Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İnşallah depremin yaralarını devlet ve millet olarak hep birlikte saracağız. Buyuk bir afet yaşadık, asrın afeti diyoruz. Asrın afetine, asrın dayanışmasıyla karşılık vereceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin merkezi olan Kahramanmaraş'ta Afet Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.
Burada konuşan Yılmaz, bayramların birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, dayanışmanın zirve yaptığı gunler olduğunu belirterek tum depremzedelerin Kurban Bayramı'nı kutladı.
Yılmaz, her ne kadar depremin huznu, acısı yaşansa da bayramın bir nebze teselli olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş'ta ceşitli ziyaretlerde bulunacağını, yerel yonetimler ve STK'lerle goruşeceğini aktaran Yılmaz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde depremle ilgili calışmaların başladığını ve bugune kadar da yoğun bir şekilde calışmaların devam ettiğini anlattı.
Cevdet Yılmaz, şoyle konuştu:
"İnşallah depremin yaralarını devlet ve millet olarak hep birlikte saracağız. Buyuk bir afet yaşadık, asrın afeti diyoruz. Asrın afetine, asrın dayanışmasıyla karşılık vereceğiz. Başından beri bu anlayış icinde hareket ediyoruz. İlk mudahaleler sonrasında gecici barınma calışmaları aşağı yukarı tamamlandı. İşte once cadır kentler sonra konteyner alanları oluşturuldu. Şimdi gundemimizde kalıcı konutların barınma imkanlarının oluşturulup, vatandaşımıza teslim edilmesi var. Bu konularda geldiğimiz son durumu arkadaşlarımızla birazdan alacağımız brifingde ve saha ziyaretlerinde değerlendireceğiz. Ancak en az konutlar kadar onemli olan altyapının yenilenmesi, altyapıdaki sıkıntıların giderilmesi. Bir taraftan da sosyal ve ekonomik hayatın, ortamın normalleşmesi ve canlılığını kazanması. Dolayısıyla onumuzdeki surecte bir taraftan kalıcı konutları inşa ederken diğer taraftan altyapıyı geliştirmeye ve ekonomik ortamı canlandırmaya donuk adımlar atmaya hep birlikte devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tum bakan arkadaşlarımızın, kurumlarımızın katkısıyla bu calışmaları yuruteceğiz. Bugune kadar da devlet, millet el ele, cok onemli calışmalar yapıldı. Ben emeği gecen herkese huzurunuzda şukranlarımı sunuyorum. Uzaktan konuşmak kolay. Klavyelerin başına gecip cumleler yazmak da kolay ama bu tur durumlarda sahada olmak, vatandaşımızın en zor zamanında yanında olmak en değerli durum, tutum ve davranış. Bunu yapan tum kesimleri tebrik ediyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremin ilk gununden itibaren calışmaları yakından takip ettiğini ve bolgeye defalarca gelerek calışmaları yerinde koordine ettiğini anımsatan Yılmaz, calışmaların bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğini aktardı.
Bir yıl icerisinde 300 binden fazla konutu inşa etme ve toplamda da 650 bin konutu inşa etme hedeflerinin olduğunu, diğer yıkılan yapıların da katılmasıyla bu rakamın 850 bine cıktığını anlatan Yılmaz, şoyle devam etti:
"Cok buyuk bir faaliyet. Ama Allah'ın izniyle daha onceki depremlerde nasıl başardıysak, nasıl yaraları sardıysak bu depremin de yaralarını saracağız. Ben deprem yaşamış biri olarak bizzat ve bazı depremlerde gecmişte nobetci bakan olarak calışmış bir kardeşiniz olarak şunu rahatlıkla soyleyebilirim. Depremin elbette moral bozucu bir tarafı var. İlk donemlerde ozellikle bu iş toparlanabilir mi? Bu şehir ne olacak şeklinde kaygılar oluşturuyor. Ama Van orneği en yakından bildiğim nobetci bakan olarak bildiğim ornek. Van'da nobetci bakanken boyle bir umutsuzluk hali vardı işte moral bozukluğu vardı. Tabii ki belli bir zamana ihtiyac var, tabii ki bir surec. Ama bu surecin sonunda bu illerimiz bir taraftan depremin yaralarını sarmış olacaklar. Diğer taraftan gelecekte yaşanabilecek depremlere karşı da afetlere karşı da cok daha sağlam bir bunyeye kavuşmuş olacaklar. Gerek yuzyıllardır olmamış bir depremin yaşanması ve enerjinin boşalması gerekse bu deprem vesilesiyle neredeyse yapı stokunun tamamına yakınının sağlıklı hale getirilmesi, bu bolgelerimizi Turkiye'nin en guvenli bolgeleri arasına dahil edecek. Bundan benim en kucuk bir kuşkum, endişem yok. Hep birlikte koordinasyon icinde bu calışmaları yuruteceğiz."
Programa, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Kahramanmaraş Valisi Omer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Vahit Kirişci, Omer Oruc Bilal Debgici, Mehmet Şahin, Tuba Koksal, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Emin Terzioğlu, Buyukşehir Belediye Başkanı Hayrettin Gungor ile belediye başkanları ve kurum amirleri katıldı.