Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kadınlar, Bağlar ADEM ve Diyarbakır OSB tarafından hayata gecirilen "Depremzede kadınlara iş istihdamı" projesiyle meslek oğreniyor- Depremde ailesinden 6 kişiyi kaybeden Şirin Ata:- "Proje ekonomik ve psikolojik olarak bize cok destek olacak" - Diyarbakır'da depremzede kadınlara istihdam sağlamak amacıyla meslek oğretiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'daki kadınlara psikolojik ve ekonomik destek sağlamak amacıyla Bağlar Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) ve Diyarbakır Organize Sanayi Bolgesi Mudurluğunce (OSB) "Depremzede kadınlara iş istihdamı" projesi başlatıldı.
Projenin ilk etabında merkez Bağlar ilcesinde bulunan 5 ADEM'e gelen depremzede kadınlara, tekstil başta olmak uzere deri işleme ve bilgisayarlı muhasebe gibi 3 ve 6 ay suren eğitim veriliyor.
Eğitim programının ardından depremzede kadınlar, talep etmeleri durumunda OSB'de bulunan fabrikalarda calışacak, kendi gelirlerini elde ederek aile butcesine katkı sunacak.
Proje kapsamında ilk etapta yaklaşık 200 kadın kurslarda eğitim almaya başladı.
- "Amacımız depremzede kadınlarımıza iş imkanı sağlamak"
ADEM Koordinatoru Arzu Cetin, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından merkez Bağlar ilcesinde cok sayıda ağır ve orta hasarlı ev olduğunu, depremin ilk gununden beri bu evlerde yaşayan kadınların yanında olmak icin sahada calışma yuruttuklerini soyledi.
"Projeyle amacımız depremzede kadınlarımıza iş imkanı sağlamak." diyen Cetin, şunları kaydetti:
"Depremzede kadınlarımız sadece OSB'de calışmayacak. Mezun olanlar kendi iş yerlerini acabilecek. Usta oğretici belgesi aldıktan sonra kurumlarımızda hocalık da yapabilecek. Depremin kadınlar uzerindeki psikolojik etkilerini kaldırmak icin burada uzmanlar tarafından psiko sosyal destek de sağlanıyor."
- "Calışırsam cok mutlu olurum"
Merkezde eğitim goren ve depremde 6 yakınını kaybeden Şirin Ata da deprem nedeniyle cok ağır bir surec gecirdiğini soyledi.
ADEM'lerin depremzede kadınlar icin terapi gibi geldiğini dile getiren Ata, "Proje ekonomik ve psikolojik olarak bize cok destek olacak. İş imkanı olursa, calışırsam cok mutlu olurum." diye konuştu.
Depremzede 2 cocuk annesi Filiz Akyuz ise depremde evinin ağır hasar aldığını, maddi ve manevi olarak zarar gorduklerini kaydetti.
Şu an kayınvalidesinin evinde kaldıklarını belirten Akyuz, proje sayesinde aldığı eğitimle toparlanmaya calıştığını anlattı.
Diyarbakır OSB Yonetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan da bolgedeki iş insanları olarak depremin ilk anından şimdiye kadar hayatın her alanında depremzedelerin yanında olmaya calıştıklarını aktardı.
Depremzede kadınların istihdamını onceleyen eğitim projesini cok onemsediklerini kaydeden Fidan, projeyle hem OSB'nin tekstil alanında kalifiye iş gucu ihtiyacını karşılayacaklarını hem de depremin yaralarını sarmaya yonelik katkı sunacaklarını bildirdi.
- "Bunu Diyarbakır ve cevre illere yaymak gerekiyor"
OSB'de tekstil fabrikası sahibi olan ve projeye destek sunan İhsan Celik, iş insanları olarak depremzedelere destek sunmak istediklerini soyledi.
İş insanı İsmail Tanoğlu ise "Tekstil sektoru olarak en cok zorlandığımız kısım eğitimdi. Proje hem bize hem de bizden sonra gelecek tekstilcilere faydalı olacak. Cok guzel bir proje. Bunu Diyarbakır ve cevre illere yaymak gerekiyor." ifadelerini kullandı.