Ozhaseki: Bayramdan sonra da yeni bir usule gecip eğer vatandaş kendi evini kendi yerinde yapmak istiyorsa devletin ona nasıl yardım edeceği hususunu da acıklayacağız. İnşallah onlar da devreye girdiğinde cok kısa sure icerisinde bu şehirlerimizde, bu ilcelerimizde hayatı normale dondurmenin yollarını arayacağız" Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Ozhaseki, deprem bolgesinde 850 bin bağımsız birimi yapmak durumunda olduklarını belirterek, "Bayramdan sonra da yeni bir usule gecip eğer vatandaş kendi evini kendi yerinde yapmak istiyorsa devletin ona nasıl yardım edeceği hususunu da acıklayacağız." dedi.
Ozhaseki, 6 Şubat'taki depremlerin merkez ussu Kahramanmaraş'ın Goksun ilcesindeki Meydan Cadır Camisi'nde namazını kıldıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı.
Bayramlaşmanın ardından gazetecilere acıklama yapan Ozhaseki, buruk bir Kurban Bayramı gecirdiklerini soyledi.
Bundan yaklaşık 5 ay kadar once başlarına gelebilecek en buyuk felaketle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Ozhaseki, ilk gunden itibaren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak uzere tum bakanların, milletvekillerinin, belediyelerin, sivil toplum orgutlerinin ve tum Turk milletinin acıyı ruhunda hissederek bolgeye yardıma koştuğunu ifade etti.
Ozhaseki, herkesin elinden geldiğince deprem bolgesine yardım ettiğini aktararak, şoyle devam etti:
"ilk anda kurtarma faaliyetleri vardı sonra haliyle ceşitli yardımlar ardından barınma alanları, cadır kentler, konteynerler kentler kuruldu. O gunlerde muhatap olduğumuz dış dunyadan gelen insanların hepsinin ifade ettiği bir cumle vardı. Şoyle soyluyorlardı, boyle buyuk bir afet eğer bizim milletimizin başına gelseydi biz bunun altından kalkamazdık, bu afetin dortte biri başımıza gelseydi yine kalkamaz. O kadar cok dış dunyadan gelen insan vardı ki cok şukur bizler millet olarak bu işin altından kalktık ve bundan sonra yapılacak yol haritasını da titizlikle takip ediyoruz. Boyle bir milletin uyesi, ferdi olmak hepimiz icin de ayrıca gurur vesilesi diye duşunuyorum. Cunku o gunlerde evinde hic kimse rahat corbasını icemedi, hic kimse rahat uykusunu uyuyamadı, buradaki depremzede kardeşlerimizle birlikte herkes adeta yattı kalktı."
- "850 bin bağımsız birimi yapmak durumundayız"
Butun arkadaşlarının bolgede depremzedelerle bayramlaştığını anlatan Ozhaseki, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bir taraftan da yıkılan evlerin yerine, yeniden yapılabilmesi, vatandaşlarımızın bir an once o kalıcı konutlara cıkabilmesi icin de şantiyeleri geziyorum. Hızlı davranmaya calışıyoruz. Kolay değil karşımıza cıkan tablo şu. Yaklaşık 650 bağımsız birim, ev olarak yapılmak zorunda. Ya yıkılmış ya yıkılacak ağır hasarlı veya bina ayakta ama yakın zaman icerisinde yıkılması gerekiyor. O tur konutların sayısı 650 bin. Ortalama rakamlar soyluyorum 200 bine yakın da iş yeri, depo, ahır gibi yerler var. Yani 850 bin bağımsız birimi yapmak durumundayız. Bir kısmının inşaatları başladı, hızla devam ediyor hatta ufak tefek teslimatlar da oluyor. Bir kısmı başlayacak. Bayramdan sonra da yeni bir usule gecip eğer vatandaş kendi evini kendi yerinde yapmak istiyorsa devletin ona nasıl yardım edeceği hususunu da acıklayacağız. İnşallah onlar da devreye girdiğinde cok kısa sure icerisinde bu şehirlerimizde bu ilcelerimizde hayatı normale dondurmenin yollarını arayacağız. Onun icin calışıyoruz."

- "Konutlarımızı daha guvenli yapmalıyız."
Ozhaseki, yaşanılanın hic kolay olmadığını, buyuk bir acının bulunduğunu aktararak, "Allah bir daha oyle bir acıyı hic kimseye yaşatmasın, hicbirimize yaşatmasın ama ozellikle yıllarını belediye başkanlığına, bakanlığa veya ya bu işlere adamış birisi olarak şunu soyleyebilirim. Bundan ders almalıyız, bundan ibret almalıyız. 'Bir şey olmaz. Ne olacak ki? Kader vesaire' dememeliyiz. Titizlikle bu işleri takip edip evlerimizi, konutlarımızı daha guvenli bir şekilde yapmalıyız. Cunku o konutlarımızda bizim sevdiklerimiz, yakınlarımız, bizler oturacağız." diye konuştu.
- "Yaraları saracağız, milletimizin yuzunu guldureceğiz"
Turkiye'nin bir deprem ulkesi olduğunu dile getiren Ozhaseki, şunları kaydetti:
"Herkes bunu bir kere kafasına yazsın. Son yuzyılda uzerinde yaşadığımız bu coğrafyada meydana gelen 6 ve uzerindeki şiddete yıkıcı deprem sayısı 60'ın uzerinde. Yani neredeyse bir bucuk senede bir bu memlekette yıkıcı bir deprem oluyor. Boyle bir ortamda da toprağa verdiğimiz canlarımızın sayısı da 130 binden fazla. Maddi hasarı soylemiyoruz artık. Şu son depremdeki karşımıza cıkacak maddi tablo 100 milyar doların uzerinde, kolay mı? Butun bu hasarın altından kalkılacak. İnşallah biz bunları yaparız, gucumuz yeter. İyi niyetle yola cıktık, gayret ediyoruz, uğraşıyoruz, bayram seyran dinlemiyoruz. İnşallah bu yaraları saracağız, milletimizin yuzunu guldureceğiz. Ara ara kardeşlerimiz soruyorlar, 'hep buralarda olacak mısınız? diye" Evet olacağız. Ne zaman ki onlar rahat edecekler, 'Evet sizden Allah razı olsun gidebilirsiniz' diyecekler. O zamana kadar inşallah buralarda olacağız."

Bakan Ozhaseki daha sonra ilcedeki gecici konaklama merkezini ziyaret ederek vatandaşların bayramını kutladı.