumları tercih sureci 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek.
Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak?
Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla oğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yapılacak. Oğrenciler, sınavla oğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
Merkezi sınavla oğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla oğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) ustunluğune, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ustunluğune, 8'inci sınıfta ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığına, tercih onceliğine ve oğrencinin doğum tarihine gore yaşı kucuk olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?
Yerel yerleştirme işlemleri; okulların turu, kontenjanı ve konumuna gore il, ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulan ortaoğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla oğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ustunluğu ve okula ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığı kriterlerine gore yapılacak.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı ustunluğune bakılarak yerleştirme yapılacak.
Tum oğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan oğrenciler dahil tum oğrencilerin, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda oğrencilere merkezi sınavla oğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı acılmayacak.
Ozel ortaoğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile oğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış oğrenciler tercihte bulunamayacak.
Oğrenciler; merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere uc grupta tercih yapabilecek.
Merkezi sınava girmeyen oğrenciler ise yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere iki grupta tercih yapabilecek.
İlk ekran yerel yerleştirme icin acılacak
Oğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla oğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.
Tercihlerde aynı okul turunden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul secilebilecek.
Yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin tercihlerini gercekleştiren oğrenciler; istemeleri halinde merkezi sınavla oğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak uzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, oğrenci icin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il icindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.
Nakiller iki donem surecek
Gecen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki donemde yapılacak. Her iki donemde de merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar icin en fazla 3, yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin en fazla 3, pansiyonlu okullar icin en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen oğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih donemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tur tercih etme zorunluluğu bulunmayacak ancak tercihlerine yerleşemeyen oğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul turunden en fazla 2 okul secilebilecek.
Depremzede oğrencilere pozitif ayrımcılık nasıl yapılacak?
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilcelerinde 5 Şubat'ta 8. sınıflarda kayıtlı olan oğrenciler icin merkezi sınav yerleştirmelerinde her 30 kontenjana 2 ek kontenjan verilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın LGS tercihi yapacak depremzede oğrencilere yonelik ek kontenjan mujdesine ilişkin detayların yer aldığı 2023 Ortaoğretime Geciş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlandı.
Kılavuzda, OHAL kapsamında 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilcelerinde 2022-2023 oğretim yılında 5 Şubat 2023'te 8. sınıflarda kayıtlı olan oğrencilerin liselere yerleştirilmesinde "pozitif ayrımcılık" uygulamasının detayları yer aldı.
Buna gore, bu illerdeki oğrenciler, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim oğretim yılının birinci donemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaoğretim kayıt alanlarına gore tercihte bulunabilecek.
Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile oğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecek.
- Yerel yerleştirme
Tercih donemlerinde yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen oğrenciler, bulundukları il veya ilce oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gozetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Tercih doneminde merkezi sınavla oğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış oğrenciler icin her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları cercevesinde puan ustunluğu ve tercih onceliğine gore yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tum nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.
- Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak?
Kılavuza gore, LGS kapsamında yapılacak ortaoğretim kurumları tercih sureci 3-19 Temmuz'da yapılabilecek.
Merkezi yerleştirme sınavla oğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yapılacak. Oğrenciler, sınavla oğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
Merkezi sınavla oğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan ustunluğune gore tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla oğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) ustunluğune, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ustunluğune, 8'inci sınıfta ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığına, tercih onceliğine ve oğrencinin doğum tarihine gore yaşı kucuk olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
- Yerel yerleştirme nasıl yapılacak
Yerel yerleştirme işlemleri, okulların turu, kontenjanı ve konumuna gore il, ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulan ortaoğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla oğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ustunluğu ve okula ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığı kriterlerine gore yapılacak.
Değerlendirmede, eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı ustunluğune bakılarak yerleştirme yapılacak.
- Tum oğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan oğrenciler dahil tum oğrencilerin, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda oğrencilere merkezi sınavla oğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı acılmayacak.
Ozel ortaoğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile oğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış oğrenciler tercihte bulunamayacak.
Oğrenciler, merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere uc grupta tercih yapabilecek.
Merkezi sınava girmeyen oğrenciler ise yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere iki grupta tercih yapabilecek.
- İlk ekran yerel yerleştirme icin acılacak
Oğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla oğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.
Tercihlerde aynı okul turunden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul secilebilecek.
Yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin tercihlerini gercekleştiren oğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla oğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak uzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, oğrenci icin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları, "kırmızı" renk ise il icindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.
- Nakiller iki donem surecek
Gecen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki donemde yapılacak. Her iki donemde de merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar icin en fazla 3, yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin en fazla 3, pansiyonlu okullar icin en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen oğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih donemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tur tercih etme zorunluluğu bulunmayacak ancak tercihlerine yerleşemeyen oğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul turunden en fazla 2 okul secilebilecek.
- Sonuclar 24 Temmuz'da acıklanacak
Ozel ortaoğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla oğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları, 26 Haziran-19 Temmuz'da gercekleşecek.
Ozel oğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan oğrencilere tercih ekranı acılmayacak. Oğrenciler, tercih suresi icinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.
Yerleştirme sonucları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.
- Merkezi sınav puanıyla en fazla Anadolu liselerine oğrenci yerleşecek
Turkiye genelinde 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına gore oğrenci yerleştirilecek.
Bu kapsamda, sınavla oğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 oğrenci alınacak. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı.
2023 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu icin Tıklayınız