Destekleme ve Yetiştirme Kursları (Yaz Okulu İngilizce ve Matematik Dersleri Cerceve Programları), Telafi Eğitimi ve Okul Oncesinde Yaz Eğitimi Uygulama Esasları yayımlandı. A-DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI (YAZ OKULU İNGİLİZCE VE MATEMATİK DERSLERİ CERCEVE PROGRAMLARI)
Yaz okulu kapsamında 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 nci sınıflarda oğrenim goren oğrencilere yonelik acılacak kurslarda oğrencilerin matematik okuryazarlığını guclendirmek, matematiği sevdirerek gunluk yaşam becerileriyle ilişkilendirilmesini sağlamak, verileri okuyarak analitik duşunmeye sevk etmek; İngilizce dil oğretiminde konuşma ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla İngilizce ve Matematik derslerinden cerceve oğretim programları hazırlanmıştır. Yaz okulu kapsamında acılan kursların ekte gonderilen cerceve programları doğrultusunda yurutulmesi gerekmektedir.
İşte o talimat;
1-İngilizce (4-8. Sınıflar) Dersi Cerceve Programı (20 sayfa)
2-Matematik (4-8. Sınıflar) Dersi Cerceve Programı (18 sayfa)
3-Matematik (9-12. Sınıflar) Dersi Cerceve Programı(16 sayfa)
4-İngilizce (9-12. Sınıflar) Dersi Cerceve Programı (27 sayfa)
Yukarıdaki derslerin cerceve oğretim programlarını bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
B-TELAFİ EĞİTİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin Telafi programı başlıklı 61'inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde "Ortaoğretim kurumlarında; ... Alan/dal değiştirmek isteyen mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları oğrencileriyle diğer ortaoğretim kurumlarından mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına geciş yapmak isteyen oğrencilere yaz tatilinde, ... telafi programı uygulanır." hukmu ile aynı Yonetmeliğin 62'nci maddesinin ikinci fıkrasında "Telafi eğitimi programı, ilgili alana/dala ait cerceve oğretim programları ve haftalık ders cizelgelerindeki alan ve dal derslerinden oluşur. Oğretim programlarının uygulama planları, milli eğitim mudurluklerince hazırlanacak telafi eğitimi calışma takvimine gore ilgili alan oğretmenlerince yapılır. ...." hukmu yer almaktadır.
Buna gore; 10'uncu sınıfa ait meslek derslerinden telafi eğitiminin yapılabilmesi icin ilgi Yonetmelik ve ilgili diğer mevzuat hukumleri gereği en az 10 (On) oğrencinin başvuruda bulunması, soz konusu eğitimin yaz tatili suresince yapılması ve il milli eğitim mudurluklerince hazırlanacak calışma takvimi doğrultusunda iş ve işlemlerin yurutulmesi gerekmektedir.
İşte o talimat;
C-OKUL ONCESİNDE YAZ EĞİTİMİ UYGULAMA ESASLARI
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 82. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Okul oncesi eğitim cağ nufusu az olduğu icin şube acılamayan yerleşim yerleri ile cağ nufusunun yoğun, fiziki şartların yetersiz olduğu yerleşim yerlerindeki cocukların okul oncesi eğitime erişimini sağlamak icin; gezici oğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi ve benzeri esnek saat ve zamanlı eğitime erişim modelleri uygulanabilir, gezici oğretmen gorevlendirilebilir. Yaz aylarında yapılan eğitime bir sonraki eğitim oğretim yılında ilkokula başlayacak cocuklar oncelikli olmak uzere okul oncesi eğitimden yararlanamamış cocuklar kaydedilir." ifadesi gereği ihtiyac olması halinde okul oncesi eğitim kurumlarında yaz aylarında da eğitim yapılmaktadır.

Okul oncesinde yaz eğitimi uygulaması yapacak olan okul mudurluklerinin aşağıdaki hususları dikkate alması gerekmektedir:
1- Yaz eğitimleri, oncelikle Eylul ayında ilkokula başlayacak olan okul oncesi eğitim almamış cocuklar ile 06 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinden etkilenmiş okul oncesi cağdaki tum cocuklara verilebilecektir. Okulda yeterli fiziki mekan olması durumunda okul oncesi eğitim almamış 4 ve 3 yaş cocuklar da yaz eğitiminden faydalanabilir.
2- Okul oncesi eğitime devam etmiş olan cocukların yaz aylarındaki eğitim talepleri ise Yonetmeliğin 83'uncu maddesi ve Yonerge hukumleri doğrultusunda acılacak olan cocuk kulupleri ile karşılanabilecektir.
3- Yaz eğitimi sınıfları, Yonetmeliğin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hukumleri doğrultusunda acılacaktır.
4- Ders yılı bitiminden itibaren başlanabilecek yaz eğitimleri, 1 Eylul 2023 tarihine kadar devam edecektir.

5- Yaz eğitimi uygulaması, Yonetmelik hukumleri doğrultusunda haftada 5 gun, gunde 6 etkinlik saati ve her etkinlik saati 50 dakika olacak şekilde yapılacaktır.
6- Yaz eğitimlerinde Yonetmeliğin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hukumleri doğrultusunda oğretmen gorevlendirme ve ek ders ucreti odeme işlemleri yapılacaktır.
7- Yaz eğitimine ilişkin iş ve işlemler, e-Okul Yonetim Bilgi Sistemi'nde yer alan "Okul Oncesi Kurum İşlemleri/Okul Oncesi Erken Cocukluk İşlemleri" ekranı uzerinden eksiksiz ve zamanında yapılacaktır.
İşte o talimat;
Ahmet KANDEMİR